«Λαγκαδινοί και Ηπειρώτες μαστόροι της πέτρας»

on .

lagkadia

• Φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Λαγκαδινοί και Ηπειρώτες μαστόροι της πέτρας: συγγένειες εξ αίματος ή εκ τέχνης;» θα παρουσιαστεί στο Αρχοντικό Δάνου στην Άνω Βίτσα Ζαγορίου. Τα εγκαίνιά της θα γίνουν μεθαύριο, Δευτέρα και ώρα 19.00. Μετά τα εγκαίνια θα ακολουθήσει, στις 20.30, συζήτηση στο θέατρο Αλώνι της επέκεινα χώρα, με ομιλητές τους Γιώργο Σμύρη και Μαρία Τσούπη και συντονισμό από τους Νίκο Γιαννή και Γιάννη Τσιαούση.

Στην έκθεση, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Γιορτές της Πέτρας 2022» που διοργανώνεται στα Λαγκάδια Αρκαδίας, παρουσιάζεται σπάνιο αρχειακό υλικό (ιδιωματικά γλωσσάρια μαστόρων, φωτογραφίες, οδοιπορικά και ημερολόγια εργασίας, εργαλεία κ.ά) συνδεδεμένο με τους μαστόρους της πέτρας της Αρκαδίας και της Ηπείρου.

Τη συνδιοργάνωση έχει η Οργάνωση Κοινωνίας Πολιτών, Κέντρο Γνώσης και Πολιτισμού «επέκεινα χώρα» από την Βίτσα Ζαγορίου και το Σωματείο «Άνθη της Πέτρας» από τα Λαγκάδια Αρκαδίας. Την επιμέλεια υπογράφει η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού. 

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της έκθεσης κυκλοφορεί κατάλογος με κείμενα των: Γιάννη Τσιαούση, Προέδρου ΔΣ του σωματείου «Άνθη της Πέτρας» & Αναπλ. Καθηγητή Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Κρήτης, Δρ. Νίκου Γιαννή, ιδρυτή της «επέκεινα χώρα», Στρατηγούλας Γιαννικοπούλου, Γιώργου Χουλιαρά και Ίριδος Κρητικού.