Τιμήθηκαν το έργο και οι αγώνες του Σάκη Δάλλα για τη Ζωσιμαία

on .

EKDHLOSH MNHMHS SAKH DALLA

• Ένα από τα πιο αφοσιωμένα «τέκνα» της ιστορικής Ζωσιμαίας Σχολής, τον αείμνηστο Σάκη Δάλλα, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρό του επί σειρά ετών, τίμησε ο  Σύλλογος Αποφοίτων της Ζωσιμαίας σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποίησε το απόγευμα του Σαββάτου στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημ. Χατζής». 

Η εκδήλωση είχε στο επίκεντρο το βιβλίο του Σάκη Δάλλα «Πρότυπα Σχολεία και Ζωσιμαία Σχολή», το οποίο εκδόθηκε με χορηγία της Βουλής των Ελλήνων και συμπυκνώνει τον πολύχρονο αγώνα που έκανε ο συγγραφέας προκειμένου να επανέλθει ο χαρακτηρισμός «Πρότυπο» και στο Λύκειο της Ζωσιμαίας Σχολής. Ήταν ένα εγχείρημα σημαντικό, αλλά και δύσκολο καθώς «σκόνταφτε» κατά καιρούς σε διάφορα εμπόδια, έφτασε όμως σε αίσια έκβαση την άνοιξη του 2020 και αυτό η πόλη το χρωστάει σε μεγάλο βαθμό στο πείσμα και τις προσπάθειες του αείμνηστου προέδρου του Συλλόγου Αποφοίτων Ζωσιμαίας και των συνεργατών του.

Η εκδήλωση

Τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, ανάμεσα στους οποίους ήταν και η σύζυγος και τα παιδιά του Σ. Δάλλα, καλωσόρισε ο νυν Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Κων/νος Κουλίδας, ο οποίος παρουσίασε και τους ομιλητές. Ευχαρίστησε όσους έσπευσαν να τιμήσουν με την παρουσία τους τον αξέχαστο Σάκη Δάλλα, τονίζοντας πως αυτή η παρουσία δίνει δύναμη στον Σύλλογο να συνεχίσει την πορεία του όπως τη χάραξε εκείνος. 

Ο κ. Κουλίδας χαρακτήρισε μεγάλο το έργο που άφησε πίσω ο Σ. Δάλλας, χάρη στις προσπάθειες του οποίου επανήλθε και πάλι η ονομασία «Πρότυπο» στο Λύκειο της Ζωσιμαίας, προκειμένου να διαθέτουν τα Γιάννενα ένα ολοκληρωμένο Πρότυπο σχολείο, Γυμνάσιο και Λύκειο. Υπενθύμισε ότι ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός αφαιρέθηκε στο πρόσφατο παρελθόν από όλα τα Πρότυπα Σχολεία της χώρας,, επανήλθε σε όλα, πλην του Λυκείου των Ιωαννίνων!

Κλείνοντας, ο κ. Κουλίδας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και δημόσια τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα για τη συμβολή του στην έκδοση του βιβλίου του αείμνηστου Σάκη Δάλλα.

Ζωσιμαία και Πρότυπα

Ακολούθησαν δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες. Η πρώτη έγινε από τον ομότ. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απόστολο Κατσίκη, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στην ιστορία της Ζωσιμαίας Σχολής από την ίδρυσή της επί Τουρκοκρατίας μέχρι σήμερα, τονίζοντας ιδιαίτερα τη μεγάλη συμβολή της στην πνευματική αναζωογόνηση όχι μόνο των Ιωαννίνων αλλά ολόκληρης της Ηπείρου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κατσίκης γενικότερα στον θεσμό των Πρότυπων Σχολείων.

Ακολούθως, στο βήμα ανέβηκε ο καταξιωμένος συγγραφέας Μιχάλης Σπέγγος, απόφοιτος και ο ίδιος της Ζωσιμαίας Σχολής, ο οποίος παρουσίασε την όλη δραστηριότητα και την προσφορά του Σάκη Δάλλα, τονίζοντας πως ουσιαστικά σ’ εκείνον οφείλεται η επαναφορά του χαρακτηρισμού «Πρότυπο» στο Λύκειο της Ζωσιμαίας. Ο κ. Σπέγγος υπενθύμισε μάλιστα πως εκκρεμεί ακόμα η σύνδεση του Κληροδοτήματος των Ζωσιμάδων με τη λειτουργία της Ζωσιμαίας Σχολής. 

Η εκδήλωση έκλεισε με τον πιο συγκινητικό τρόπο, με την προβολή ενός βίντεο του Λάζαρου Σακελλαρίου αφιερωμένου στον Σάκη Δάλλα και το βιβλίο του. Στο πλαίσιό του ακούγεται, μεταξύ άλλων, ο αείμνηστος Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Ζωσιμαίας να ανακοινώνει ότι επανέρχεται ο χαρακτηρισμός ως Πρότυπου του Λυκείου της!

Τη μνήμη του Σάκη Δάλλα τίμησαν με την παρουσία τους στην εκδήλωση ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Δημήτρης Πάνου, η Αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Βαγγέλης Πήχας, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας κ.α..

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