Η γιορτή του αγίου Κοσμά στο Κολικόντασι της Αλβανίας

on .

AGIOS KOSMAS EORTH

 Με θρησκευτική κατάνυξη και λαμπρότητα και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών από την Αλβανία και την Ελλάδα γιορτάστηκε στην Ιερά Μονή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Κολικόντασι της Αλβανίας η σεπτή μνήμη του μεγάλου διδασκάλου του δούλου γένους, του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Την παραμονή της γιορτής ψάλθηκε στο χώρο του μαρτυρίου του Αγίου, στο χωριό Μίλγουλι της Μουζακάς, Μέγας Αρχιερατικός εσπερινός, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου της Αλβανίας κκ. Αναστασίου, ο οποίος έστησε εκεί έναν επιβλητικό σταυρό.
Το πρωί της εορτής στην Ιερά Μονή του Αγίου Κοσμά τελέστηκε συνοδική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κκ. Αναστασίου. Τον θείο λόγο κήρυξε ο αρχιμανδρίτης Κοσμάς Πρίφτης. Ακολούθησε λιτάνευση των λειψάνων του Αγίου και της εικόνος του στον πέριξ της Μονής χώρο. Στο τέλος ο Μακαριώτατος μίλησε επί του ψαλμικού « Διήλθομεν δια πυρός και ύδατος και εξήγαγες ημάς εις αναψυχήν».
Αφού αναφέρθηκε στο μαρτύριο του Αγίου και τόνισε την υπομονή, την καρτερία και την πίστη του, αναφέρθηκε στα μαρτύρια του αλβανικού λαού στα χρόνια της δικτατορίας του Εμβέρ Χότζα, κατά τα οποία απαγορεύθηκε κάθε μορφή θρησκευτικής έκφρασης, και ο Θεός «εξήγαγε εις αναψυχήν» το λαό του.
•••••••
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Μονή του Αγίου Κοσμά χτίστηκε το 1813 με προσταγή και προτροπή του Αλή Πασά, ο οποίος ιδιαιτέρως τιμούσε τον Άγιο Κοσμά. Ανακαινίστηκε πρόσφατα με πρωτοβουλία και επιμέλεια του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αλβανίας.
Ύστερα από παράκληση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη η εταιρεία Tetra ενεργειακή ΑΕ, διά του Διευθυντού της κ. Περδικάρη, βελτίωσε τη βατότητα του δρόμου που οδηγεί στο Μοναστήρι, κάτι που χαροποίησε ιδιαίτερα τον Μακαριώτατο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.