ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ Α2

on .

SIAMETHS

Το γυναικείο μπάσκετ στα Γιάννινα τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να γνωρίζει άνθηση και ολοένα και περισσότερα κορίτσια όλων των ηλικιακών κατηγοριών ασχολούνται με το άθλημα είτε σε ακαδημίες είτε σε ομάδες της ΕΣΚΑΒΔΕ.
Μπροστάρης στο γυναικείο μπάσκετ ο ΠΑΣ Γιάννινα με τμήματα παγκορασίδων, κορασίδων, νεανίδων και φυσικά τη γυνακεία ομάδα. Μια ομάδα νέων ανθρώπων, προερχόμενη από το οπαδικό κομμάτι του «Άγιαξ της Ηπείρου», ανέλαβε να «τρέξει» το τμήμα του γυναικείου μπάσκετ και τα καταφέρνει περίφημα.
Η γυναικεία ομάδα του ΠΑΣ Γιάννινα υποβιβάστηκε την περσινή χρονιά από την Α2, όμως το πείσμα και η αγάπη όλων όσων στελεχώνουν αυτή την προσπάθεια έφερε την άμεση επάνοδο και ο γυναικείος ΠΑΣ θα αγωνίζεται και πάλι στην Α2 τη νέα χρονιά.
Ο ΠΑΣ επιστρέφει λοιπόν στην Α2 όντας αήττητος καθώς κατέφερε και πήρε το ροζ φύλλο αγώνα και στα 14 ματς που έδωσε κατά τη διάρκεια της κανονικής περίοδου, αλλά και των μπαράζ ανόδου.
Ο «ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ» και οι Θανάσης Μυριούνης και Νίκος Γιωτίτσας συνομίλησαν με τον πρωτομάστορα της φετινής επιτυχίας, τον προπονητή Γιώργο Σιαμέτη και την αρχηγό της ομάδας Ντίνα Σαρηγιαννίδου.
Γιώργος Σιαμέτης (προπονητής)
• Κόουτς επιστροφή για τις γυναίκες του ΠΑΣ στην Α2.  Ήταν πετυχημένη η χρονιά;
- «Καταρχήν σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη και το αφιέρωμα αυτό στην ομάδα μας. Δεν πρέπει να εστιάζουμε μόνο στην άνοδο του γυναικείου τμήματος στην Α2. Θεωρώ ότι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτή η χρονιά σαν η πιο πετυχημένη οποιουδήποτε μπασκετικού τμήματος με αυτά που έχει καταφέρει αυτή η ομάδα. Δηλαδή, ξεκινήσαμε με πρωτάθλημα παγκορασίδων, φτάσαμε στο τελικό των κορασίδων και χάσαμε από την ομάδα του Αγρινίου, πήραμε τον τελικό των νεανίδων στη βορειοδυτική Ελλάδα και συμμετείχαμε στις έξι καλύτερες ομάδες της Βορείου Ελλάδος για να πάμε στο πανελλήνιο. Το επιστέγασμα ήταν η άνοδος του γυναικείου τμήματος στην Α2. Αρα πιστεύω ότι φέτος μόνο περήφανοι θα πρέπει να είμαστε και συγκινημένοι για όλα αυτά που κατάφερε το τμήμα».
• Τι ήταν αυτό που άλλαξε και έδωσε στην ομάδα την άμεση επιστροφή; Γιατί η ψυχολογία πέρυσι ήταν στο ναδίρ στο φινάλε της χρονιάς.
- «Σε ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση αυτή που κάνεις γιατί πέρυσι όταν τελείωσε η χρονιά οι περισσότεροι θεώρησαν ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα καταδικάστηκε να είναι για πάντα στο τοπικό και ότι δε θα ξαναπροσπαθούσε να επιστρέψει εκεί που του αξίζει να είναι. Οι διοικούντες, όμως, θεωρώ ότι πείσμωσαν και με αυτή τη περιρέουσα ατμόσφαιρα. Για αυτό έφτιαξαν ένα ρόστερ το οποίο θα μπορούσε άνετα να σταθεί στην Α2 Εθνική κατηγορία, κορίτσια που θα μπορούσαν να παίξουν στην Α2 και όχι μόνο προτίμησαν να παραμείνουν στον ΠΑΣ Γιάννινα γιατί θεώρησαν ότι ήταν και δική τους αποτυχία η πτώση, άσχετα με το αν μας συνέβησαν απίστευτες ατυχίες. Θεωρώ λοιπόν ότι έχει να κάνει πάρα πολύ με τους διοικούντες, το όραμά τους και σίγουρα με τις αθλήτριες που υπεραγαπούν αυτή την ομάδα».
• Ήταν η άμυνα το κλειδί της επιτυχίας; Διότι σε πολλά ματς οι αντίπαλες ομάδες έμεναν πολύ χαμηλά στο σκορ.
