Παρουσιάζεται το προσωπικό αρχείο του Στρατηγού Ναπ. Ζέρβα

on .

exofyllo Zerva

•• Την έκδοση με τίτλο: «Προσωπικό Αρχείο Αρχηγού ΕΔΕΣ Στρατηγού Ναπολέοντος Ζέρβα», θα παρουσιάσουν το Πολεμικό Μουσείο και οι Εκδόσεις Βεργίνα σήμερα, Δευτέρα και ώρα 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Καποδίστριας» του Πολεμικού Μουσείου (Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας & Ριζάρη 2, Αθήνα).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άγγελος Συρίγος, Βουλευτής Α΄ Αθηνών, τ. Υφυπουργός και Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Νίκος Μαραντζίδης, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. 

Συντονιστής:  Λάμπρος Καλαρρύτης, Δημοσιογράφος

Προλογίζουν: Δημήτριος Σκαρβέλης: Στρατηγός ε.α., Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και Αναστάσιος Λιάσκος: τ. Υφυπουργός, Βουλευτής, Πρόεδρος Δ.Σ. Πολεμικού Μουσείου

Το 2022, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολεμικού Μουσείου, με επικεφαλής τον Πρόεδρο, κύριο Αναστάσιο Λιάσκο, θέλοντας να αξιοποιήσει το πολύτιμο υλικό του προσωπικού αρχείου του Στρατηγού Ναπολέοντος Ζέρβα και να τιμήσει την επέτειο των 80 χρόνων από την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, μιας μεγαλειώδους στιγμής της ενωμένης Εθνικής Αντίστασης, αποφάσισε να παραχωρήσει στον Εκδοτικό Οίκο Βεργίνα 200 έγγραφα, από τις δεκάδες χιλιάδες του συνόλου, ώστε να εκδοθεί ένα θεματικό λεύκωμα. 

Το λεύκωμα περιλαμβάνει 200 επιλεγμένα Έγγραφα – Επιστολές της περιόδου 1942-1944 και 23 προσωπικές φωτογραφίες του Στρατηγού Ναπολέοντος Ζέρβα. Το υλικό προέρχεται από το φωτογραφικό αρχείο του Πολεμικού Μουσείου και δημοσιεύεται για πρώτη φορά.

Επιμελητές του έργου: Ιωάννης Β. Αθανασόπουλος, ιστορικός – Επιστημονικός Σύμβουλος Πολεμικού Μουσείου και Θεοφάνης Βλάχος, ιστορικός – Επιμελητής Ιστορικού Αρχείου Πολεμικού Μουσείου.