Ένα ισχυρό πολιτιστικό απόθεμα στο Ελληνικό!

on .

PAPAGIANNHS SYMPOSIO 18 8 22

• Ένα ισχυρό πολιτιστικό απόθεμα έχει δημιουργήσει ο διεθνούς φήμης γλύπτης και καθηγητής Θεόδωρος Παπαγιάννης στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στο Ελληνικό Βορείων Τζουμέρκων.

Αφενός προίκισε το χωριό του με ένα μοναδικό στο είδος του Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, το οποίο επισκέπτονται πλέον χιλιάδες μαθητές από όλη τη χώρα σε ετήσια βάση. Αφετέρου, καθιέρωσε ως θεσμό το Συμπόσιο Γλυπτικής, τα δημιουργήματα του οποίου στολίζουν δημόσιους χώρους του Ελληνικού, μετατρέποντας όλη την περιοχή σε ένα υπαίθριο μουσείο, ενώ οι παράλληλες εκδηλώσεις του αποτελούν αφορμή για αντάμωμα των νέων της περιοχής  προσελκύοντας και δεκάδες επισκέπτες.

Θετικός απολογισμός

Η παράδοση τηρήθηκε και φέτος με το 12ο Συμπόσιο Γλυπτικής, η αυλαία του οποίου πέφτει σήμερα, Παρασκευή, όμως ο απολογισμός του είναι για μία ακόμη χρονιά ιδιαίτερα θετικός, με τον κ. Παπαγιάννη να δηλώνει την ικανοποίησή του, τονίζοντας πως το φετινό ήταν από τα πιο επιτυχημένα Συμπόσια που έχει διοργανώσει.

Μιλώντας σχετικά στον «Π.Λ.», τονίζει χαρακτηριστικά: «Διανύσαμε παρέα με τους συνεργάτες μου ένα εικοσαήμερο με εντατική δουλειά. Κάναμε επτά νέα έργα τα οποία προστέθηκαν στη συλλογή του Μουσείου, ενώ τα βράδια απολαμβάναμε υπέροχες εκδηλώσεις με μουσική, θέατρο, προβολές, παρουσιάσεις βιβλίων κ.λ.π.».

Ποια είναι όμως η επιδίωξη των Συμποσίων Γλυπτικής; Όπως αναφέρει ο διακεκριμένος δημιουργός, «κάθε φορά προσπαθούμε να κάνουμε ένα πάντρεμα τεχνών, γλυπτικής, μουσικής, θεάτρου, κινηματογράφου κλπ. Εκείνο που θέλουμε είναι να περάσουμε ορισμένα μηνύματα, ειδικά για τα παιδιά που επισκέπτονται το χωριό και το Μουσείο». Πάντως, τα γλυπτά που κοσμούν το Ελληνικό τα «ζηλεύουν» και γειτονικά χωριά, απ’ τα οποία ήδη έχουν φτάσει αρκετά αιτήματα στον κ. Παπαγιάννη προκειμένου να παραχωρήσει και σε αυτά δημιουργίες του!

Ραντεβού του χρόνου!

Όσο για το τι μένει τελικά από όλα αυτά, ο κ. Παπαγιάννης είναι ξεκάθαρος. «Τα μεν γλυπτά θα έχουν διάρκεια και θα συνεχίσουν για πολλά χρόνια να κοσμούν το Ελληνικό. Οι δε πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι εφήμερες», σημειώνει με έμφαση. Φυσικά και οι εκδηλώσεις που γίνονται στο Ελληνικό στα πλαίσια κάθε Συμποσίου Γλυπτικής αποτελούν ένα καλό προηγούμενο για την περιοχή στο οποίο οι ιθύνοντές της έχουν τη δυνατότητα να δώσουν συνέχεια! Η αυλαία λοιπόν πέφτει για το 12ο Συμπόσιο Γλυπτικής στο Ελληνικό και, όπως πάντα, το ραντεβού ανανεώνεται από τους διοργανωτές για τον επόμενο Αύγουστο, «αρκεί να έχουμε την υγεία μας», όπως σπεύδει να προσθέσει ο Θεοδ. Παπαγιάννης!

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