Ένα στεφάνι τιμής για τους ήρωες πεσόντες στη μάχη της Μενίνας!

on .

MENINA MNHMEIO STEFANIA 21 8 22

• Με μια λιτή εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Σουλίου τιμήθηκαν χθες το πρωί οι πεσόντες στη μάχη της Μενίνας, παρουσία τοπικών επισήμων.

Η ιστορική μάχη της Μενίνας στις 17 και 18 Αυγούστου του 1944, κατά των Γερμανοϊταλών κατακτητών και των "Τσάμηδων" συνεργατών τους, ήταν η τελευταία μεγάλη μάχη στην περιοχή της Θεσπρωτίας και εκείνη που «σφράγισε» την πορεία νίκης των Ελλήνων στην περιοχή. Και το μήνυμα ήταν να μην ξανάρθουν τέτοιες εποχές, αλλά η ειρήνη να διαφεντεύει τον κόσμο, κάτι, που αυτή τουλάχιστον την περίοδο δεν είναι ορατό.

Η εκδήλωση μνήμης περιλάμβανε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τις τοπικές αρχές, αντιστασιακούς και απογόνους τους. Αυτό, πάντως, που τα τελευταία χρόνια παρατηρείται είναι η απουσία έλλειψης πολιτών στην εκδήλωση, γεγονός που αδυνατίζει την εθνική μνήμη.

Οι ήρωες πεσόντες

Στο προσκλητήριο νεκρών μνημονεύθηκαν τα ονόματα των 25 συνολικά νεκρών ηρώων της θρυλικής μάχης της Μενίνας: Ταγματάρχης Ντέϊβιντ Ουάλλας,  Ανθ/γός Πέτρος Λαλαγιάννης,  Ανθ/γός Αχιλλεύς Μπίστης,  Ανθ/γός Λάζαρος Τρίμπος,  Ανθ/στής Θεόδωρος Γαλάνης,  Επιλοχίας Ελευθέριος Γκορτζής,  Επιλοχίας Γεώργιος Μετσοβίτης, Ενωματάρχης Βασίλειος Τσέτσος,  Οπλαρχηγός Κωνσταντίνος Κωλέτσας, Δεκανεύς Δημήτριος Κοκοράβας. Αντάρτες: Νικόλαος Αμπελογιάννης, Κωνσταντίνος Βασιλείου, Σωτήριος Ζορμπάς, Μιχαήλ Ιωάννου, Γεώργιος Κοψίδης, Βασίλειος Κουλούρης, Δημήτριος Κωλέτσας, Νικόλαος Μέξης, Σπυρίδων Σοαπρίκης, Θεόδωρος Τοινέλος, Νικόλαος Τσουκνιάς, Γεώργιος Φύσσας, Νικόλαος Χαρίτος, Ιωάννης Χρήστου.

 Οι παρουσίες

Στη χθεσινή εκδήλωση το «παρών» έδωσαν  οι βουλευτες Θεσπρωτίας  Βασίλης Γιόγιακας της Ν.Δ. και Μάριος Κάτσης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης, ο Δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς, o αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας Δονάτος Μαρτίνης, ο πρώην υφυπουργός Αντώνης Μπέζας, ο αστυνομικός διευθυντής Θεσπρωτίας Γιάννης Παππάς, εκπρόσωπος της λιμενικής αρχής, καθώς και μέλη του συνδέσμου αγωνιστών ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ κ. ά. 

HΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