Μία προγραμματική για τη διάσωση της Αγ. Παρασκευής στο Παλαιοσέλλι

on .

AGIA PARASKEYH PALIOSELLI KONITSAS

• Εξασφαλίστηκε τελικά η διάσωση και αποκατάσταση του Ναού Αγίας Παρασκευής Παλαιοσελλίου του Δήμου Κόνιτσας, ενός μνημείου του 18ου αιώνα που κινδύνευε με κατάρρευση, καθώς υπεγράφη πρόσφατα η σχετική προγραμματική σύμβαση.

Βάσει αυτής το υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Ηπείρου και η Μητρόπολη Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κoνίτσης μπορούν πλέον να προχωρήσουν στις απαραίτητες μελέτες και εργασίες.
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Γιώργος Αμυράς, καθώς η διάσωση του μνημείου αποτέλεσε το βασικό θέμα της συνάντησης που είχε με την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη πριν από δύο μήνες. Η Κ. Μενδώνη ανταποκρίθηκε άμεσα και προχωρά στις αναγκαίες κινήσεις, ώστε σήμερα να μπορούμε να μιλάμε για έμπρακτη διάσωση του ναού, που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα στατικότητας, ζημιές στη στέγη και σημαντικές φθορές, εντός και εκτός του κτιρίου. Υπενθυμίζεται ότι ο ναός έχει αγιογραφηθεί με τοιχογραφίες από Χιοναδίτες τεχνίτες και διαθέτει συλλογή σπάνιων εκκλησιαστικών βιβλίων του 17ου αιώνα.
Σε δήλωσή του ο κ. Αμυράς ευχαριστεί την Υπουργό, η οποία, όπως τονίζει, «για ακόμη μία φορά επιλύει προβλήματα που χρονίζουν και αποδεικνύει στην πράξη ότι το υπουργείο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει τους θρησκευτικούς και πολιτισμικούς θησαυρούς των Ηπειρωτών».