«Άξιος» βροντοφώναξαν οι πιστοί για το νέο Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνα

on .

SERAPION PARAMYTHIAS ENTHRONISH 1 18 11 23

• Με πολλή θέρμη έγινε δεκτός στην έδρα του ο νέος Μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας Σεραπίων, κάτι, που προκάλεσε εντύπωση και δείχνει την αποδοχή από την πρώτη στιγμή των πιστών προς το πρόσωπό του. 

Το «άξιος» ήχησε πάρα πολλές φορές στην ατμόσφαιρα και δήλωνε το δυναμικό παρών των κατοίκων στη νέα σελίδα για τη Μητρόπολη Παραμυθίας, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, αλλά και του εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχου Μητροπολίτου Ιωαννίνων Μαξίμου, καθώς και πολλών Μητροπολιτών της Ελλαδικής Εκκλησίας. 

Στον ενθρονιστήριο λόγο του ο Μητροπολίτης Σεραπίων τόνισε την ανάγκη για μια πνευματική πορεία, που θα διαμορφώνει κατεύθυνση και προοπτική αγάπης και ευσέβειας και με καλά έργα θα δοξάζεται η Ορθόδοξη πίστη. Διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. 

Αναφέρθηκε με λόγια καρδιάς στον προκάτοχό του πρώην Παραμυθίας Τίτο, του οποίου επαίνεσε τις αρετές και δήλωσε ότι θα είναι στο πλευρό του και, όπως πράττουν τα παιδιά προς τον πατέρα, θ’ ανοίξει στοργικά την αγκαλιά του.

Απέφυγε να κάνει προγραμματικές δηλώσεις, αλλά, όπως είπε, προτιμά αυτή τη στιγμή τη σιωπή, ώστε να μιλήσουν οι πράξεις του.

Κάλεσε κλήρο και λαό σε συνεργασία, προκειμένου με σύμπνοια και ενότητα η τοπική Εκκλησία να αναδειχθεί φωτεινή λυχνία. 

Ο μέχρι τώρα τοποτηρητής της Μητροπόλεως Παραμυθίας, Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας, με θαρραλέο λόγο επεσήμανε στο νέο Μητροπολίτη ότι ο δρόμος του δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και πως χρειάζεται να ευρίσκεται συνεχώς, ως Επίσκοπος, επί σκοπόν, δείχνοντας ψυχική ετοιμότητα και δύναμη.

Του θύμισε ότι οι «Τσάμηδες» προβάλλουν αξιώσεις στην περιοχή και διεκδικήσεις και τον κάλεσε να αντιδράσει, όταν και αν χρειαστεί, προκειμένου να αντιμετωπιστεί και να απαντηθεί κάθε ιστορική προσβολή από μέρους τους σε βάρος της αλήθειας.

Επίσης τον παρότρυνε να συμπαρασταθεί προς τους Βορειοηπειρώτες, των οποίων καταπατώνται, όπως τόνισε τα δικαιώματα.

O Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, υπογραμμίζοντας την ιστορική σύνδεση της Μητροπόλεως Παραμυθίας με τον Οικουμενικό Θρόνο. Τέκνο και γέννημα της Θεσπρωτίας και Επίσκοπος της Μητροπόλεως Παραμυθίας υπήρξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Άνθιμος ο Ζ΄.

Είπε ακόμη «ότι η ευγενική προσωπικότητά σας Σεβασμιώτατε αποτελεί εγγύηση για τη συνέχιση της παραδόσεως, την οποία κατέλειπαν οι σημαντικές προσωπικότητες των προκατόχων σας». 

Εκ μέρους της κυβέρνησης προσφώνησε τον νέο Μητροπολίτη η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, η οποία τόνισε ότι είναι διαθέσιμη για συνεργασία σε οποιοδήποτε θέμα της αρμοδιότητάς της, αλλά και γενικότερα. Υπογράμμισε ότι «λαός μας έχει Ορθόδοξο φρόνημα και θεωρεί την Εκκλησία καταφύγιο». 

