Τιμήθηκε ο μεγάλος Ηπειρώτης τραγουδιστής Στυλιανός Μπέλλος

on .

MPELLOS 23 7 15

Μια σημαντική πολιτιστική πρωτοβουλία πήρε ο Δήμος Ηγουμενίτσας. Τίμησε τον μεγάλο παραδοσιακό Ηπειρώτη τραγουδιστή Στυλιανό Μπέλλο, που κατάγεται από τη Σέλλιανη Παραμυθιάς και ο οποίος έχει να παρουσιάσει πολυετή, πλούσια και πολυσχιδή δραστηριότητα.
Σε μια σεμνή εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ηγουμενίτσας, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, ο Δήμαρχος Ιωάννης Λώλος επέδωσε αναμνηστική πλακέτα στον Στυλιανό Μπέλλο, για τα 60 χρόνια αδιάκοπης προσφοράς του στο αυθεντικό δημοτικό τραγούδι, μια προσφορά, που είχε και έχει ψυχική και βιωματική αφετηρία, γι' αυτό και είναι αληθινή και ουσιαστική. Ο κ. Λώλος υπογράμμισε ότι ο τιμώμενος τραγουδιστής υπηρέτησε αφοσιωμένα το Ηπειρωτικό τραγούδι και βοήθησε στην ανάδειξή του και στην γνήσια έκφρασή του.

«Να μην αλλοιωθεί η παράδοση...»
Ο Στ. Μπέλλος, φανερά συγκινημένος, αφού ευχαρίστησε για την τιμή που του επεφύλαξαν οι συμπατριώτες του, τόνισε την ανάγκη να μην αλλοιωθεί η παράδοσή μας, ένα ζωντανό κομμάτι της οποίας είναι και το δημοτικό τραγούδι. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο 1958-1959, η γνωριμία του με τον Ελβετό λαογράφο Samuel Baud-Bovy είχε αποτέλεσμα την ηχογράφηση πολλών ραδιοφωνικών εκπομπών, καθώς και τον πρώτο του δίσκο την «Ασημούλα». Από τότε κυκλοφόρησε περισσότερα από 300 παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια, εκτελώντας τα όπως τα έμαθε από τους μεγαλύτερους.

Εγκώμια από το Σιάτρα
Ο γνωστός και καταξιωμένος τραγουδιστής Σάββας Σιάτρας μίλησε εκτενώς και εγκωμιαστικά για την επιτυχημένη πορεία του Στυλιανού Μπέλλου στο δημοτικό τραγούδι. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι παρέλαβε ατόφια τα τραγούδια και τα διατήρησε ατόφια, αποφεύγοντας με επιμονή τη νόθευσή τους. Και πρόσθεσε: «Το τραγούδι, που είναι το Α και το Ω της Ηπειρωτικής παράδοσης το ταξίδεψε στα πέρατα της οικουμένης». Επίσης  ο κ. Σιάτρας υπογράμμισε με νόημα ότι «προκαλεί θλίψη το γεγονός πως πολλά από τα σημερινά πανηγύρια δεν διατηρούν κανένα σχεδόν παραδοσιακό στοιχείο, αφού ο χαρακτήρας τους είναι αποκομμένος από τα ήθη και τα έθιμα του τόπου».
***
Εξάλλου, στην προσωπικότητα και στο έργο  του Στυλιανού Μπέλλου αναφέρθηκαν και οι διαλεχτοί Θεσπρωτοί τραγουδιστές Γιώργος Κούρτης και Λευτέρης Κωνσταντίνου, που έχουν μακροχρόνια θητεία στο παραδοσιακό τραγούδι. Τρία χορευτικά χόρεψαν τοπικά τραγούδια, ενώ την επιμέλεια της όμορφης εκδήλωσης είχε ο Αλέξανδρος Γιαννακός.
Η.Μ.