Κ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Ολοκληρώστε τις διαδικασίες για στρατόπεδο Βελισσαρίου και Πάρκο Καλπακίου

on .

TASOYLAS KEFALOGIANNHS IOANNHS

Η ανάπτυξη του στρατιωτικού τουρισμού στην Ήπειρο βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες στο γραφείο του ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας με τον Υφυπουργό Εθνικής Αμύνης, Ι. Κεφαλογιάννη, αρμόδιο για θέματα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Πιο συγκεκριμένα συζητήθηκαν οι εξελίξεις για την παραχώρηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου στον Δήμο Ιωαννιτών, αλλά και η δημιουργία του Πάρκου Ιστορίας στο Καλπάκι.

Κατά την συνάντηση έγινε γνωστό ότι το Υπουργείο Άμυνας ξεκινάει σύντομα συνεννοήσεις με τη νέα Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, προκειμένου να εξευρεθεί η αμοιβαία βέλτιστη λύση για το θέμα του στρατοπέδου Βελισσαρίου, με δεδομένη τη σύμφωνη γνώμη του ΓΕΣ για αποδέσμευση του μεγαλύτερου μέρους του. Ήδη το γραφείο του Υφυπουργού έχει επικοινωνήσει με το γραφείο του Δήμαρχου Θ. Μπέγκα.    

Όσον αφορά το μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη του στρατιωτικού τουρισμού στο Καλπάκι, που θα υπογράψουν, μεταξύ άλλων, ο Δήμος Πωγωνίου και το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, έγινε γνωστό πως από τις 15 Απριλίου το τελικό σχέδιό του τέθηκε υπόψιν του Υπουργείου και αναμένεται σύντομα η οριστική του κατάρτιση. 

Από την πλευρά του, ο Γιαννιώτης Πρόεδρος της Βουλής ζήτησε οι διαδικασίες της ολοκλήρωση των δύο προγραμμάτων αυτών να προχωρήσουν με ρυθμούς αποτελεσματικούς και σε πνεύμα συνεργασίας με τους αυτοδιοικητικούς φορείς. 

Η ανασκαφή στο Βουλευτήριο…

Ο Κ. Τασούλας, δέχθηκε επίσης χθες στο γραφείο του την Επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων, Βαρβάρα Παπαδοπούλου, που διευθύνει τη συστηματική ανασκαφή στο Βουλευτήριο της Δωδώνης, επικεφαλής ερευνητικής ομάδας. Την ανασκαφή αυτή ως γνωστόν χρηματοδοτεί η Βουλή των Ελλήνων. 

Η κ. Παπαδοπούλου ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής για τις μέχρι τώρα εργασίες, για τις νέες εργασίες διαμόρφωσης στη στοά του κτηρίου, για την ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής και στατικής προμελέτης, σχετικά με την αναστήλωση του Βουλευτηρίου και τις ψηφιακές αναπαραστάσεις του σημαντικού και εμβληματικού αυτού μνημείου του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης. 

Ο κ. Τασούλας συνεχάρη την κ. Παπαδοπούλου και την ερευνητική ομάδα και παρέσχε τη διαβεβαίωση πως η Βουλή θα συνεχίσει τη συνδρομή της, ώστε σύντομα χάρη στη μερική αναστήλωση του κτηρίου και τη διαμόρφωση του εσωτερικού του χώρου, να μπορεί να γίνει κατανοητή και στους επισκέπτες η αρχική λειτουργία του.