Πανηγυρικοί εορτασμοί για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό

on .

AGIOS KOSMAS LEITOYRGIA 

Πανηγυρικά εορτάστηκε επί διήμερο η μνήμη του ιεραπόστολου και ιερομάρτυρα Κοσμά του Αιτωλού στο μοναστήρι  που φέρει το όνομά του, όπου και ο τάφος του, στο Κολικόντασι του Φίερι Αλβανίας. 

Της χθεσινής θείας λειτουργίας προεξήρχε ο επιχώριος Μητροπολίτης Νικόλαος, πλαισιούμενος από τον Μητροπολίτη Αμαντίας Ναθαναήλ. Προ το τέλος της λειτουργίας έγινε λιτάνευση των λειψάνων που φυλάσσονται σε ξύλινη λάρνακα στην Αρχιεπισκοπή και στο μοναστήρι μεταφέρονται μόνο την ημέρα του εορτασμού και της εικόνας του αγίου γύρω από τον ναό της Μονής. Εξάλλου, πλήθος κόσμου, Ορθόδοξοι και Μουσουλμάνοι με συγκίνηση προσκύνησαν τον τάφο του, αναγνωρίζοντας το φωτεινό παράδειγμά του και την αυταπάρνηση του έργου του.

Εκεί όπου μαρτύρησε…

Ρίγη θερμής πίστης διαπέρασαν όσους πιστούς βρέθηκαν, την παραμονή της εορτής, στις όχθες του ποταμού Σέμαν, κοντά στο χωριό Μουγιάλι, όπου στις 24 Αυγούστου 1779 μαρτύρησε με απαγχονισμό ο άγιος Κοσμάς.

Εκεί, μέσα στη φύση, μπροστά στον ξύλινο μεγαλόσταυρο, που ανύψωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος στις 23 Αυγούστου του 2018, τελέστηκε εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Απολλωνίας και Φίερι Νικολάου. 

Στην Κόνιτσα

Ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός τιμήθηκε και στην ακριτική Κόνιτσα, στον ομώνυμο προσκυνηματικό ναό, που είχε χτίσει ο αλησμόνητος Σεβαστιανός με πολύ κόπο, προς συμπαράσταση των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.

Φέτος, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτανεία της εικόνας και τεμαχίου του λειψάνου του αγίου στους δρόμους της κωμόπολης, κατά το τέλος του εσπερινού, αλλά εντός του ναού.

Συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Φθιώτιδος Συμεών, Καστορίας Καλλίνικος και Κονίτσης Ανδρέας. Στη θεία λειτουργία προεξήρχε ο  Φθιώτιδος Συμεών, ο οποίος αναφέρθηκε στον πνευματικό αγώνα του αγίου Κοσμά, «που δεν κλείστηκε στο καβούκι του, αλλά εξόρμησε για τη λευτεριά της ψυχής των Ελλήνων», όπως είπε χαρακτηριστικά. Αναφορά έκανε και στον αλησμόνητο Μητροπολίτη Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κυρό Σεβαστιανό, που υπήρξε μαχητής στα εκκλησιαστικά και εθνικά θέματα, επισημαίνοντας ότι και ο διάδοχός του Ανδρέας τον ίδιο δρόμο ακολουθεί. 

Στον εσπερινό προεξήρχε ο Μητροπολίτης Καστορίας Καλλίνικος, που ανέλυσε στο κήρυγμά του διδαχή του αγίου Κοσμά περί Αγίας Τριάδος. Στη σύντομη χαιρετιστήρια παρέμβασή του, ο Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας, αφού ευχαρίστησε τους δύο φιλοξενούμενους Μητροπολίτες, δοξολόγησε τον Θεό που του χάρισε την υγεία του, ύστερα από το πρόσφατο εγκεφαλικό που υπέστη και έκανε επαινετική αναφορά στους γιατρούς που τον βοήθησαν. 

Εν συντομία εστίασε στα προβλήματα του δημογραφικού, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα δεν ευνοείται η πολυτεκνία, και του Βορειοηπειρωτικού, υπογραμμίζοντας την υφαρπαγή των περιουσιών των Ελλήνων της Χειμμάρας. 

Στο Ράγιο Θεσπρωτίας

Με διήμερες λατρευτικές εκδηλώσεις εορτάστηκε η μνήμη του αγίου Κοσμά του Αιτωλού και στον ομώνυμο ναό του Ραγίου Θεσπρωτία, ενώ ο εκεί Πολιτιστικός Σύλλογος οργάνωσε παραδοσιακό πανηγύρι στην πλατεία του χωριού.

Κατά την παραμονή της εορτής, προς το τέλος του εσπερινού μετ' αρτοκλασίας, έγινε λιτανεία της εικόνας του εθναποστόλου, πέριξ του ναού, ενώ ανήμερα τελέστηκε θεία λειτουργία μετ' αρτοκλασίας. Κηρύττοντας ο θεολόγος π. Ηλίας Μάκος τόσο κατά τον εσπερινό, όσο και κατά τη θεία λειτουργία, επεσήμανε ότι «ο άγιος Κοσμάς ήταν μια "αστραπή",  μια μεγάλη και ανεξάντλητη μορφή, παράδειγμα φωτεινό και οδοδείκτης για το σήμερα και το αύριο, που πρόσβλεπε στο ξύπνημα της ψυχής στα μαύρα χρόνια της Τουρκοκρατίας».

 Κατέληξε, επισημαίνοντας πως «ένας άνθρωπος ο άγιος Κοσμάς, μέσα σε σκοτεινά και δίσεκτα χρόνια, κράτησε όρθιες τις καρδιές και τις έσωσε από τον αφανισμό. Δύναμή του ακατανίκητη η πίστη του».