Μετά τιμών και βραβεύσεων η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στα Γιάννενα

on .

BARTHOLOMAIOS

• Ιδιαίτερο χαρακτήρα θα έχει ο φετινός εορτασμός του Αγίου Παϊσίου στις 12 Ιουλίου στα Γιάννενα, καθώς θα πραγματοποιηθεί  με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, αλλά και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου.

Ο βασικός λόγος της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη κατά το τριήμερο 11-13 Ιουλίου είναι τα θυρανοίξια του προκάτ ναού και των συνοδών κτιριακών εγκαταστάσεων που κατασκευάστηκαν από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων στην πόλη των Ιωαννίνων. Να σημειωθεί πώς αρχικά η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη είχε προγραμματιστεί να γίνει τον Ιούλιο του 2020, αλλά αναβλήθηκε λόγω του κορωνοϊού.

Η Μητρόπολη Ιωαννίνων, χαρακτηρίζει ιστορικό γεγονός την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη, αν και ο ίδιος έχει επισκεφθεί τα Γιάννενα πριν 23 χρόνια, ενώ κάνει κάλεσμα σε κληρικούς και πολίτες να παραστούν στις δύο επίσημες υποδοχές την Δευτέρα 11 Ιουλίου και ώρα 8:30 το πρωί στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου και το απόγευμα της ίδιας ημέρας (18:30) στον Ιερό Ναό του Αγίου Παϊσίου, καθώς και στις υπόλοιπες εκδηλώσεις προς τιμήν των υψηλών προσκεκλημένων.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει να επισκεφθεί την περιοχή από το 1999. Κατά την δεκαπενθήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα τότε, επισκέφθηκε το διήμερο 27 και 28 Μαΐου την Πρέβεζα, τα Γιάννινα και το Μέτσοβο. Κατά την επίσκεψη του τότε είχε ανακηρυχθεί επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αλλά και επίτιμος Δημότης Μετσόβου. 

Όπως έγραψε ήδη ο «Π.Λ» αλλά και ανακοινώθηκε από την Ι.Μ. Ιωαννίνων, θα δρομολογηθούν δωρεάν λεωφορεία για τη μεταφορά των πιστών στα θυρανοίξια του ναού του Αγίου Παϊσιου, καλώντας τον κόσμο να απευθυνθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα στους ιερείς των κατά τόπους ενοριών.

Υποδοχή, θυρανοίξια,  επισκέψεις…

Το πρόγραμμα του εορτασμού στα Γιάννενα, παρόντων Οικουμενικού Πατριάρχη και Αρχιεπισκόπου περιλαμβάνει τα θυρανοίξια του Ναού, συναντήσεις με τις τοπικές αρχές, επισκέψεις σε Ιερούς ναούς εντός της πόλης των Ιωαννίνων, ως επίσης και στο Κέντρο Ανακύκλωσης και στις γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις της Βελλά. 

Πιο συγκεκριμένα, η υποδοχή του Πατριάρχη θα γίνει τη Δευτέρα 11 Ιουλίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, στον οποίο στις 9 π.μ. θα τελεστεί Δοξολογία. Θα ακολουθήσουν επισκέψεις στο Δημαρχείο Ιωαννίνων (10.30 π.μ.), Περιφέρεια (11.30 π.μ.) και στη συνέχεια  θα μεταβεί στη Βελλά για να τελέσει Αγιασμό στο τυροκομείο και στην κτηνοτροφική φάρμα, ενώ θα τύχει υποδοχής και στο Καθολικό της Ιεράς Μονής.  Στις 7 το απόγευμα θα τελεστούν τα  θυρανοίξια του Ιερού Ναού του Αγίου Παϊσίου και ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, ενώ θα ακολουθήσει εκδήλωση στον προαύλειο χώρο του Ναού. 

Αναγόρευση σε επίτιμο  Δημότη - Καθηγητή…

Την Τρίτη 12 Ιουλίου θα τελεστεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Παϊσίου και ακολούθως στις 12 το μεσημέρι στον αύλειο χώρο θα γίνει  η ονοματοδοσία της εκεί πλατείας στο όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχη. Στη μία το μεσημέρι, θα γίνουν τα εγκαίνια της Σχολής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Κέντρο Ανακύκλωσης Ιωαννίνων. Το απόγευμα της Τρίτης θα επισκεφθεί τον Ι.Ν. του νεομάρτυρος Αγίου Γεωργίου  (6 μ.μ.) και τον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης (7.15 μ.μ.). Κατά τις 8 το βράδυ, θα γίνει η αναγόρευση του εις επίτιμος δημότης Ιωαννίνων στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών. 

Την Τετάρτη 13 Ιουλίου στις 9.30 π.μ. θα επισκεφθεί το ΚΔΑΠ «Αποστολή», στις 10.30 π.μ. θα τελέσει Αγιασμό στο νέο Μουσείο της Μητρόπολης και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Νησί. Το απόγευμα (6 μ.μ.) θα επισκεφθεί το Γηροκομείο «Ζωσιμαδών», στις 7.15 μ.μ. τον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Αρχιμανδρειού  και στις 8 το βράδυ θα γίνει η αναγόρευσή του σε Επίτιμο Καθηγητή Σχολών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Λιτές εκδηλώσεις στην Κόνιτσα…

Λιτές θα είναι οι εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Κόνιτσα προς τιμήν του Αγίου Παισίου. Λιτός, άλλωστε, ήταν και ο βίος του Αγίου, ο οποίος απέφυγε τις κοσμικότητες και τις πολυτέλειες. 

Το πρόγραμμα των τριήμερων εκδηλώσεων στην ακριτική κωμόπολη αρχίζει την Κυριακή 10 Ιουλίου με επισκέψεις των πιστών στην οικία του Αγίου Παϊσίου και ξενάγηση από κληρικούς, μετάβαση (6.30 το απόγευμα) στο Εξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας στο οποίο πήγαινε και προσεύχονταν ο Άγιος και ακολούθως παράκληση προς τιμήν  του. Τη Δευτέρα 11 Ιουλίου στις 7.30 π.μ. θα τελεστεί όρθρος και θεία λειτουργία στη Μονή Στομίου, στο οποίο έχει ανεγερθεί και ναός αφιερωμένος στη μνήμη του, επίσκεψη στο ταπεινό κελί του Αγίου, ενώ το απόγευμα στις 7 μ.μ. θα τελεστεί πολυαρχερατικός Εσπερινός στον Ι. Ν. του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και θα ακολουθήσει λιτάνευση της Εικόνας του Αγίου. 

Την Τρίτη 12 Ιουλίου θα τελεστεί Πανηγυρική Θεία λειτουργία και το εορταστικό τριήμερο θα κλείσει με δεξίωση στο Δημαρχείο.