«Ράγισε» το πέτρινο γεφύρι του Στάθη στο Δίκορφο!

on .

GEFYRI STATH DIKORFO RAGISMENO 13 11 22

• Φθορές που, αν δεν επισκευαστούν, μπορούν να γίνουν ακόμα μεγαλύτερες οδηγώντας και σε ενδεχόμενη κατάρρευση τμήματός του παρουσιάζει το μονότοξο γεφύρι του Στάθη στο Δίκορφο Ζαγορίου. Επιβάλλεται λοιπόν η έγκαιρη παρέμβαση του Δήμου και της αρμόδιας Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Ηπείρου ώστε να προληφθεί το κακό.

Αυτό επισημαίνει σε επιστολή του προς τον «Π.Λ.» ο Στέφανος Χρηστογούλας, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα το μνημείο. Επισυνάπτει, μάλιστα, για του λόγου το αληθές και το ανάλογο φωτογραφικό υλικό.

 Ζημιές στο γεφύρι 

Στην επιστολή του ο Στέφανος Χρηστογούλας τονίζει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά για το πέτρινο γεφύρι στο Δίκορφο Ζαγορίου και τον κίνδυνο που το απειλεί:

«Άλλο ένα γεφύρι από τα πολλά του Ζαγοριού μας, δείχνει σημάδια κόπωσης που προειδοποιούν για επερχόμενες μεγαλύτερες ζημιές και γιατί όχι για ενδεχόμενη πτώση!

Η σημερινή μου επίσκεψη ήταν στο μονότοξο γεφύρι του Στάθη, στο Δίκορφο Ζαγοριού, στην θέση Παλιόμυλος, κατασκευασμένο το 1904  ως έγραφε η μαρμάρινη πλάκα του «Αυτή η γέφυρα εκτίσθη δι’ εξόδων Στασούλη κ. Στάθη. Αρχιτέκτονες Ιωάννης & Αλέξιος Τσίπα Πυρσογιαννίται Σεπτεβρίου 20. 1904» (Σπύρος Μαντάς,  Γεφυρογραφία της Πίνδου, τόμος Β’ σελ 451). Και λέω «έγραφε» επειδή στο σημείο της επιγραφής υπάρχει ρήγμα ευμεγέθες.

Να λοιπόν τα χάλια μας, να λοιπόν η αδιαφορία και η εγκατάλειψη που βάζουν άλλο ένα γεφύρι στην λίστα με τα επαπειλούμενα προς πτώση γεφύρια του Ζαγοριού. Θέλω να πιστεύω ότι οι αρμόδιοι στον Δήμο Ζαγορίου που καμώνονται ότι προσέχουν και κυρίως που φωτογραφίζουν τα προβλήματα, γνωρίζουν το ΘΈΜΑ και να έχουν προγραμματίσει κάποια εργασία επισκευής και  διάσωσης!

Το γεφύρι αυτό, μαζί με το εικόνισμα λίγο πιο ψηλά, έτυχαν «περιποίησης» με το ποσό των 84.550 ευρώ από την Εφορεία Νεωτέρων μνημείων το διάστημα 2000 - 06 ως μαρτυρεί η εντοιχιζόμενη πινακίδα. 

Στο γεφύρι, σαν πλησιάζουμε, είναι ορατή η παρέκκλιση από την ευθεία της δεξιάς πλευράς του. Επί του καταστρώματος της γέφυρας υπάρχουν κοπές δένδρων που έχουν ριζώσει σε αυτό. Οι κοπές όμως των υπέργειων τμημάτων, δεν αναστέλλουν τη δράση των υπόγειων μερών (ρίζες) με ό,τι μπορεί να επιφέρει κάτι τέτοιο. Στο σημείο της εντοιχιζόμενης πλάκας αυτή έχει φύγει (έχει σπάσει και ήδη οι ρωγμές της φαίνονται σε παλαιότερη φωτογράφησή μου) και οι πλάκες άνωθέν της έχουν δημιουργήσει ρήγμα. 

Θέλω επίσης να αποκλείσω το ενδεχόμενο η ζημιά να προκλήθηκε από ανθρώπινο χέρι στην προσπάθεια να ανευρεθεί κάτι πίσω από την επιγραφή. Γιατί, αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε δεν θα μείνει γεφύρι για γεφύρι ορθό! Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου και πάλι! 

Γρηγορείτε γιατί είναι και αυτό πολιτιστική μας κληρονομιά. Αν αδιαφορήσουμε τώρα, στην αρχή των προβλημάτων, ίσως αργότερα να είναι αδύνατη η όποια παρέμβαση και κυρίως η οποιαδήποτε προσπάθεια διάσωσης. Κλείνω με μια φράση ενός «φίλου»: Λάτρεις της φωτογραφίας και μεις… κύριε Χρηστογούλα!!!».