Θέλει δουλειά ακόμα… ΑΕΚ - ΠΑΣ Γιάννινα 2-0

on .

pas

 Τη δεύτερη ήττα του στο λεκανοπέδιο της Αττικής και μάλιστα με το ίδιο σκορ (2-0), γνώρισε χτες ο ΠΑΣ Γιάννινα. Οι Γιαννιώτες εμφανίστηκαν βελτιωμένοι σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια με Ολυμπιακό και Λαμία, ωστόσο δεν απέφυγαν την ήττα από την ΑΕΚ στο «Γ. Καμάρας» της Ριζούπολης για την 3η αγωνιστική της Super League. Πινέδα (39’) και Άμραμπατ (87’) τα δύο γκολ της ΑΕΚ, ενώ ο ΠΑΣ είχε καλές ευκαιρίες με τον Ροσέρο (8’, 52’) για το γκολ που όμως δεν ήρθε. Στον 1 βαθμό καθηλωμένος ο ΠΑΣ στην τελευταία θέση μαζί με Ιωνικό και Λεβαδειακό μετά τη νίκη του ΟΦΗ στον Βόλο.

Έ να γκολ στο φινάλε κάθε ημιχρόνου δέχτηκε χτες το βράδυ ο ΠΑΣ Γιάννινα και έφυγε ηττημένος με 2-0 από την ΑΕΚ στο «Γ. Καμάρας» της Ριζούπολης, στην αναμέτρηση που έριξε μαζί με το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης Άρης-ΠΑΟΚ την αυλαία της 3ης αγωνιστικής της Super League. Η ομάδα του Θανάση Στάικου εμφανίστηκε βελτιωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια με Ολυμπιακό και Λαμία, έχασε ευκαιρίες με κύριο εκφραστή τον Ροσέρο, ωστόσο δεν απέφυγε τα λάθη που έφεραν και τα δύο γκολ με τους Πινέδα (39’) και Άμραμπατ (87’). Παρέμεινε στον 1 βαθμό ο ΠΑΣ Γιάννινα και ισοβαθμεί στην τελευταία θέση με τους Λεβαδειακό και Ιωνικό. 

 Πώς έπαιξαν

Με τρεις αλλαγές, εκ των οποίων οι δύο αναγκαστικές, παρέταξε τον ΠΑΣ Γιάννινα χτες στη Ριζούπολη ο Θανάσης Στάικος. Ο 42χρονος τεχνικός επέλεξε και πάλι σύστημα 4-3-3 με τους Σούλη και Παμλίδη αντί των τραυματιών Πριόρ και Κόντε, ενώ ο Λιάσος προτιμήθηκε αντί του Ριένστρα. 

Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Σούλης, δεξί μπακ ο Σόρια και αριστερό ο Κιάκος, ενώ στο κέντρο της άμυνας αγωνίστηκαν οι Εραμούσπε και Παντελάκης. Αμυντικά χαφ έπαιξαν οι Καραχάλιος και Μπιλμπάο και μπροστά τους ο Λιάσος εσωτερικό χαφ. Στα άκρα αγωνίστηκαν αριστερά ο Μορέιρα, δεξιά ο Ροσέρο και στην κορυφή της επίθεσης ο Παμλίδης.

Πολλές αλλαγές και από τον Ματίας Αλμέιδα για την ΑΕΚ. Ο Αργεντινός προπονητής άλλαξε σύστημα και άφησε στον πάγκο τους Μάνταλο, Άμραμπατ και Λιβάι Γκαρσία. Το σύστημα της ΑΕΚ ήταν 4-2-3-1. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Στάνκοβιτς, δεξί μπακ ο Ρότα και αριστερό ο Χατζισαφί, ενώ στόπερ ήταν οι Βίντα και Τζαβέλλας. Στα αμυντικά χαφ αγωνίστηκαν οι Γιόνσον και Σιμάνσκι. Αριστερά στα χαφ ο Τσούμπερ, δεξιά ο Γκατσίνοβιτς και ο Πινέδα σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Αραούχο που ήταν στην κορυφή της επίθεσης.

