Μαρία Κεφάλα: Καμίας μορφής βία δεν πρέπει να είναι ανεκτή…

on .

KEFALA MARKOYLA MPEGKAS

• Ο ρόλος που καλούνται να αναλάβουν οι δομές του Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την αντιμετώπιση των αυξημένων περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος των γυναικών, αλλά πολλές φορές και των παιδιών τους συζητήθηκε χθες στη συνάντηση που είχε η Υφυπουργός Μαρία Κεφάλα με τον Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα και την Αντιδήμαρχο για θέματα Κοινωνικής Πρόνοιας Σοφία Μαρκούλα.

«Καμίας μορφής βία δεν είναι ανεκτή, ποτέ δεν έχει την ευθύνη το θύμα και όταν αυτό συμβαίνει θα πρέπει να καταγγέλλεται…» τόνισε, μεταξύ άλλων σε δηλώσεις της. 

Παράλληλα, συζητήθηκαν οι θετικές εξελίξεις με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για το έργο της ανακατασκευής του παλαιού Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη, η ένταξη του Δήμου στις 100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις της Ευρώπης ως το 2030 και οι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν, ενώ η Υφυπουργός πρότεινε στον Δήμαρχο τα Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία που θα μετεγκατασταθούν σε χώρο εντός της Πανεπιστημιούπολης να δοθεί το όνομα του αείμνηστου Μωυσή Ελισάφ ως ένδειξη τιμής και αναγνώρισης στον αγώνα που έδωσε για την επίτευξη της μετεγκατάστασης.

Από την πλευρά του ο κ. Μπέγκας ανέφερε: «Για μένα η διάθεση μιας βουλευτή Ιωαννίνων και ταυτόχρονα υπουργού να επισκεφτεί το Δημαρχείο και να συνεργαστεί με τον Δήμαρχο δείχνει ότι οι φορείς του τόπου χέρι-χέρι μπορούμε να συζητάμε, να δουλεύουμε από κοινού, να προχωράμε και να λύνουμε ζητήματα που αφορούν τον τόπο».

Το ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

Ακολούθησε η επίσκεψη της Μαρίας Κεφάλα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων όπου συνάντησε τον Διοικητή Σπύρο Δερδεμέζη και μέλη του Δ.Σ και του Συλλόγου Εργαζομένων. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, ήταν και η αναβάθμιση του Τμήματος Επιεγόντων. 

«Δεν συζητάμε για την αναγκαιότητα του έργου, είναι δεδομένο αυτό. Πάμε να βρούμε την καλύτερη λύση να γίνει γρήγορα το ΤΕΠ, γιατί μιλάμε για χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης που έχουν και ασφυκτικό χρονικό ορίζοντα» ανέφερε μετά το τέλος της συνάντησης.

Από τη δική του πλευρά ο κ. Δερδεμέζης σημείωσε για το θέμα του ΤΕΠ πως «ευελπιστούμε ότι μετά το Πάσχα θα βγει στον αέρα η διακήρυξη. Θα περάσει ο απαιτούμενος χρόνος, είναι ένας διαγωνισμός. Πρέπει να υπάρχει ανάδοχος, είναι μελέτη - κατασκευή. Οπότε, θέλουμε να είμαστε έτοιμοι με συζητήσεις που έχουμε με το ΤΑΙΠΕΔ και με την ανάδοχη διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας, να συμβασιοποιήσουμε μέχρι τέλη Αυγούστου».

 Περί σχολικής βίας

Η κ. Κεφάλα επισκέφθηκε χθες και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης όπου συναντήθηκε με την Περ/κή Διευθύντρια Μαρίνα Μπέση και τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των τεσσάρων Π.Ε. της Ηπείρου. Επί τάπητος τέθηκε το πρόβλημα της έξαρσης της ενδοσχολικής βίας και της νεανικής παραβατικότητας, που, όπως τονίστηκε, συνολικά απαιτούν ριζοσπαστικές λύσεις.