ΦΡΕΝ-ΑΡΗ-ΣΕ ΣΤΟ «ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ»

on .

 PAS ARHS

Τη δεύτερη νίκη του στο πρωτάθλημα πανηγύρισε το βράδυ του Σαββάτου ο ΠΑΣ Γιάννινα, ο οποίος επικράτησε 1-0 του Άρη στο πρώτο του εντός έδρας παιχνίδι στο «Ζωσιμάδες» που απέκτησε μπλε φόντο με το νέο ταρτάν. Ένα αυτογκόλ του Δεληζήση (65’) έκρινε την αναμέτρηση υπέρ του ΠΑΣ που «μπλόκαρε» τα επιθετικά ατού του Άρη. Κορυφαίοι για τον ΠΑΣ οι Βιδάλ και Νικολιάς. Δοκάρι για τον Άρη ο Ματέο Γκαρσία.
Ο ΠΑΣ Γιάννινα στην έδρα του δεν είναι ούτε Λαμία, ούτε Λάρισα ούτε Λεβαδειακός, κάτι που το αντιλήφθηκε το Σάββατο και ο Άρης. Η ομάδα της Ηπείρου με συμπαγή και μεστή εμφάνιση ανάγκασε τον Άρη στην πρώτη του ήττα στο πρωτάθλημα με 1-0 χάρη σε ένα αυτογκόλ του Δεληζήση και ζευγάρωσε τις νίκες της στο πρωτάθλημα.
Μπορεί το μοναδικό γκολ που έκρινε την αναμέτρηση να προήλθε από αυτογκόλ, ωστόσο μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας ανήκει στον Πετράκη και το τεχνικό επιτελείο καθώς ο ΠΑΣ εμφανίστηκε αρκετά «διαβασμένος» και μπλόκαρε τα επιθετικά ατού του Άρη και κυρίως τους Ντιγκινί, Μπρούνο Γκάμα και Ματέο Γκαρσία.

Πώς έπαιξαν
Μετά τη νίκη στη Ριζούπολη ο Γιάννης Πετράκης παρέμεινε πιστός στο ίδιο σύστημα και παρέταξε τον ΠΑΣ με 3-5-2 και μοναδική αλλαγή τον Σκόνδρα που πήρε τη θέση του τιμωρημένου Κάστρο στο βασικό σχήμα. Ο Βελλίδης ήταν κάτω από τα δοκάρια, την τριάδα των στόπερ αποτελούσαν οι Τζημόπουλος, Σκόνδρας και Μιχαήλ, την δεξιά πτέρυγα κάλυπτε ο Μπουκουβάλας και την αριστερή ο Τσικάρσκι. Αμυντικό χαφ ήταν ο Λίλα, δεξί χαφ ο Βιδάλ και αριστερό ο Νικολιάς, ενώ το επιθετικό δίδυμο αποτελούσαν οι Λέο και Μυστακίδης.
Από την άλλη ο Πάκο Ερέρα παρέταξε τον Άρη με 4-2-3-1. Ο Κουέστα Ντίαζ ήταν κάτω από τα δοκάρια, δεξί μπακ ο Τζανακάκης και αριστερό ο Κολάσο, ενώ το κεντρικό αμυντικό δίδυμο αποτελούσαν οι Δεληζήσης και Βέλεθ. Οι Ματίγια και Μπάσα ήταν τα δύο αμυντικά χαφ, δεξί χαφ ο Μπρούνο Γκάμα και αριστερό ο Ματέο Γκαρσία και ο Ντιγκινί σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον μοναδικό προωθημένο Γιουνές.

Κακό το πρώτο εικοσάλεπτο
«Μαγκωμένες» μπήκαν οι δυο ομάδες στον αγωνιστικό χώρο του «Ζωσιμάδες» όπου τα λάθη διαδέχονταν το ένα το άλλο και επί της ουσίας είχαμε ένα παιχνίδι κέντρου με τις δυο ομάδες να προσπαθούν να βρουν τα «πατήματά» τους. Ο Άρης διατηρούσε μια ανούσια εδαφική υπεροχή αλλά σε κανένα σημείο δεν φάνηκε απειλητικός προς τα καρέ του Βελλίδη. Από την πλευρά του ο ΠΑΣ Γιάννινα είχε σαφείς εντολές να προσέχει τα μετόπισθεν και με βαθιές –άστοχες τις περισσότερες φορές- μπαλιές από την άμυνα στην επίθεση προσπαθούσε να απειλήσει.

Δοκάρι ο Άρης
Μετά το εικοσάλεπτο οι παίκτες και των δυο ομάδων ήταν σαν να άλλαξαν ταχύτητα και το παιχνίδι έγινε πιο γρήγορο και πιο εντυπωσιακό με τις δυο ομάδες να χάνουν ευκαιρίες. Στο 28’ ο Γκαρσία εκμεταλλεύτηκε το λάθος γύρισμα του Λέο στον Μιχαήλ, ελίχθηκε ωραία έξω από την μεγάλη περιοχή, αλλά το σουτ που επιχείρησε έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι του ανήμπορου να αντιδράσει Βελλίδη. Στο αμέσως επόμενο λεπτό και στην κόντρα, είχαμε την αντίδραση του ΠΑΣ Γιάννινα όταν ο Βιδάλ βρέθηκε σε επίκαιρη θέση μέσα στην περιοχή του Κουέστα αλλά ο γκολκίπερ του Άρη απέκρουσε το σουτ που επιχείρησε ο βραζιλιάνος μέσος των γηπεδούχων.
Ο χορός των ευκαιριών συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό και στο 31’ ο Μυστακίδης έφυγε πολύ γρήγορα στην κόντρα και σούταρε δυνατά, όμως η μπάλα έφυγε πάνω από τα δοκάρια του Κουέστα. Στο 32’ ήταν η σειρά του Άρη να απαντήσει στις ευκαιρίες του ΠΑΣ, όταν ο Κολάσο επιχείρησε σουτ έξω από το ημικύκλιο της περιοχής, με τον Βελλίδη να βρίσκεται σε καλή θέση και να μπλοκάρει την μπάλα. Το ημίχρονο έκλεισε με ακόμα μια ευκαιρία για τον ΠΑΣ Γιάννινα με τον Νικολιά να εξαπολύει δυνατό σουτ έξω από την περιοχή, αλλά τον Κουέστα με διπλή προσπάθεια να μπλοκάρει την μπάλα.

Ίδια εικόνα
Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε όπως περίπου το πρώτο… Δηλαδή με τον Άρη να έχει εδαφική υπεροχή και κατοχή μπάλας, με την ομάδα του Γιάννη Πετράκη να αμύνεται ιδανικά, κλείνοντας όλους τους διαδρόμους προς την εστία του ΠΑΣ, προσπαθώντας ταυτόχρονα να χτυπήσει στην κόντρα.

Αυτογκόλ και 1-0!
Παρόλη την εδαφική υπεροχή και την κυκλοφορία της μπάλας από τον Άρη, ο ΠΑΣ Γιάννινα ήταν αυτός που στο 65’ συνεπικουρούμενος και από την θεά τύχη άνοιξε το σκορ. Μετά από κόντρες στην μεγάλη περιοχή, η μπάλα στρώθηκε στον Λέο ο οποίος έκανε το σουτ και ενώ η μπάλα κινούνταν παράλληλα προς την εστία του Κουέστα, ο Δεληζήσης στην προσπάθειά του να απομακρύνει την μπάλα, την έστειλε άθελά του στο βάθος της εστίας του τερματοφύλακα του Άρη διαμορφώνοντας το 1-0, μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς στο «Ζωσιμάδες» από 4.000 φιλάθλους του ΠΑΣ!

PAS ARHS1

Τακτική για Όσκαρ!
Το γκολ αυτό «εξυπηρέτησε» πλήρως το πλάνο της ομάδας του Γιάννη Πετράκη Πετράκη, που έκανε άριστο τακτικά παιχνίδι και δεν επέτρεψε στους Θεσσαλονικείς να βρουν χώρους για καθαρές ευκαιρίες. Στο τελευταίο τέταρτο οι «κίτρινοι» ανέβασαν ακόμα περισσότερο την πίεσή τους, όμως και πάλι δεν κατάφεραν να σκοράρουν. Στο 86’ ο Γκάμα μέσα από την περιοχή εξαπέλυσε «κεραυνό» αλλά ο Βελλίδης με εκπληκτική απόκρουση κράτησε το «μηδέν» ενώ στο 95’ ο Δεληζήσης δεν ανησύχησε τον γκολκίπερ του ΠΑΣ καθώς το σουτ που επιχείρησε πέρασε άουτ.
Το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή Ευάγγελου Γρατσάνη βρήκε τους παίκτες του ΠΑΣ Γιάννινα να πανηγυρίζουν την δεύτερη συνεχόμενη νίκη τους στο πρωτάθλημα, μαζί με τους φιλάθλους οι οποίοι κυριολεκτικά αποτέλεσαν τον δωδέκατο παίκτη του ΠΑΣ στο σαββατιάτικο παιχνίδι. Κάτι που άλλωστε μνημόνευσε στις δηλώσεις του μετά το τέλος του αγώνα και ο Γιάννης Πετράκης, εκφράζοντας την επιθυμία στο επόμενο εντός έδρας ματς να είναι ακόμα περισσότεροι.
Το ερχόμενο Σάββατο(;) ο ΠΑΣ Γιάννινα ταξιδεύει στην Αθήνα όπου θα αντιμετωπίσει στο ΟΑΚΑ τον Παναθηναϊκό, αν και η αναμέτρηση είναι στον «αέρα» καθώς ο Παναθηναϊκός αγωνίζεται την Πέμπτη για το κύπελλο Ελλάδος και ο κανονισμός απαγορεύει μια ομάδα να παίξει εντός 48ωρου και δεύτερο ματς. Άρα ο κίνδυνος μετάθεσης του αγώνα είτε την Κυριακή είτε την Δευτέρα είναι ορατός, μιας και η ΕΠΟ ως διοργανώτρια αρχή του Κυπέλλου δύσκολα θα συναινέσει σε μεταφορά του αγώνα κυπέλλου του Παναθηναϊκού.
* * *
Βαθμολογία των Παικτών
ΠΑΣ Γιάννινα (Πετράκης): Βελλίδης 7, Μιχαήλ 6, Τζημόπουλος 6, Σκόνδρας 6, Λίλα 6, Μπουκουβάλας 7, Τσικάρσκι 6, Βιδάλ 8 (89' Σιόντης), Νικολιάς 7, Μυστακίδης 7 (63' Κρίζμαν), Λεό 7 (75' Αθανασιάδης).