- «Εγώ σαν προπονητής είμαι φύση και θέση αμυντικός. Όταν έπαιζα μπάσκετ, όλοι γελούσαν γιατί δεν έπαιζα ποτέ άμυνα. Τώρα που βάζω τις κοπέλες μόνο άμυνα, οι περισσότεροι από τους παλιούς μου συναθλητές έχουν να μου το λένε και να μου το προσάπτουν αυτό. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι στα τρία πρώτα ματς, ενώ εμείς είχαμε παίξει τρία ματς και η Νίκη Βόλου δυο, είχαμε δεχθεί λιγότερους πόντους από τη Νίκη Βόλου που ήταν ο κύριος αντίπαλός μας στα τρία ματς. Η αλήθεια είναι αυτή ότι όποια αθλήτρια δε παίξει άμυνα δε παίζει και στην ομάδα».
• Στο τελευταίο ματς με τη Νίκη Βόλου πήγαιναν τα πράγματα κοντά, ήταν η μοναδική ομάδα που κόντραρε τον ΠΑΣ. Το τελευταίο δεκάλεπτο έδειξε ότι το ήθελε περισσότερο ο ΠΑΣ;
- «Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω την πάρα πολύ αξιόλογη ομάδα της Νίκης Βόλου, θεωρώ ότι αντίπαλός μας δεν ήταν η Νίκη Βόλου αλλά η υπερβολική θέληση και το άγχος που είχαν τα κορίτσια να κερδίσουν το ματς. Πιστεύω ότι το ματς έπρεπε να είχε κριθεί στο 20-28 οπου χάσαμε τρία η τέσσερα ελεύθερα σουτ και θα μπορούσαμε να πάρουμε διαφορά ασφαλείας, αλλά μας έφερε πολύ πίσω η υπερβολική θέληση για να κερδίσουμε το παιχνίδι. Το κρίσιμο σημείο ήταν τα δυο τρίποντα της Σαρηγιαννίδου και της Ντάλα όταν η Νίκη Βόλου πλησίασε στο 39-40».
• Η άνοδος ήρθε. Ο στόχος της ομάδας τη νέα χρονιά ποιος είναι;
- «Ύστερα από κουβέντες που κάναμε με τη διοίκηση και χαίρομαι πάρα πολύ που συζητάμε τα πάντα πριν φτάσουμε στην οποιαδήποτε απόφαση. Το πολύ εύκολο, αν και είναι σχετικό το πολύ εύκολο γιατί οι εποχές είναι δύσκολες, θα ήταν να φέρουμε μια ακόμη παίχτρια που το μόνο που θα μας προσέφερε θα ήταν μια ή δυο παραπάνω θέσεις στο βαθμολογικό πίνακα. Το πιο σημαντικό είναι ότι η διοίκηση ανακοίνωσε τη δημιουργία του ΠΑΣ Γιάννινα Β’, στην οποία ομάδα θα συμμετέχουν όλες οι αθλήτριες κάτω των είκοσι χρόνων που θα παίξουν στο τοπικό πρωτάθλημα. Για μένα αυτό είναι ό,τι πιο σημαντικό θα μπορούσε να κάνει αυτή η ομάδα για να σκεφτεί το μέλλον γιατί όλες αυτές οι αθλήτριες από τα τμήματα υποδομών θα πάρουν πάρα πολλές εμπειρίες, πολλές από αυτές θα παίζουν και στη γυναικεία ομάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από 16 συνολικά τα κορίτσια όταν αναλάβαμε έφτασαν τα 45. Άρα μιλάμε τώρα ότι υπάρχουν κορίτσια τρίτης Γυμνασίου και πρωτης Λυκείου  που θα φτάσουν τα 50 ματς, 50 ματς δεν παίζουν άνδρες σε δυο χρόνια όχι σε ένα, ώστε του χρόνου να είναι έτοιμες να πρωταγωνιστήσουν στη γυναικεία ομάδα».
• Το γιαννιώτικο μπάσκετ πως το βλέπετε, τι πρέπει να γίνει για να έχουμε σταθερές ομάδες στο γυναικείο μπάσκετ και στο ανδρικό σε παραπάνω εθνικές κατηγορίες;
- «Θεωρώ ότι σιγά-σιγά υπάρχει άνοδος στο μπάσκετ στη πόλη μας, γίνονται αξιόλογες προσπάθειες από όλες τις ομάδες. Εγώ αυτό που θα ζητούσα από όλους είναι να υπάρχει μεγαλύτερη ομόνοια και συμπραξη. Καλό είναι να υπάρχουν πολλές ομάδες όχι βέβαια αυτός ο χαμός με 10 και 11 στο ανδρικό σε μια πόλη σαν τη δική μας αλλά όποια ομάδα θέλει να κάνει το παραπάνω βήμα να ξέρει ότι από πίσω θα έχει τη σύμπνοια και τη βοήθεια όλων των υπόλοιπων ομάδων. Πιστεύω ότι αν αφήσουμε όλοι τα μικροσυμφέροντα λίγο πίσω και τις ομάδες που θέλουν να κάνουν το βήμα παραπάνω να τις βοηθήσουμε, θα δούμε πιο ανθηρές μέρες στο γιαννιώτικο μπάσκετ».
Ντίνα Σαρηγιαννίδου (αρχηγός)
• Ντίνα είναι πετυχημένη η χρονιά με την επιστροφή της ομάδας στην Α2;
- «Αυτό θέλαμε, αυτός ήταν ο μοναδικός στόχος της ομάδας φέτος να ανέβουμε στην Α2. Να ανεβάσουμε την ομάδα εκεί που ανήκουμε, ναι ήταν πολύ πετυχημένη η χρονιά φέτος».
