Μία σημαντική καλλιτεχνική «συνάντηση» στο Μέτσοβο!

on .

TASOYLAS EGKAINIA PINAKOTHIKH

• Mία πολύ ιδιαίτερη καλλιτεχνική «συνάντηση», αυτή του διάσημου γλύπτη Κυριάκου Ρόκου με την καταξιωμένη ζωγράφο και χαράκτρια Ρουμπίνα Σαρελάκου, φιλοξενεί αυτή την περίοδο η Πινακοθήκη Ευάγγελου Αβέρωφ στο Μέτσοβο.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν με κάθε επισημότητα το Σάββατο από τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή ειδικά για το γεγονός αυτό. Ο κ. Τασούλας στην ομιλία του εξήρε το έργο των δύο σπουδαίων καλλιτεχνών αλλά και την πρωτοβουλία της Πινακοθήκης να παρουσιάσει συνδυαστικά ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές δημιουργίες τους.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Πινακοθήκης Τατιάνα Αβέρωφ εξέφρασε τη χαρά της για την έκθεση «Δημιουργικές συναντήσεις: Κυριάκος Ρόκος – Ρουμπίνα Σαρελάκου» που φιλοξενείται στο Μέτσοβο, η οποία  εντάσσεται σε έναν γενικότερο θεσμό τον οποίο έχει καθιερώσει η Πινακοθήκη. Για τα έργα τους που εκτίθενται στους χώρους της μίλησαν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες δίνοντας συγκεκριμένες πληροφορίες, ενώ το κοινό ξενάγησε στην έκθεση ο επιμελητής της ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς. 

Η «Δημιουργική Συνάντηση» των Κυριάκου Ρόκου και Ρουμπίνας Σαρελάκου  συνεχίζεται αυτή την εβδομάδα με εργαστήρια Σχεδίου και Χαρακτικής που θα πραγματοποιήσουν οι ίδιοι οι  καλλιτέχνες στο εικαστικό εργαστήρι της Πινακοθήκης, τα οποία θα παρακολουθήσουν μικροί και μεγάλοι συμμετέχοντες από το Μέτσοβο και την ευρύτερη περιοχή. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 16 Ιανουαρίου 2023.

Οι καλλιτέχνες

O Κυριάκος Ρόκος, γνωστός κυρίως ως γλύπτης με πολλές διακρίσεις, παρουσιάζει φέτος μια άλλη πλευρά του έργου του: 50 συνολικά σχέδια σε χαρτί, από τις σειρές «Κρυφές ανταποκρίσεις 2008-2021» και «Τριάντα ένα σχέδια και ένα γλυπτό ζητούν ποιητή», στα οποία αποτυπώνει αλληγορικές και σουρεαλιστικές εικόνες με επίκεντρο τον άνθρωπο και την «συνδιαλλαγή» του με τη σύγχρονη εποχή της κοινωνικο-οικονομικής κρίσης. Τα σχέδια αυτά αποτελούν ένα αυτόνομο κομμάτι της καλλιτεχνικής του δημιουργίας, δεν είναι δηλαδή προσχέδια που λειτουργούν προπαρασκευαστικά για την γλυπτική του, αλλά αυτόνομα και ολοκληρωμένα έργα τέχνης,.

Από τη δική της πλευρά, η Ρουμπίνα Σαρελάκου, πολυδιάστατη επίσης δημιουργός, βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών για το χαρακτικό της έργο, παρουσιάζει μια ενότητα σαράντα ξυλογραφιών σε πλάγιο ξύλο που δημιουργήθηκαν τις δεκαετίες του ’70 και ’80. Αντλώντας έμπνευση αρχικά από τα προσωπικά της βιώματα στο Παρίσι εικονίζει με ρεαλιστική ακρίβεια καθημερινά χρηστικά αντικείμενα, παλιά κτίρια, φρούτα, μηχανές κ.α. αποτυπώνοντας έναν εσωτερικό διάλογο με τα άψυχα αντικείμενα που τους δίνει υπόσταση, όνειρο, φωνή.  Η έκθεση συμπληρώνεται με μια εντελώς πρόσφατη δημιουργία της, μια εγκατάσταση εφαρμοσμένης τέχνης αποτελούμενη από δύο καρέκλες και ένα τραπέζι, στις επιφάνειες των οποίων ενσωματώνονται έργα χαρακτικής. Τέλος, εκτίθενται και οι πρωτότυπες μήτρες τεσσάρων χαρακτικών έργων, οι οποίες θα βοηθήσουν το κοινό να κατανοήσει την τέχνη της ξυλογραφίας. 

*Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά πλην Τρίτης, ώρες 10.00 - 16.00. Οι χώροι της Πινακοθήκης είναι πλήρως προσβάσιμοι σε άτομα με κινητικές δυσκολίες.