Άρης (Ερέρα): Κουέστα 5, Δεληζήσης 6, Βέλεθ 5, Κολάσο 5, Τζανακάκης 5, Μπάσα 4 (80' Σιώπης), Ματίγια 5, Γκαρσία 6 (80' Μαρτίνες), Γκάμα 5, Ντιγκινί 4 (80' Ναζλίδης), Γιουνές 4.
* * *
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ (ΠΑΣ Γιάννινα):
«Καταρχήν θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους παίκτες μου για την προσπάθεια, την εικόνα και το μεγάλο αποτέλεσμα που έκαναν, όπως και τον κόσμο, αλλά θέλουμε να είναι περισσότεροι. Παίζαμε με μια ομάδα που ήταν σε πολύ καλό φεγγάρι, έχει ποιότητα και οργάνωση στο παιχνίδι της και έκανε δύσκολη τη δουλειά μας. Πιστεύω όμως ότι ήμασταν πάρα πολύ καλά προετοιμασμένοι και κάναμε μια πολύ μεγάλη νίκη απέναντι σε μια πολύ καλή ομάδα. Οι παίκτες μου έδειξαν συνέπεια, αφοσίωση και πειθαρχία».
Για την τακτική προσέγγιση του αγώνα: «Όλα παίζουν ρόλο, αλλά το πιο σημαντικό είναι η συνέπεια σε ό,τι επιλέξεις να παίξεις. Ο σχηματισμός μπορεί να μεταβάλλεται, αλλά το σημαντικό είναι να υπηρετήσεις με συνέπεια οποιοδήποτε πλάνο. Παίζει ρόλο το πόσο συγκεντρωμένος είσαι σ’ αυτό που επιλέγεις να υπηρετήσεις».
Για τον εγκλωβισμό του Άρη στην τακτική του ΠΑΣ: «Είμαστε αρκετά χρόνια μαζί και ξέρετε ότι δεν παρασύρομαι από ένα αποτέλεσμα, δεν κρίνω από τις στιγμές. Καταθέτω πάντα πίστη στην ομάδα και τη δουλειά μας. Είχαμε καλή οργάνωση και καλό αποτέλεσμα, αλλά αυτό εύκολα μεταβάλλεται. Όλα είναι θέμα δουλειάς. Θα αφήσουμε τον χρόνο να δείξει».
Για το αν θα γίνουν αλλαγές στο ματς κυπέλλου με τον Ατρόμητο κι αν το κύπελλο αποτελεί στόχο: «Ξέρετε ότι πάντα δίνω χρόνο σε παιδιά που δεν παίζουν και στενοχωριέμαι γιατί δεν τους τον δίνω στο πρωτάθλημα. Όταν είσαι μία ομάδα όπως ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν γίνεται να μη μας ενδιαφέρει ο θεσμός. Είναι ένας πιο γρήγορος δρόμος για τη διάκριση».
Για την απαγόρευση μετακίνησης των οπαδών του Άρη: «Σίγουρα θα ήταν πολύ πιο ωραία η ατμόσφαιρα εάν έρχονταν και οπαδοί του Άρη, όμως θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και άλλους παράγοντες, όπως η ασφάλεια των φιλάθλων και γενικά αν το ποδόσφαιρο μπορεί να πάει μπροστά».
Για το πώς είδε τον Άρη: «Η ομάδα του Άρη είναι μια ομάδα που έχει πάρα πολλή ποιότητα, για μένα είναι μια από τις μεγάλες ομάδες στην Ελλάδα, έχει πολύ καλή οργάνωση στο παιχνίδι και αμυντικά και επιθετικά και πιστεύω ότι φέτος θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για τον Άρη».

