Το Φεστιβάλ Δωδώνης αλλάζει πλέον επίπεδο!

on .

FESTIVAL DODONHS SYNENTEYKSH NTAKALETSHS

• Πέντε ετών γίνεται φέτος το Φεστιβάλ Δωδώνης, ένας πολιτιστικός θεσμός που έχει στο επίκεντρό του τον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο και κυρίως το Θέατρο Δωδώνης, ένα από τα σημαντικότερα της χώρας μας.
Η φετινή διοργάνωση ανοίγει απόψε την αυλαία με την παράσταση «Μία χώρα δύο αιώνες μετά», στην παραγωγή της οποίας συμμετέχει για πρώτη φορά και ο Δήμος Δωδώνης, έχοντας ως φιλοδοξία όχι μόνο να φιλοξενεί αλλά και να παράγει και ο ίδιος πολιτισμό, όπως ανέφερε χθες ο Δήμαρχος Χρήστος Ντακαλέτσης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.
Αλλάζει επίπεδο
Έχοντας στο πλευρό του τον Αντιπρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Δωδώνης Κων/νο Παππά και τον καλλιτεχνικό υπεύθυνο του Φεστιβάλ Δωδώνης Θεόδωρο Λεμπέση, ο Χρ. Ντακαλέτσης τόνισε χθες πως μπαίνοντας πια στην παιδική ηλικία μετά τις τέσσερις πρώτες διοργανώσεις, το Φεστιβάλ Δωδώνης αλλάζει επίπεδο από την προσπάθεια που έγινε στα πρώτα χρόνια, η οποία είχε στόχο να δημιουργηθεί κάτι νέο στα πολιτιστικά δρώμενα των Ιωαννίνων και να παγιωθεί ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης, ένας από τους αρχαιότερους και σημαντικότερους τόπους λατρείας της Ελλάδας, ως χώρος φιλοξενίας μιας σπουδαίας καλλιτεχνικής και πολιτιστικής διοργάνωσης.
«Φτιάξαμε brand name…»
«Η ιστορία του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου είναι αυτή που επιβάλλει το υψηλότατο επίπεδο των παραστάσεων και των συναυλιών που φιλοξενεί», τόνισε ο Δήμαρχος Δωδώνης. Παραδέχθηκε πως υπήρξαν ελλείψεις και έγιναν και λάθη, κάτι που είναι φυσικό από τη στιγμή που ένας μικρός Δήμος όπως ο Δήμος Δωδώνης πραγματοποιεί ένα εγχείρημα τόσο υψηλού επιπέδου, ενώ μίλησε για την πολλή προσωπική δουλειά που κάνουν πολύ λίγοι άνθρωποι για να γίνει το Φεστιβάλ. «Με αυτό το δύσκολο τρόπο, θεωρούμε ότι καταφέραμε μετά από πέντε χρόνια, να έχουμε δημιουργήσει ένα πολιτιστικό brand name που έχει κερδίσει τη θέση του μεταξύ των πιο αξιόλογων φεστιβάλ του καλοκαιριού», τόνισε και ευχαρίστησε τους μεγάλους χορηγούς και τους χορηγούς επικοινωνίας του 5ου Φεστιβάλ Δωδώνης.
Επετειακού χαρακτήρα
H αυλαία του 5ου Φεστιβάλ Δωδώνης ανοίγει με τη συμπαραγωγή του Δήμου Δωδώνης, του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και της Ομάδας Anima, με τίτλο «Μία χώρα δύο αιώνες μετά», η οποία θα παρουσιαστεί σήμερα, Τετάρτη στις 21:00. Η παράσταση του Ανδρέα Φλουράκη συνιστά τη συμβολή του Δήμου Δωδώνης και του Φεστιβάλ Δωδώνης στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της εθνικής παλιγγενεσίας.
Για το έργο μίλησε χθες η σκηνοθέτις της παράστασης Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα πρωτότυπο κείμενο που γράφτηκε κατά παραγγελία από τον Ανδρέα Φλουράκη σε συνεννόηση των τριών φορέων της συμπαραγωγής. Όπως σημείωσε, «το έργο φιλοδοξεί να μιλήσει με σύγχρονο τρόπο στο νεοέλληνα για τα 200 χρόνια από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, χωρίς να αφήνει εκτός το έπος του ’21 και τους ήρωες, με τρόπο όμως, δημιουργικό και πρωτότυπο».
Η κ. Μοσχοχωρίτη δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης όπου θα παρουσιαστεί η παράσταση λέγοντας πως είναι μεγάλη τιμή για όλους που βρίσκονται σε έναν χώρο, «ο οποίος δημιουργεί ένα αίσθημα δέους και ένα χρέος να παράξουμε κάτι σημαντικό», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι το έργο «Μία χώρα δύο αιώνες μετά» μετά τη Δωδώνη θα πραγματοποιήσει περιοδεία ανά τη χώρα με περίπου 15 σταθμούς.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