Προσκυνήματα εντός και εκτός συνόρων...

on .

EKKLHSIA ERGASIES MAKOS 5 12 21

• Η Περιφέρεια Ηπείρου ως εταίρος στην υλοποίηση του έργου «PROSFORA» (Προσκυνηματικές διαδρομές και προσκυνήματα στην Ελλάδα και την Αλβανία / Pilgrimage tours and pilgrimages to Greece and Albania), διοργάνωσε Ενημερωτική Εκδήλωση με θέμα: «Παρουσίαση αποτελεσμάτων υλοποίησης του έργου PROSFORA».
Συντονιστής Εταίρος του έργου είναι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων / Επιτροπή Ερευνών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και συμμετέχουν οι Μητροπόλεις Ιωαννίνων, Αργυροκάστρου, Κορυτσάς, η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Αργυροκάστρου.
Πρόκειται για μια καλή πρωτοβουλία σε γεωγραφικούς χώρους, όπου υπάρχουν εκκλησιές και μοναστήρια, χαρακτηρισμένα ως πολιτιστικά μνημεία.
Από ναό σε ναό και από μοναστήρι σε μοναστήρι της περιοχής αυτής, αντηχούν τα βήματα της πίστης, που γνέφουν την παντοτινή παρουσία του Θεού, το ακόνισμα του πνεύματος.
Μπορεί οι αιώνες να περνούν, όμως τα θρησκευτικά αυτά μνημεία δηλώνουν ποια είναι η αρχή της ζωής και διδάσκουν ήθος και αρετή. Και δείχνουν μια δωρική εμμονή στο πεπρωμένο, που δεν είναι άλλο από την αιωνιότητα.
Μέσα σ' αυτά πλημμυρίζει το φως, αναγαλλιάζει ο προσκυνητής και... νικάει τον καθημερινό θάνατο. Η πίστη κάνει το θάμα της.,
Τα ιερά κειμήλια στέκουν διαρκώς σύμβολα και μνήμη των τόπων αυτών. Και πάντα θα τα ζουν οι άνθρωποι σαν θεϊκή πράξη και σαν ψυχική ομορφιά...
H.M.