Πρώτη απειλή με Ροσέρο γα τον ΠΑΣ

Με τη νέα custom φανέλα που έχει σχεδιαστεί από τους φιλάθλους της ομάδας αγωνίστηκε χτες ο ΠΑΣ Γιάννινα. Πρόκειται για τη φανέλα που έχει σε σχέδιο ιστορικά σημεία της πόλης όπως το «Ζωσιμάδες», το Ρολόι της κεντρικής πλατείας Ιωαννίνων αλλά και ένα πέτρινο γεφύρι.

Η ΑΕΚ έδωσε χτες το τελευταίο παιχνίδι ως γηπεδούχος μακριά από τη φυσική της έδρα και τη νεόδμητη OPAP Arena ή «Αγιά- Σοφιά». 

Η «Ένωση» μπήκε δυνατά στον αγωνιστικό χώρο του «Γ. Καμάρας» και με τη συμπλήρωση 25 δευτερολέπτων ο Πινέδα έκανε το σουτ αλλά ο Σούλης ήταν σε ετοιμότητα και μπλόκαρε την μπάλα. 

Ωστόσο η πρώτη αξιόλογη ευκαιρία στο παιχνίδι ανήκε στους Γιαννιώτες. Στο 8’ ο Κολομβιανός εξτρέμ Ροσέρο κινήθηκε από δεξιά, συνέκλινε στον άξονα ξεπερνώντας σαν σταματημένο τον Χατζισαφί και έπιασε το σουτ με το αριστερό, αλλά η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι και πέρασε δίπλα από το κάθετο δοκάρι του Στάνκοβιτς.

Ο Κολομβιανός ακραίος επιθετικός του ΠΑΣ Γιάννινα υπήρξε ιδιαίτερα κινητικός στο πρώτο τέταρτο της αναμέτρησης, σε ένα διάστημα όπου προσπαθούσαν να τον τροφοδοτήσουν οι συμπαίκτες του και ταλαιπώρησε αρκετά τον Χατζισαφί. Στο 22’ σε κερδισμένο φάουλ για τον ΠΑΣ Γιάννινα, ο Μορέιρα ανέλαβε να το εκτελέσει αλλά ο τερματοφύλακας Στάνκοβιτς βγήκε και μπλόκαρε τη μπάλα.

 Προβάδισμα με Πινέδα η ΑΕΚ

Με τη συμπλήρωση μισής ώρας αγώνα, ο ΠΑΣ λειτούργησε πολύ καλά στο ανασταλτικό κομμάτι, με τους αμυντικούς να είναι διαβασμένοι στις μεταβιβάσεις των παικτών της ΑΕΚ. Πέρα από το γεγονός ότι απειλήθηκε ελάχιστα από την «Ένωση», ο ΠΑΣ φάνηκε απειλητικός κυρίως με τον Ροσέρο από δεξιά. 

Οι τυπικά γηπεδούχοι έβγαλαν ένταση σταδιακά στο παιχνίδι τους και έφτασαν πολύ κοντά στην επίτευξη του γκολ στη φάση του 35’. Μετά από κεφαλιά πάσα του Γκατσίνοβιτς, ο Πινέδα έκανε το σουτ, ο Σούλης απέκρουσε ενστικτωδώς τη μπάλα και ο Παντελάκης με σωτήριο διώξιμο προ του Αραούχο έσωσε τον ΠΑΣ από το γκολ. 

Η πίεση που άσκησε και η ένταση που έβαλε στο παιχνίδι της στα τελευταία λεπτά απέφεραν καρπούς στην ΑΕΚ στο 39’. 

Σε κλέψιμο της μπάλας του Γιόνσον από τον Ροσέρο και σέντρα του Τσούμπερ από αριστερά, ο Γκατσίνοβιτς δεν κατάφερε να κάνει κοντρόλ, αλλά άθελα του τροφοδότησε τον Πινέδα και ο Μεξικανός με σουτ με το αριστερό νίκησε τον Σούλη που δεν είχε οπτικό πεδίο και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 1-0. 

