Τιμήθηκε στον Δρίσκο η θυσία του ποιητή Λορέντζου Μαβίλη

on .

ORTHPEDIKO MHXANHMA

• Με λιτές εκδηλώσεις τιμήθηκε χθες στον τόπο της θυσίας του, στο Δρίσκο, όπου έπεσε μαχόμενος για την απελευθέρωση της πρωτεύουσας της Ηπείρου από τους Τούρκους, ο Κερκυραίος βουλευτής και ποιητής Λορέντζος Μαβίλης.
Τις τελετές διοργάνωσαν ο Δήμος Ιωαννιτών, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και η Κοινότητα Βασιλικής, με συνδιοργανωτές την Κερκυραϊκή Ένωση Ιωαννίνων, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βασιλικής «Λορέντζος Μαβίλης».
Μετά τη δοξολογία στο ναό του Αγίου Τρύφωνα Βασιλικής, τελέστηκε στο Ύψωμα του Δρίσκου επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του ήρωα. Μεταξύ των παρισταμένων ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, η βουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Κεφάλα, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο Αντιδήμαρχος Ιωαννιτών Βαγγέλης Πήχας, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου, η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη, οι τοπικές αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές κ.ά..

Έπεσε στη μάχη...
Ο Λορέντζος Μαβίλης, που πολέμησε το 1896, στον απελευθερωτικό αγώνα της Κρήτης και το 1897, επικεφαλής Κερκυραίων εθελοντών σε μάχες στην Ήπειρο, ήταν μπαρουτοκαπνισμένος.
Το 1912, με την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων, κατετάγη ως εθελοντής λοχαγός στο Σώμα των Γαριβαλδινών, που ήρθαν από την Ιταλία στην Ελλάδα. Και δεν επέλεξε τα μετόπισθεν, αλλά την πρώτη γραμμή. Οι Γαριβαλδινοί, μαζί με Κρήτες εθελοντές, κινήθηκαν προς τα Γιάννενα, αλλά έφτασαν μέχρι τον Δρίσκο, όπου πολέμησαν γενναία από τις 26 Νοεμβρίου έως τις 28 Νοεμβρίου 1912 με τους Τούρκους. Ο Λορέντζος Μαβίλης, καθώς αποσυρόταν από το πεδίο της μάχης, δέχθηκε μια σφαίρα που τον τραυμάτισε θανάσιμα. Σύμφωνα με τον συμπολεμιστή του Νίκο Καρβούνη τα τελευταία του λόγια ήταν: «Περίμενα πολλές τιμές από τούτον τον πόλεμον, αλλά όχι και την τιμή να θυσιάσω τη ζωή μου, για την Ελλάδα».
π. ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