«Στόχος μας είναι να βάλουμε την Tέχνη στη ζωή του πολίτη…»

on .

GLYPTA PAPAGIANNH

• Eπισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα δέχεται το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Ελληνικό Ιωαννίνων, τα εκθέματα του οποίου -έργα του συμπατριώτη μας διακεκριμένου γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη- αποτελούν ουσιαστικά μία καλλιτεχνική αποτύπωση της ταυτότητας του Ηπειρώτη.
Τις επόμενες ημέρες στον χώρο του Μουσείου θα φιλοξενηθούν οι εργασίες του 9ου Συμποσίου Γλυπτικής, το οποίο αποτελεί θεσμό πια για την περιοχή επιτυγχάνοντας τη συμμετοχή κάθε φορά γνωστών Ελλήνων και ξένων γλυπτών. Με αφορμή το συμπόσιο αλλά και τις παράλληλες εκδηλώσεις του που φέτος είναι ακόμα πιο αναβαθμισμένες, μίλησε στον «Π.Λ.» ο Θ. Παπαγιάννης.

Πολλαπλή εμπειρία...
Πέρα από την περιήγηση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, τα γλυπτά που στολίζουν τη διαδρομή προς το Μοναστήρι της Τσούκας, τα πορτραίτα των χωριανών που υπάρχουν στα καφενεία του χωριού, τα οποία σχεδίασε ο ίδιος ο Θεόδωρος Παπαγιάννης, όσοι επισκεφθούν τις επόμενες ημέρες το Ελληνικό θα έχουν επίσης την ευκαιρία να δουν εκ του σύνεγγυς, πώς μία άμορφη μάζα μπορεί να μεταμορφωθεί από έναν καλλιτέχνη σε έργο τέχνης, αλλά και να απολαύσουν διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, προβολές ντοκιμαντέρ κλπ.
Κάπως έτσι επιτυγχάνεται ο στόχος που έχει τεθεί από τον Θ. Παπαγιάννη, ο οποίος μιλώντας στον «Π.Λ.», με αφορμή το 9ο Συμπόσιο, επισήμανε πως «στοχεύουμε να βάλουμε την τέχνη στη ζωή του πολίτη, αλλά αυτό να γίνει με πολλαπλότητα. Όχι μόνο με τις εικαστικές τέχνες, αλλά και με τη μουσική, το θέατρο, την ποίηση».

Ταυτότητα Ηπειρώτη!
Ιδιαίτερη σημασία εξάλλου έχει το γεγονός ότι όλα αυτά γίνονται σε ένα χωριό και μάλιστα με πολύ λίγα χρήματα, τα οποία βάζει το ίδιο το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Όπως σημειώνει ο κ. Παπαγιάννης, «με όσα κάνουμε δε στοχεύουμε φυσικά μόνο στο χωριό αλλά σ’ όλη την περιοχή, καθώς θεωρώ ότι το Μουσείο μας είναι η ίδια η ταυτότητα του Ηπειρώτη. Τα θέματα που θίγει, όπως το ψωμί, ο ευεργετισμός, η μάθηση, ο απλός άνθρωπος του χωριού, ταυτίζονται με τον τόπο μας. Όλα αυτά παίρνουν ερέθισμα από τις μνήμες και τα βιώματά μου και γίνονται έργα τέχνης».
Όσο για το Συμπόσιο Γλυπτικής, όπως τονίζει ο Θ. Παπαγιάννης, «πράγματι έχει γίνει θεσμός. Και δεν είναι μόνο τα έργα με τα οποία εμπλουτίζουμε τη συλλογή μας, αλλά και οι παράλληλες εκδηλώσεις που διοργανώνουμε».