• Τι ήταν αυτό που άλλαξε στη ψυχολογία εσάς των κοριτσιών και επανήλθε αμέσως η ομάδα στην Α2 μια χρονιά μετά τον υποβιβασμό της;
- «Καταρχήν, η διοίκηση βοήθησε πάρα πολύ σε αυτό φέρνοντας καλές παίκτριες στην ομάδας. Επίσης βοήθησε η πολύ δουλειά που ρίξαμε και η προπόνηση μέσα στο γήπεδο και ότι το θέλαμε από την αρχή. Ήταν εντελώς άδικη η περσινή χρονιά για εμάς».
• Πιστεύεις ότι κλειδί της επιτυχίας ήταν η άμυνα; Γιατί σε πολλά παιχνίδια οι αντίπαλες δεν ξεπέρασαν τους 30 πόντους.
- «Η άποψή μου είναι ότι στο μπάσκετ η άμυνα φέρνει τις νίκες, όχι η επίθεση».
• Πόσο δύσκολο για σένα ήταν να επιστρέψεις στην ομάδα μετά τη γέννηση του παιδιού σου;
- «Εγώ γύρισα μετά τη γέννηση του Κωνσταντίνου  σε σαράντα ημέρες στις προπονήσεις, μετά από καισαρική κιόλας. Δεν το σκέφτηκα ούτε στιγμή. Το μόνο που ήθελα ήταν να γυρίσω να παίξω και να βοηθήσω την ομάδα μου γιατί δεν είναι απλά μια ομάδα είναι μια οικογένεια οπότε το μόνο που με ένοιαζε ήταν αυτό».
• Τι λέτε με τις συμπαίχτριες σου, ποιος είναι ο στόχος για την επόμενη χρονιά στην Α2;
- «Επειδή ακόμη δεν έχει οργανωθεί τελείως η ομάδα ξανά για την επόμενη χρονιά, οι στόχοι θεωρώ ότι θα έρθουν σιγά σιγά, ακόμη ζούμε το όνειρο της ανόδου».
• Εσύ πως βλέπεις το μέλλον σου, δηλαδή όταν σταματήσεις το μπάσκετ θα ήθελες να ασχοληθείς σε άλλο πόστο;
- «Δεν μπορώ να το σκεφτώ ακόμα γιατί είμαι παίχτρια ακόμη δε μπορώ να σκεφτώ ότι θα πάω σαν προπονήτρια ή βοηθός οπουδήποτε γιατί θεωρώ ότι έχω ακόμη χρόνια να παίξω μπάσκετ».
•  Πώς διαχειριστήκατε τους αγώνες μπαράζ στη Θεσσαλονίκη και πόσο σημαντική ήταν η στήριξη των φίλων του ΠΑΣ Γιάννινα κατά τη διάρκεια της χρονιάς;
- «Τους ευχαριστούμε πολύ, τους λατρεύουμε, μας έχουν βοηθήσει πάρα πολύ σε πολλά ματς. Μας έχουν δώσει νίκες οι οπαδοί μας. Στα μπαράζ δεν μπορέσανε δυστυχώς να έρθουν όλοι αλλά κάποια παιδιά ήρθαν και μας βοήθησαν πάρα πολύ σε αυτό. Κόσμος, γονείς  ήταν η κερκίδα γεμάτη από άτομα δικά μας. Η διαχείριση στα μπαράζ παικτικά θεωρώ με την εμπειρία μου ότι ήταν πάρα πολύ σωστή. Οι προπονητές είχαν το πλάνο στο μυαλό τους και τους βγήκε πάρα πολύ καλά ώστε να μην κουραστούν οι παίχτριες και έτσι έγινε».
• Το έχετε υπόψη σας ότι η γυναικεία ομάδα μπάσκετ του ΠΑΣ Γιάννινα έχει τη πιο στενή σχέση με τον φίλαθλο κόσμο με οποιοδήποτε άλλο τμήμα του ΠΑΣ είτε ερασιτεχνικό είτε επαγγελματικό;
- «Ναι, το βλέπουμε στα παιχνίδια μας, τα παιδιά είναι απίστευτα. Παίρνουμε θετική ενέργεια από αυτούς και αυτοί καταλαβαίνουν ότι τους σεβόμαστε και ότι τους θέλουμε στο γήπεδο, τους δείχνουμε αγάπη και εμείς».
• Γενικά τι πρέπει να γίνει στο γιαννιώτικο μπάσκετ για να έχουμε σταθερά ομάδες στις υψηλότερες κατηγορίες;
- «Η νοοτροπία. Το πρώτο πράγμα που λέω από τη στιγμή που ήρθα στα Γιάννενα είναι η νοοτροπία όχι των παιχτών, αλλά των διοικούντων και των παραγόντων».
• Το επίπεδο των αθλητικών εγκαταστάσεων;
- «Είναι και αυτός ένας παράγοντας. Δεν υπάρχει γήπεδο. Για μένα είναι τραγικό ότι τα παιδάκια πρέπει να κάνουν σε γυμναστήρια και σε τσιμέντα προπονήσεις για να βγουν και να παίξουν μπάσκετ αργότερα».
• Θεωρείς ότι το γήπεδο στο Πανηπειρωτικό σας βοήθησε;
- «Πάρα πολύ. Αν δεν ήταν αυτό το γήπεδο δε θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτό που κάναμε φέτος».
• Κλείνοντας κάνε μια ευχή για τη νέα χρονιά και μια υπόσχεση προς τον κόσμο του ΠΑΣ Γιάννινα.
- «Να είμαστε όλες και όλοι υγιείς και από εκεί και ύστερα να τους δώσουμε αυτό που θέλουν πιο πολύ που είναι μια πολύ καλή χρονιά και ευελπιστώ στην τριάδα».