Ήταν το δεύτερο γκολ του Μεξικανού Ορμπελίν Πινέδα στο φετινό πρωτάθλημα, καθώς είχε σκοράρει και στη εκτός έδρας νίκη της ομάδας του στη Λαμία (0-3) στο παιχνίδι της πρεμιέρας. 

Η φάση της επίτευξης του γκολ της ΑΕΚ ήταν και η τελευταία αξιοσημείωτη στιγμή ενός πρώτου ημιχρόνου όπου είχε δυο σκέλη για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Στο πρώτο ημίωρο στάθηκε πολύ καλά και απειλήθηκε ελάχιστα έως καθόλου από την φλύαρη ΑΕΚ. 

Ωστόσο, από το 30΄και μετά ο ΠΑΣ δεν μπορούσε να κρατήσει μπάλα και έχανε τις κατοχές, με αποτέλεσμα η ΑΕΚ να βγάλει επιθέσεις. 

 

Ευκαιρία με Ροσέρο

Το γεγονός πώς ο Μορέιρα ήταν εκτός τόπου και χρόνου στο πρώτο ημίχρονο, οδήγησε τον προπονητή Θανάση Στάικο πριν ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος να σηκώσει για ζέσταμα τον Παναγιώτη Τζίμα, ο οποίος και πέρασε στη θέση του Μορέιρα με το ξεκίνημα της επανάληψης.Ο Τζίμας αγωνίστηκε αριστερό χαφ και ο Ροσέρο παρέμεινε δεξί μετά την αντικατάσταση του Μορέιρα.

Στο 46’ ήρθε η πρώτη τελική προσπάθεια της ΑΕΚ στην επανάληψη, όταν έπειτα από συνεργασία των παικτών της, ο Τσούμπερ έκανε το σουτ αλλά η μπάλα κατέληξε άουτ.

Οι Γιαννιώτες έφτασαν πολύ κοντά στο να ισοφαρίσουν στο σκορ στο 52’. 

Έπειτα από ατομική ενέργεια του Σόρια από δεξιά που ξέφυγε από τον Χατζισαφί, ο Ισπανός μπακ έστρωσε στον αμαρκάριστο Ροσέρο που ήταν μόνος του στο ύψος του πέναλτι, όμως το σουτ του Κολομβιανού ήταν εντελώς άστοχο και η μπάλα έφυγε ψηλά άουτ.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα  στο 60’ ζήτησε πέναλτι σε χέρι του Γκατσίνοβιτς μετά από εκτέλεση φάουλ του Καραχάλιου, όμως ο διαιτητής άφησε να εξελιχθεί το παιχνίδι. Δυστυχώς η κακοδαιμονία που έχει ο ΠΑΣ με τους τραυμαυτισμούς είτε ήπιους είτε σοβαρούς, τον κυνήγησε και στο χτεσινό ματς με την ΑΕΚ. 

Συγκεκριμένα, στο 61’ ο Κιάκος δέχτηκε σκαριά στο στήθος από τον συμπαίκτη του Εραμούσπε στη μεσαία γραμμή. 

Ο αριστερός οπισθοφύλακας δέχτηκε τη βοήθεια από τον γιατρό του ΠΑΣ Σταύρο Ριστάνη και ευτυχώς ήταν καλά και συνέχισε στο ματς. 

Η γιαννιώτικη ομάδα έφτασε με αξιώσεις στην αντίπαλη εστία στο 65’ και δημιούργησε νέα απειλή για την εστία του Στάνκοβιτς. Μετά από λάθος του Σιμάνσκι και κλέψιμο της μπάλας από τον Ροσέρο, ο Τζίμας έκανε το σουτ, όμως ήταν αδύναμο και ο γκολκίπερ της Ένωσης μπλόκαρε εύκολα τη μπάλα.

 Το… καθάρισε ο Άμραμπατ

Ο προπονητής της ΑΕΚ Αλμέιδα μετά τις αλλαγές που έκανε στο 70’ διατήρησε τον σχηματισμό του σε 4-2-3-1. 

