«Πρώτη» Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου

on .

GITANA THEATRO

• Σήμερα ανοίγει επίσημα η αυλαία των «Πολιτιστικών Διαδρομών στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», του καινοτόμου προγράμματος που υλοποιεί η Περιφέρεια σε συνεργασία με το Σωματείο «Διάζωμα». Η κεντρική εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών (ώρα 5.30 μ.μ.). Περιλαμβάνει προβολή βίντεο για τη διαδρομή, χαιρετισμούς Περιφερειάρχη, Δημάρχου, εκπροσώπων της Κυβέρνησης και της Ε.Ε., παρουσίαση της Διαδρομής από τον Αντιπεριφερειάρχη Στράτο Ιωάννου, συναυλία με τίτλο «τρεις γενιές, μία παράδοση, Ζαγορίσια μουσική από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα», περιήγηση στα περίπτερα και γνωριμία με το παραγωγικό και στελεχιακό δυναμικό της Ηπείρου. Ουσιαστικά η «Διαδρομή» θα ξεκινήσει στον Αρχαιολογικό χώρο της «Δωδώνης» όπου θα πραγματοποιηθεί ένα τελετουργικό.

Η Πολιτιστική Διαδρομή
Η Διαδρομή έχει κοινό στοιχείο πέντε πανέμορφα και σημαντικά αρχαία θέατρα και ένα αναστηλωμένο Ωδείο που βρίσκονται στις παρακάτω πόλεις που άκμασαν στην αρχαιότητα: τη Δωδώνη, πασίγνωστη για το μαντείο της, τη Νικόπολη με το πρόσφατα αναστηλωμένο Ωδείο της, ιδρυμένη από τον Οκταβιανό Αύγουστο, την Κασσώπη, με τα χαρακτηριστικά της «ιδανικής πολιτείας» σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, την Αμβρακία, στον πολεοδομικό ιστό της σύγχρονης Άρτας και τα Γίτανα στις όχθες του ποταμού Καλαμά.

Δρώμενο στη Δωδώνη
Στην εναρκτήρια εκδήλωση της Πολιτιστικής Διαδρομής συμμετέχει και το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, έχοντας ετοιμάσει ένα δρώμενο στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης.
Με την επιμέλεια του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, ο ηθοποιός Χρήστος Στυλιανού, θα ερμηνεύσει σήμερα, ώρα 10 π.μ. στην αρχαία Δωδώνη, έναν μονόλογο του Ορέστη, από το ομώνυμο έργο του Ευριπίδη, που ανέβασε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το καλοκαίρι του 2018, σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη.