Τιμήθηκε το ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στη Μονή Σέλτσου

on .

SELTSO

• Συνολικά 218 χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από την ηρωική θυσία των Σουλιωτών στη Μονή Σέλτσου, στο χωριό Πηγές Άρτας, όπου μετά από σκληρή και φονική μάχη με τις δυνάμεις του Αλή Πασά, 250 και πλέον γυναικόπαιδα ρίχτηκαν χωρίς δεύτερη σκέψη στο βάραθρο της Γκούρας, τον «Πέτακα», πίσω ακριβώς από τη Μονή και τα κορμιά τους κατέληξαν στον «Ασπροπόταμο». Άλλοι πάλι Σουλιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι πιάστηκαν αιχμάλωτοι.

Προχθές λοιπόν τιμήθηκε επίσημα για πρώτη φορά, αφού πρόσφατα αναγνωρίστηκε από το κράτος ως ημέρα μνήμης, το ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στο Σέλτσο, με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Στύλιο, τον βουλευτή Άρτας του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Γκόκα,  τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, τον Δήμαρχο Γ. Καραϊσκάκη Περικλή Μίγδο και εκπροσώπους τοπικών Αρχών και φορέων. Στον τόπο της ηρωικής θυσίας, έγινε επίσης και μία ενημερωτική ομιλία.

Αποδόθηκε έτσι απλά, αλλά ουσιαστικά, ο οφειλόμενος φόρος τιμής σ' εκείνους, που με το δικό τους αίμα πότισαν και θεμελίωσαν τη δική μας ελευθερία.

Τόπος μνήμης…

Σε χαιρετισμό του ο Γ. Στύλιος ανέφερε ότι «τον Σέλτσο θυμόμαστε και τιμούμε την Ιστορία και τους προγόνους μας. Την θυσία των αδούλωτων και ανυπότακτων Σουλιωτών και των 200 Ραδοβυζινών στο βωμό της Ελευθερίας. Αυτός ο βωμός είναι για μας τους Ηπειρώτες η Ιερά Μόνη του Σέλτσου. Ο τόπος της μνήμης, της θυσίας και των υπερήφανων αγώνων του Ελληνισμού της Ηπείρου. Φέτος τιμούμε και επίσημα πλέον την θυσία των Σουλιωτών, αφού η πολιτεία αναγνώρισε το ολοκαύτωμα των Σουλιωτών που έλαβε χώρα στο Σέλτσο στις 21 Απριλίου του 1804. Δικαιώνοντας τις πολύχρονες προσπάθειες που δώσαμε από κοινού με τους κατοίκους της περιοχής και τους συνδέσμους των Σουλιωτών». 

Σώθηκαν μόνο 80!

Η πράξη των 250 γυναικόπαιδων, που έπεσαν στον γκρεμό, δεν δείχνει την απελπισία τους, αλλά το πνεύμα της αντίστασης, της ανυποχώρητης απόφασης να μην παραδοθούν στα χέρια του εχθρού και της αυτοθυσίας, προκειμένου να αποφύγουν την ατιμωτική υποδούλωση.

Σ' αυτούς που είχαν τη σιδερένια θέληση να βουτήξουν στο κενό ήταν και η Λένα Μπότσαρη, για την οποία γράφτηκαν πολλά δημοτικά τραγούδια. Το σημείο, στο οποίο ρίχτηκε η Λένω Μπότσαρη στον ποταμό, έμεινε στην ιστορία ως «το πήδημα της καπετάνισσας».

Ο τελικός απολογισμός από τη μάχη του Σέλτσου ήταν η διάσωση μόνο 80 Σουλιωτών, από τους 1.048 συνολικά, που μετά την παράδοση του Σουλίου στον Αλή Πασά κατέφυγαν εκεί και πολιορκήθηκαν από τις 12 Γενάρη του 1803 έως τις 20 Απριλίου του 1803. Πολέμησαν παλληκαρήσια, αντιστάθηκαν, δε λύγισαν απέναντι σε 8.000 χιλιάδες στρατιώτες, για να μη σκλαβωθούν στους Τούρκους, αλλά, τελικά εξοντώθηκαν.

Η.Μ.