Το 9ο Συμπόσιο
• Το 9ο Συμπόσιο Γλυπτικής θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» από τις 17 Αυγούστου έως τις 7 Σεπτεμβρίου. Οι συμμετέχοντες γλύπτες αυτό το καλοκαίρι είναι οι Έκτωρ Παπαδάκης, Γιώργος Σταματόπουλος, Σπύρος Λισγάρας, Fato Sulli και ο Θεόδωρος Παπαγιάννης, που θα δημιουργήσουν τα γλυπτά μπροστά στα μάτια των επισκεπτών του Μουσείου.
Το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων ξεκινάει μεθαύριο, Παρασκευή και ώρα 6 μ.μ. με Πανηπειρωτική συγκέντρωση με ξεναγήσεις στο μουσείο, τον δρόμο των γλυπτών, ξενάγηση στο λαογραφικό μουσείο, επίσκεψη στο μοναστήρι της Τσούκας, χορευτικά συλλόγων και φορέων και γλέντι μέχρι πρωίας με την παραδοσιακή κομπανία του τραγουδιστή Γιώργου Πατσούρα.
Το Σάββατο, 18 Αυγούστου και ώρα 8 μ.μ.: Προβολή του ντοκιμαντέρ του Νίκου Παπακώστα, με τίτλο «Θεόδωρος Παπαγιάννης, στο εργαστήρι του». Την Κυριακή, 19 Αυγούστου και ώρα 8 μ.μ.: Διάλεξη του αρχιτέκτονα και ιστορικού της τέχνης Κωστή Ν. Καζαμιάκη με θέμα «Τα συμπόσια της αρχαιότητας και το συμπόσιο γλυπτικής στο Ελληνικό Ιωαννίνων. Ομοιότητες και διαφορές». Την Τετάρτη, 22 Αυγούστου, ώρα 8 μ.μ.: Θεατρική παράσταση «Η Γκόλφω», σε σκηνοθεσία της θεατρολόγου Σοφίας Μπλέτσου με ερασιτέχνες ηθοποιούς από το χωριό. Το Σάββατο, 25 Αυγούστου, ώρα 8 μ.μ.: Μια σύμπραξη κλασικής μουσικής και χορού με τους Κ. Λεοντάρη στο βιολί, Αλ. Μπάγια στην κιθάρα και την Ελεονώρα Ηλία στο χορό.
Την Κυριακή, 26 Αυγούστου, ώρα 8 μ.μ.: Παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Βασιλείου με τίτλο «Το Ελληνικό (Λοζέτσι)», από τους κ.κ. Χαράλαμπο Νούτσο, ομότιμο καθηγητή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Θεόδωρο Παπαγιάννη, γλύπτη. Την Τετάρτη, 29 Αυγούστου, ώρα 8 μ.μ.: Ποιητική βραδιά με επιμέλεια του Τάσου Κανάτση. Ποιητές της πόλης θα διαβάσουν ποιήματα και θα ακολουθήσει ρεμπέτικη βραδιά με τον εκ Κουτσελιού τραγουδοποιό, Βαγγέλη Αγγέλη. Την Κυριακή, 2 Σεπτεμβρίου, ώρα 8 μ.μ.: Ομιλία του καθηγητή λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Ευάγγελου Αυδίκου, με θέμα «Ο ποιητής Κώστας Κρυστάλλης». Την Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου, ώρα 6 μ.μ.: Λαϊκός δρόμος για παιδιά και μεγάλους, από το μοναστήρι της Τσούκας μέχρι το μουσείο, με την επιμέλεια του προπονητή Γιάννη Δημ. Οικονόμου, καταγόμενου από το Ελληνικό. Την ίδια μέρα στις 8 μ.μ. θεατρική παράσταση από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, με το έργο «Το τάβλι» του Δημ. Κεχαΐδη. Την Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου, ώρα 8 μ.μ.: Ο τραγουδιστής Χρήστος Θηβαίος με την κομπανία του, θα εμφανιστεί εθελοντικά υπέρ του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης», στη λήξη του 9ου Συμποσίου Γλυπτικής.