Αποκριά με έθιμα, κέφι, χορούς και κεράσματα!

on .

APOKRIES TZAMALA 12 3 19

• Παράδοση, κέφι, χοροί, τραγούδια, κεράσματα, διασκέδαση… και τι δεν είχε το τριήμερο Αποκριάς – Καθαράς Δευτέρας στα Γιάννενα, τα οποία πλημμύρισαν με επισκέπτες από κάθε γωνιά της χώρας, που εκμεταλλευόμενοι τον καλό καιρό, έκαναν και εξορμήσεις στα γύρω χωριά.
Τα πατροπαράδοτα Γιαννιώτικα έθιμα αναβίωσαν για άλλη μια χρονιά με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και χάρη στις προσπάθειες που κατέβαλαν όλοι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, οι οποίοι είχαν την αρωγή του Δήμου Ιωαννιτών και του Πνευματικού Κέντρου.
Η γιορτή ξεκίνησε από το πρωί της Κυριακής με επίκεντρο τον Κατσικά όπου έλαβε χώρα το καθιερωμένο πια καρναβάλι και συνεχίστηκε το βράδυ στις περίπου 70 Τζαμάλες που άναψαν σε κάθε γειτονιά της πόλης γύρω από τις οποίες στήθηκαν υπαίθρια γλέντια.

Στα «Λιθαρίτσια»…
Εντυπωσιακή, για μια ακόμη χρονιά, ήταν η συμμετοχή Γιαννιωτών και επισκεπτών κάθε ηλικίας, στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Πνευματικό Κέντρο την Καθαρά Δευτέρα στα «Λιθαρίτσια». Φασολάδα, λαγάνα και σαρακοστιανά εδέσματα προσφέρθηκαν σε όλους, ενώ το γλέντι και ο χορός με «ζωντανή» μουσική, συνεχίστηκε μέχρι αργά το απόγευμα.
Ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, καλωσόρισε τον κόσμο και μίλησε για την ανάγκη που έχουμε όλοι μας ν’ ανταμώνουμε και να γιορτάζουμε μαζί, αλλά και να δείχνουμε την αλληλεγγύη μας ο ένας προς τον άλλο σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Όπως είπε, «τα Γιάννενα για ένα ακόμα τριήμερο αποτελέσαν την πρώτη επιλογή για πολλούς Έλληνες αλλά και ξένους επισκέπτες. Αποδεικνύεται στην πράξη τι θα πει εξωστρέφεια για το Δήμο Ιωαννιτών. Έχει ανάγκη η κοινωνία μας αυτές τις κοινωνικές συναθροίσεις που μας ενώνουν όλους μαζί και μας κάνουν να νιώθουμε πιο κοντά ο ένας στον άλλο».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κώστας Γκόγκος μίλησε για τη συμβολή όλων, των Πολιτιστικών Συλλόγων, της Δημοτικής Αρχής, του Πνευματικού Κέντρου και των δημοτών, στην τήρηση των εθίμων της Αποκριάς «που μας χάρισαν λίγες μέρες χαράς, σε μια δύσκολη περίοδο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στον Δήμο Ζίτσας
Αποκριάτικες εκδηλώσεις διοργάνωσε και ο Δήμος Ζίτσας σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς. Το βράδυ της Κυριακής το κέφι και το αποκριάτικο ξεφάντωμα στήθηκε γύρω από τις Τζαμάλες που άναψαν στις περισσότερες Τοπικές Κοινότητες. Στην καθιερωμένη φωτιά στον προαύλιο χώρο του 2ου Δημοτικού σχολείου Ελεούσας το γλέντι κράτησε ως αργά το βράδυ και οι παρευρισκόμενοι διασκέδασαν με παραδοσιακή μουσική και γεύτηκαν κρασί και εδέσματα που προσέφερε ο Δήμος Ζίτσας.
Τα Κούλουμα που γιορτάστηκαν στα «Εικονίσματα» Μ. Γαρδικίου επισφράγισαν την επιτυχία καθώς πλήθος κόσμου το πρωί της Καθαράς Δευτέρας ανηφόρησε στο λόφο, γλέντησε υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής και γεύτηκε σαρακοστιανά εδέσματα που πρόσφερε ο Δήμος με τη βοήθεια του Συλλόγου Γυναικών Ελεούσας.

…Και στην Κόνιτσα
Μία εντυπωσιακή καρναβαλική εκδήλωση έγινε την Κυριακή και στην κεντρική πλατεία της Κόνιτσας παρουσία του Δημάρχου Ανδρέα Παπασπύρου. Μικροί και μεγάλοι μασκαράδες χόρεψαν ως το βράδυ και στη συνέχεια ανέβηκαν στην άνω Κόνιτσα όπου άναψαν φωτιά.
Την Καθαρά Δευτέρα ο Σύλλογος Άγιος Νικόλαος γιόρτασε τα Κούλουμα στα Πλατανάκια, κοντά στην εκκλησία της Παναγίας, προσφέροντας φασολάδα, κρασί και χαλβά στους πολυάριθμους Κονιτσιώτες και τους επισκέπτες που συμμετείχαν στην εκδήλωση.