Ο Ελίασον που έκανε το ντεμπούτο του με τη φανέλα της ΑΕΚ πήγε δεξί εξτρέμ, ο Μάνταλος αμυντικό χαφ μαζί με τον Γιόνσον και ο Λιβάι Γκαρσία έπαιξε στην κορυφή της επίθεσης. Ντεμπούτο σε επίσημο παιχνίδι με τη φανέλα του ΠΑΣ πραγματοποίησε ο Σταματελόπουλος, περνώντας στο 77’ στο παιχνίδι στη θέση του Ροσέρο.

Όσο κυλούσε ο χρόνος οι παίκτες του Στάικου δεν μπορούσαν να φτάσουν με αξιώσεις στα αντίπαλα καρέ και να κυνηγήσουν το γκολ της ισοφάρισης, με τους τυπικά γηπεδούχους να διατηρούν το υπέρ τους προβάδισμα στο σκορ με σχετική ευκολία, ψάχνοντας παράλληλα ένα ακόμη γκολ για να τους διώξει το άγχος. 

Το σύνολο του Ματίας Αλμέιδα ευτύχησε στο 87’ να πετύχει και δεύτερο γκολ, κλειδώνοντας τη δεύτερη νίκη της στο φετινό πρωτάθλημα. 

Σε αντεπίθεση από τα αριστερά για την ΑΕΚ, ο Μοχαμάντι ταλαιπώρησε την άμυνα του ΠΑΣ, πάσαρε στον Άμραμπατ,ο οποίος ξεμαρκαρίστηκε και με δυνατό σουτ νίκησε τον Σούλη και έκανε το 2-0 για την ΑΕΚ. 

Αυτό ήταν το πρώτο γκολ του Μαροκινού επιθετικού στο φετινό πρωτάθλημα της Super League 1. Είναι χαρακτηριστικό πώς από τα 7 τέρματα που πέτυχε ο Άμραμπατ με τη φανέλα της ΑΕΚ σε αγώνες πρωταθλήματος, τα τρία από αυτά τα σημείωσε με αντίπαλο τον ΠΑΣ Γιάννινα! 

Είχε σκοράρει στη νίκη της ομάδας του με 3-0 για τα play off τον περασμένο Μάιο, αλλά και στο διπλό της ΑΕΚ (1-2) στα Γιάννινα τον Νοέμβριο του 2021.

Οι Γιαννιώτες έχασαν καλή στιγμή να μειώσουν στο σκορ στο 94’. Σε γύρισμα του Παμλίδη, ο Βίντα προ του Σταματελόπουλου πήρε την κεφαλιά, αλλά η μπάλα πέρασε δίπλα από το κάθετο δοκάρι του Στάνκοβιτς και κόρνερ.

Το τελικό σφύριγμα του διαιτητή Μανούχου βρήκε τους παίκτες της ΑΕΚ να πανηγυρίζουν τη δεύτερη νίκη τους στο πρωτάθλημα και τον ΠΑΣ Γιάννινα να γνωρίζει τη δεύτερη ήττα του στο πρωτάθλημα με το ίδιο σκορ (2-0) που είχε ηττηθεί και στο Φάληρο από τον Ολυμπιακό στη πρεμιέρα. 

Τον Λεβαδειακό υποδέχεται το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στις 19.30 στο «Ζωσιμάδες» ο ΠΑΣ Γιάννινα με στόχο την πρώτη του νίκη στον φετινό μαραθώνιο.

Διαιτησία: Μανούχος (Σινιοράκης - Βεργέτης)

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Στάνκοβιτς, Ρότα, Βίντα, Τζαβέλλας, Χατζισαφί, Σιμάνσκι (70’ Ελίασον), Γιόνσον, Γκατσίνοβιτς (70’ Μάνταλος), Πινέδα (83’ Moχαμάντι),Τσούμπερ (77’ Άμραμπατ), Αραούχο (70’ Λιβάι Γκαρσία).