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης υπογράμμισε την πρόθεσή του, μέσα στις δύσκολες συνθήκες, που ζούμε, να φανεί χρήσιμος στον νέο Αρχιερέα, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, αλλά και για τη διάσωση της εκκλησιαστικής κληρονομιάς. Είπε χαρακτηριστικά: «Στηρίζουμε όλες τις Μητροπόλεις της Ηπείρου, πολύ περισσότερο θα το κάνουμε σε εσάς, που είστε στο ξεκίνημά μας».

Κατά την τελετή υποδοχής στο προαύλιο του ναού, ο δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης, αφού αναφέρθηκε στην ιστορία του τόπου και της Μητρόπολης, σημείωσε τη χαρά του λαού για το νέο ποιμενάρχη τους.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον προκάτοχό του Μητροπολίτη πρώην Παραμυθίας Τίτο, επισημαίνοντας ότι «υπήρξε ένας καλός και αγαθός εκκλησιαστικός ποιμένας, σεμνός και προσηνής ιεράρχης, που ασκούσε τα καθήκοντά του με ταπεινότητα και πλεόνασμα καρδιάς». Και όντως τα χαρακτηριστικά αυτά σημάδεψαν την σχεδόν πεντηκονταετή αρχιερατεία του πρώην Παραμυθίας Τίτου, κάτι, που αναγνωρίζεται, εκθύμως, απ' όλους. 

Ο νέος Μητροπολίτης Παραμυθίας Σεραπίων,  ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Κονίτσης για το διάστημα, που άσκησε την τοποτηρητεία, που αν και υπήρξε μικρό, επέδειξε σύνεση και καλοσύνη και ταπείνωση. Γηραιός ιεράρχης, που διακατέχεται πάντοτε από μαχητικό πνεύμα.   

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή κατοίκων και από τα Μέγαρα, ιδιαίτερη πατρίδα του Σεβασμιωτάτου Σεραπίωνος, κατά την ενθρόνισή του στην Παραμυθιά, οι οποίοι εξέφραζαν λόγια εκτίμησης, συμπάθειας και σεβασμού προς το πρόσωπό του, τονίζοντας την ευγένεια και την ανθρωπιά του.

Μετά την τελετή ακολούθησε γεύμα, όπου παρακάθησαν εκατοντάδες άτομα, και ευχήθηκαν στον νέο Μητροπολίτη και πολλοί θέλησαν να φωτογραφηθούν μαζί του, ενώ εκείνος ανταποκρίθηκε πρόθυμα και στωικά. 

Ο λαός της Μητροπόλεως Παραμυθίας είχε για πολλές δεκαετίες να ζήσει τις ευφρόσυνες στιγμές μιας ενθρόνισης Μητροπολίτη και φάνηκε ότι τις βίωσε πραγματικά. Και αυτό,  γιατί αυτή του πρώην Παραμυθίας Τίτου και είχε γίνει πριν 49 και πλέον χρόνια, το 1974, άρα οι νεότερες γενιές δεν είχαν παρουσία, αλλά και τελέστηκε υπό ειδικές συνθήκες, καθώς τότε η κατάσταση ήταν ιδιαίτερη. 

Ο νέος Μητροπολίτης Παραμυθίας έδειξε από την πρώτη κιόλας στιγμή της παρουσίας του στη Μητρόπολή του ότι είναι αποφασισμένος να διακονήσει δοξολογικά τον Θεό και να αφοσιωθεί στο κύριο έργο του, που δεν είναι άλλο από τη σωτηρία και τη λύτρωση των ψυχών.

Μέσα από την καθήλωση της προσοχής του καθενός μας μας στην γνήσια πίστη, στις φυσιογνωμίες των αγίων, στη στοχαστική αναδίφηση της ζωής και στην ικετευτική έκχυση  των αισθημάτων μας, φανερώνεται η στενή σχέση μας με τις αξίες της Ορθοδοξίας. 

Ο Παραμυθίας Σεραπίων δείχνει την άμεση εξάρτησή του από το αγωνιστικό και λατρευτικό βίωμα της Εκκλησίας. Κάτι, που αποτελεί αφορμή και αφετηρία για τους πιστούς, ώστε να καταθέσουμε και τη δική μας μαρτυρία και τη δική μας ομολογία.