ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ Από την επίσκεψη της Υπ. Πολιτισμού στο Σούλι

on .

souli

- Εντυπωσιασμένη έμεινε από το τοπίο του Σουλίου, που είναι... ποτισμένο με ηρωικό αίμα από τη μια έως την άλλη σπιθαμή του, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που βρέθηκε στον ιστορικό τόπο κατά την παρουσίαση έρευνας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την ανάδειξη του ευρύτερου χώρου.

Αλλά διαπίστωσε ταυτόχρονα και την εγκατάλειψη, που το Σούλι βιώνει εδώ και πολλά χρόνια. Και θα αργήσει ακόμη να έρθει η αναγέννηση, γιατί τα έργα, που σχεδιάζονται να υλοποιηθούν, απαιτούν πολύ χρόνο τόσο ως προς τις μελέτες, όσο και ως προς την υλοποίησή τους. 

- Πάντως ή ίδια δήλωσε αποφασισμένη να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά: Ή θα γίνει τώρα κάτι ή δεν θα γίνει ποτέ. Να σημειωθεί ότι οι προσπάθειες για να ξαναζωντανέψει το Σούλι ξεκίνησαν από τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπου, επί δημαρχίας Σταυρούλας Μπραΐμη. Και ο πρώην πρόεδρος ακόμη ενδιαφέρεται για την εξέλιξη του θέματος.

-Η κ. Μενδώνη ξεναγήθηκε από τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας. Ιωάννη Χουλιαρά στα πηγάδια, στο βουλευτήριο, στο ναό της Αγίας Παρασκευής, είδε το Κάστρο της Κιάφας και το Κούγκι και γενικά πήρε μια... γεύση από τον ηρωισμό των Σουλιωτών. Ο κ. Χουλιάρας, που έχει πολύ καλή γνώση των πραγμάτων, ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστικός. Το θέμα είναι αν η επίσκεψή της αυτή αποδώσει  τους αναμενόμενους καρπούς. Γιατί οι υποσχέσεις των αρμοδίων, πολλές φορές μένουν στα χαρτιά. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα γίνει το ίδιο αυτή τη φορά.

- Τα σπίτια, που κατοικούν, οι Σουλιώτες, όπως και οι βοσκότοποι, το Σούλι είναι κατ' εξοχήν κτηνοτροφική περιοχή, ανήκουν στο κράτος. Αν λοιπόν, δεν ξεκαθαρίσει το θέμα αυτό, που εκκρεμεί τόσα χρόνια, δεν είναι εύκολο να προχωρήσει τίποτα. Και για να ξεκαθαρίσει χρειάζονται νομοθετικές παρεμβάσεις και μάλιστα άμεσα, κάτι, που δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Καλές οι πολιτιστικές διαδρομές, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν και  υποδομές, ώστε να μην μείνει ακατοίκητος τόπος το Σούλι.  

- Δώρα συμβολικά δέχθηκε η κ. Μενδώνη από τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη, το δήμαρχο Σουλίου Γιάννη Καραγιάννη και τον πρόεδρο της Σαμονίβας Άγγελο Τόκα. Ο κ. Καχριμάνης της προσέφερε ένα βιβλίο-λεύκωμα: «Το Ελληνικό Νεκροταφείο της Βιέννης», ο κ. Καραγιάννης μια εικόνα του αγίου Δονάτου και ο κ. Τόκας τοπικά προϊόντα. Μάλιστα και μια μικρή της δώρισε μια ζωγραφιά, που της άρεσε πολύ.  Έτσι, αν συνυπολογισθεί και η γενικότερη φιλοξενία, δεν θα ξεχάσει το πέρασμά της από το Σούλι.

- Στο ναό της Παναγίας στην Παραμυθιά, ένα μνημείο του 14ου αι., που έχει υποστεί μεγάλη φθορά και κινδυνεύει, βρέθηκε η κ. Μενδώνη, μετά από  πρόσκληση-προτροπή του δημάρχου Σουλίου Γιάννη Καραγιάννη, με σκοπό την αναστήλωσή τoυ. 

-Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη «στόχος της επίσκεψης ήταν η ανάδειξη των εξαιρετικά σημαντικών προβλημάτων του ναού, κυρίως στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό αυτού. Σε σύντομη συζήτηση που ακολούθησε την ξενάγηση της Υπουργού και των υπολοίπων προσκεκλημένων στο ναό από τον κ. Χουλιαρά, υπερτονίστηκε αρχικά ότι πρόκειται για ένα εκπληκτικό μνημείο, υψίστης θρησκευτικής και ιστορικής σημασίας για τον τόπο. Για τη συντήρηση, προστασία και ανάδειξή του, καθίσταται αναγκαία η σύνταξη μιας ολοκληρωμένης μελέτης με τη συνεργασία σειράς ειδικών επιστημόνων, για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση της οποίας, λόγω υψηλού εκτιμώμενου οικονομικού μεγέθους, συζητήθηκαν εναλλακτικοί τρόποι και πηγές χρηματοδότησης». 

- Πρέπει κάτι να γίνει οπωσδήποτε, πριν είναι αργά, αυτό το μνημείο συνδέεται στενά με την κωμόπολη και την ιστορική της διαδρομή. Να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να κινηθούν χωρίς καθυστερήσεις οι διαδικασίες. 

-Και στο Σούλι και στο ναό της Παναγίας ήταν δίπλα στην υπουργό ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Ν.Δ. Βασίλης Γιόγιακας και η πρόεδρος του  Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου Σταυρούλα-Μπότση. Μαζί με το δήμαρχο Σουλίου Γιάννη Καραγιάννη ήταν συνεχώς κοντά της. Ελπίζουμε να μετέφεραν και  επέμειναν στα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής προς την πολιτεία, προκειμένου να αρθεί η απομόνωση. Παρών στην υποδοχή της υπουργού  ήταν και ο θαλερός  Σουλιώτης ιερέας π. Ηλίας Μπόλωσης, ο οποίος εξυπηρετεί τα χωριά της περιοχής. Διαμένει εκεί και αγωνίζεται με την καρδιά του για το καλύτερο.   

π. ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