ΠΑΣ Γιάννινα (Θανάσης Στάικος): Σούλης, Σόρια, Κιάκος, Παντελάκης, Εραμούσπε, Καραχάλιος, Μπιλμπάο, Λιάσος (56’ Ριένστρα), Μορέιρα (46’ Τζίμας), Ροσέρο (77’ Σταματελόπουλος), Παμλίδης.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΪΚΟΣ (ΠΑΣ Γιάννινα):

«Νομίζω πώς η ομάδα μας στάθηκε πολύ καλά απέναντι στην ΑΕΚ, προσπαθήσαμε να παίξουμε παιχνίδι, να μην κλειστούμε, να μην παίξουμε αντιποδόσφαιρο. Νομίζω όλοι το είδαν. Τα παιδιά έκαναν πολύ καλή προσπάθεια, έχτισαν παιχνίδι από πίσω, δημιουργήσαμε ευκαιρίες αλλά δεν καταφέραμε να σκοράρουμε, να προηγηθούμε ή να ισοφαρίσουμε την ΑΕΚ. Στο τέλος είχε ανοίξει το παιχνίδι και η ΑΕΚ βρήκε ευκαιρία να κάνει το 2-0 και να τελειώσει το ματς. Κρατάμε την καλή εμφάνιση, θεωρώ πώς για την προσπάθεια που έκαναν τα παιδιά αξίζαμε κάτι καλύτερο αλλά δεν έχουμε πολύ χρόνο να σκεφτούμε. Πρέπει να προετοιμαστούμε κατάλληλα για το επόμενο παιχνίδι».

Για το εάν είναι θετικό το γεγονός ότι ο ΠΑΣ έπαιξε δύσκολα τρία εκτός ώστε να δέσει σαν ομάδα κόντρα σε δυνατούς αντιπάλους: «Δεν μπαίνουμε στη διαδικασία αυτή. Αυτό ήταν, με αυτό πορευτήκαμε, μας πιέζει λίγο στα εντός έδρας παιχνίδια που καιγόμαστε για βαθμούς αλλά είναι η αρχή του πρωταθλήματος. Έχουμε θέσει ένα πλάνο, βλέπουμε εβδομάδα με εβδομάδα ότι τα παιδιά ανταποκρίνονται και έχουμε καλύτερη απόδοση και είμαι σίγουρος πως θα παρουσιάσουμε καλύτερο ποδόσφαιρο και ο ΠΑΣ θα πλασαριστεί στις υψηλότερες θέσεις».

Για το εάν καλυφθεί το κενό του Κόντε: «Είμαστε στη διαδικασία ανεύρεσης επιθετικού μετά την απώλεια του Πέδρο. Νομίζω μέσα στην εβδομάδα θα έρθει παίκτης που παίζει στη συγκεκριμένη θέση».

ΜΑΤΙΑΣ ΑΛΜΕΪΔΑ (ΑΕΚ:

«Η αλήθεια είναι ότι σήμερα αλλάξαμε το σύστημα, είχαμε αυτά τα στοιχεία που είπατε και εσείς και είναι μια ξεκάθαρη νίκη. Εγώ δεν είμαι από τους προπονητές που του αρέσει να λέει ψέματα, δεν έχω κάποιο μαγικό ραβδάκι. Είμαστε σε μια διαδρομή, σε ένα μονοπάτι και συνεχίζουμε σε αυτό. Σήμερα η ομάδα ήταν πιο ήρεμη σε σχέση με το προηγούμενο παιχνίδι».

Για το ότι βρήκε σουτ η ΑΕΚ έξω από την περιοχή κάτι που το ήθελε ο ίδιος: «Είναι αλήθεια ότι σκοράραμε με σουτ έξω από την περιοχή, το δουλέψαμε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, άλλες φορές βγαίνει, άλλες όχι. Με αυτό τον τρόπο ανοίξαμε το σκορ. Έδωσα τα συγχαρητήρια στον προπονητή του ΠΑΣ Γιάννινα, έχουν τον απόλυτο σεβασμό μου γιατί προσπάθησαν να παίξουν μπάλα και εμείς συνεχίζουμε».