Ένα στεφάνι τιμής για τους ήρωες πεσόντες στη μάχη της Μενίνας!

on .

MENINA MNHMEIO STEFANIA 21 8 22

• Με μια λιτή εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Σουλίου τιμήθηκαν το πρωί της Κυριακής οι πεσόντες στη μάχη της Μενίνας, παρουσία τοπικών επισήμων.

Η ιστορική μάχη της Μενίνας στις 17 και 18 Αυγούστου του 1944, κατά των Γερμανοϊταλών κατακτητών και των "Τσάμηδων" συνεργατών τους, ήταν η τελευταία μεγάλη μάχη στην περιοχή της Θεσπρωτίας και εκείνη που «σφράγισε» την πορεία νίκης των Ελλήνων στην περιοχή. Και το μήνυμα ήταν να μην ξανάρθουν τέτοιες εποχές, αλλά η ειρήνη να διαφεντεύει τον κόσμο, κάτι, που αυτή τουλάχιστον την περίοδο δεν είναι ορατό.

Η εκδήλωση μνήμης περιλάμβανε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τις τοπικές αρχές, αντιστασιακούς και απογόνους τους. Αυτό, πάντως, που τα τελευταία χρόνια παρατηρείται είναι η απουσία έλλειψης πολιτών στην εκδήλωση, γεγονός που αδυνατίζει την εθνική μνήμη.

Οι ήρωες πεσόντες

Στο προσκλητήριο νεκρών μνημονεύθηκαν τα ονόματα των 25 συνολικά νεκρών ηρώων της θρυλικής μάχης της Μενίνας: Ταγματάρχης Ντέϊβιντ Ουάλλας,  Ανθ/γός Πέτρος Λαλαγιάννης,  Ανθ/γός Αχιλλεύς Μπίστης,  Ανθ/γός Λάζαρος Τρίμπος,  Ανθ/στής Θεόδωρος Γαλάνης,  Επιλοχίας Ελευθέριος Γκορτζής,  Επιλοχίας Γεώργιος Μετσοβίτης, Ενωματάρχης Βασίλειος Τσέτσος,  Οπλαρχηγός Κωνσταντίνος Κωλέτσας, Δεκανεύς Δημήτριος Κοκοράβας. Αντάρτες: Νικόλαος Αμπελογιάννης, Κωνσταντίνος Βασιλείου, Σωτήριος Ζορμπάς, Μιχαήλ Ιωάννου, Γεώργιος Κοψίδης, Βασίλειος Κουλούρης, Δημήτριος Κωλέτσας, Νικόλαος Μέξης, Σπυρίδων Σοαπρίκης, Θεόδωρος Τοινέλος, Νικόλαος Τσουκνιάς, Γεώργιος Φύσσας, Νικόλαος Χαρίτος, Ιωάννης Χρήστου.

HΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