ΠΑΚΟ ΕΡΕΡΑ (Άρης):
«Ήταν ένα παιχνίδι πολύ δύσκολο, πολύ περίπλοκο. Κάναμε πολλά λάθη, περισσότερα από όσα συνηθίζουμε. Παίξαμε σαν να παίζαμε εμείς εντός, αυτοί ήταν πολύ συμπαγής ομάδα και σε κάθε λάθος μα έκλεβαν μπάλες και έβγαιναν στην αντεπίθεση.
Στο β΄ ημίχρονο ήμασταν καλύτεροι, ειδικά στα 10-15 τελευταία λεπτά με τις αλλαγές που κάναμε παίξαμε καλύτερα και με μεγαλύτερη ηρεμία. Το γκολ ήταν τυχερό, μπήκε από μια κόντρα, αλλά η αλήθεια είναι ότι το ποδόσφαιρό μας σήμερα δεν ήταν καλό όπως συνηθίζουμε, πρέπει όμως να συνεχίσουμε».
Για τη λογική των μαζεμένων αλλαγών στο 80’: «Αργήσαμε να κάνουμε τις αλλαγές 15 λεπτά, γιατί θέλω να είμαι σίγουρος για τις αλλαγές. Άλλες φορές μπορεί να χρειάζεται ένα λεπτό, άλλες δέκα λεπτά, αλλά πρέπει πάντα να διαβάζεις το παιχνίδι, το πώς εξελίσσεται. Μας βοήθησαν οι αλλαγές, αλλά θέλω να είμαι σίγουρος για τους παίκτες μου».
Για το αν θα φρεσκάρει την ομάδα του στο παιχνίδι κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ: «Θα κάνουμε αλλαγές στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ και για να φρεσκάρουμε την ομάδα, αλλά και γιατί κάποιοι παίκτες πρέπει να αποκτήσουν ρυθμό».
Για την τοποθέτηση του Μπρούνο Γκάμα στον άξονα: «Έχετε δίκιο, ο Γκάμα έπαιξε πιο πολύ στον άξονα και αυτό γιατί η ομάδα ήταν νωθρή. Μόνο όταν μπήκε ο Ναζλίδης πήγε στα άκρα ο Γκάμα. Και οι τρεις μεσοεπιθετικοί μας παίκτες είχαν εντολή να αλλάζουν θέσεις για να δημιουργούν προβλήματα στον αντίπαλο».
Για τη χρησιμοποίηση του Κολάσο στο αριστερό άκρο της άμυνας αντί του Μενέντεθ: «Κάθε φορά που κερδίζεις ένα παιχνίδι και μετά βάζεις στο επόμενο έναν παίκτη και χάνεις, τότε κάνεις αναγκαστικά συγκρίσεις. Πιστεύω ότι ο Κολάσο ταίριαζε περισσότερο στο παιχνίδι με τον ΠΑΣ».
Για την αντίδραση μετά την πρώτη της ήττα στο πρωτάθλημα: «Το βασικό είναι ότι πρέπει να αναπτερωθεί το ηθικό μας, μας έχει πάρει λίγο από κάτω, και να συνεχίσουμε να δουλεύουμε. Ο ΠΑΣ είναι μια πάρα πολύ συμπαγής ομάδα με έναν πολύ καλό προπονητή. Έπαιξε με 5-3-2, δηλαδή με 8 παίκτες πίσω από την μπάλα και αυτό μας στοίχισε στο να βρούμε χώρους. Είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίζεις τον ΠΑΣ και πιστεύω ότι πολλές ομάδες θα δυσκολευτούν εδώ. Μας δημιούργησε ο ΠΑΣ πολλά προβλήματα στην ανάπτυξη με τη σωστή πίεση».
Για το αν με μια διαφορετική διάταξη θα μπορούσε η ομάδα του να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες: «Δεν είναι θέμα συστήματος, αλλά ότι οι μεσοεπιθετικοί μας δεν κατάφεραν να βρουν τους χώρους που βρήκαν στα προηγούμενα παιχνίδια απέναντι σε ομάδες που έπαιξαν με την ίδια διάταξη που έπαιξε και ο ΠΑΣ εδώ».
* * *
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Αστέρας Τρίπ.-Απόλλων Σμύρνης 2-0
Ατρόμητος-Λάρισα 2-0
ΠΑΣ Γιάννινα-Άρης 1-0
Ξάνθη-ΟΦΗ 3-0
Παναθηναϊκός-Λεβαδειακός 3-0
ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-0
Παναιτωλικός-Λαμία (σήμερα)
Πανιώνιος-Ολυμπιακός (σήμερα)
* * *
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
1. ΠΑΟΚ*** 10 7-1
2. Ατρόμητος 10 5-1
3. Άρης 9 7-1
4. ΑΕΚ 9 7-2
5. Ολυμπιακός* 9 8-1
6. Παναθηναϊκός** 6 10-2
7. ΠΑΣ Γιάννινα 6 3-8
8. Ξάνθη 5 4-2
9. Παναιτωλικός* 4 4-4
10. Αστέρας Τρίπολης 3 3-4
11. Λάρισα 3 2-7
12. Λεβαδειακός 3 1-6
13. ΟΦΗ 1 4-10
14. Πανιώνιος* 1 2-7
15. Απόλλων Σμύρνης 0 1-6
16. Λαμία* 0 1-7
* Έχουν ένα ματς λιγότερο
** Ξεκίνησε με -6
*** Ξεκίνησε με -2
* * *
ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
(29, 30/9 & 1/10/2018)
Λάρισα - Παναιτωλικός
Παναθηναϊκός - ΠΑΣ Γιάννινα
ΟΦΗ - ΑΕΚ
Απόλλων Σμ. - Πανιώνιος
Λεβαδειακός - Ατρόμητος Αθ.
Άρης - Αστέρας Τρίπ.
Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ
Λαμία - Ξάνθη