GYNAIKES

Το ρόστερ του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

1 ΠΑΝΩΡΑΙΑ ΝΤΟΚΟΥ    01/01/1978
2 KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΙΔΟΥ    22/10/1990

3 ΚΛΑΙΡΗ ΜΕΝΤΕΣΙΔΟΥ    30/10/1993
4 ΣΤΕΛΛΑ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ    15/12/1974
5 ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΩΤΙΤΣΑ    25/10/1996
6 ΕΛΕΝΗ ΓΙΩΤΙΤΣΑ    17/03/1998
7 ΕΛΕΝΗ ΚΑΤΣΙΔΟΥ    11/02/1997
8 ΠΑΝΩΡΑΙΑ ΝΤΑΛΛΑ    30/07/1996
9 ΡΟΔΑΝΘΗ ΜΠΑΤΟΥ    10/08/1996
10 EΙΡΗΝΗ ΚΑΝΝΗ    03/04/2000
11 ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΠΟΥΚΑΚΙΩΤΗ     07/03/1998
12 ΑΘΗΝΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ    20/08/2001
13 ΑΓΓΕΛΙΝΑ ΧΡΗΣΤΑΚΗ    19/03/2004
14 ΔΑΝΑΗ ΧΗΤΑ    25/07/2001

* * *

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ… ΑΝΟΔΟΥ
Αποτελέσματα κανονικής διάρκειας
ΠΑΣ Γιάννινα - ΑΓΣΙ 75-29
Σπάρτακος - ΠΑΣ Γιάννινα 17 - 107
ΠΑΣ Γιάννινα - Σχερία Κέρκυρας 86-28
Πήγασος Αγρινίου - ΠΑΣ Γιάννινα 31-51
ΠΑΣ Γιάννινα - Νικόπολη Πρέβεζας 20-0 α.α.
ΑΓΣΙ - ΠΑΣ Γιάννινα 17 -73
ΠΑΣ Γιάννινα - Σπάρτακος 85-16
Νικόπολη Πρέβεζας - ΠΑΣ Γιάννινα 0-20 α.α.
Σχερία Κέρκυρας - ΠΑΣ Γιάννινα 22- 55
ΠΑΣ Γιάννινα - Πήγασος Αγρινίου 20 -0 α.α.
Η πορεία στα μπαράζ
ΠΑΣ Γιάννινα - Πτολεμαΐδα 70 - 29
ΑΓΕ Πιερίας - ΠΑΣ Γιάννινα 14 -66
ΠΑΣ Γιάννινα - Καβάλα 60-24
Νίκη Βόλου - ΠΑΣ Γιάννινα 48-56