Πανηγυρίζει το παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας στην Κόνιτσα

on .

AGIA BARBARA KONITSAS

• Την Κυριακή εορτάζει το παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας στην κωμόπολη της Κόνιτσας, που βρίσκεται στις παρυφές της Τύμφης. Πρόκειται για το εκκλησάκι το οποίο επισκέπτονταν σε καθημερινή σχεδόν βάση ο Άγιος Παϊσιος (που τότε ονομάζονταν Αρσένιος), την εποχή που εργάζονταν ως μαραγκός σε εργαστήριο- σπίτι που ήταν σε απόσταση 500 μέτρων. Εκεί ο Άγιος προσεύχονταν, διάβαζε βιβλία της Εκκλησίας, βίους αγίων και άναβε τα καντήλια. 

Αύριο Σάββατο και ώρα 3.30 μ.μ. θα τελεστεί Εσπερινός και την Κυριακή, με ώρα έναρξης 7.30 π.μ. όρθρος και Θεία λειτουργία από τον ιερέα Απόστολο Νάκο. 

Την Τρίτη, εορτή του Αγίου Νικολάου, πανηγυρίζει ο Μητροπολιτικός ναός της Κόνιτσας. Το απόγευμα της Δευτέρας (ώρα 5) θα τελεστεί Εσπερινός και την Τρίτη Όρθρος και Θεία Λειτουργία. Για μια ακόμη χρονιά επανέρχεται στην ακριτική Κόνιτσα το ζήτημα που έχει προκύψει εδώ και χρόνια με την κατάργηση του εορτασμού του Αγίου ως πολιούχου της πόλης, κάτι που ίσχυε από την εποχή της Τουρκοκρατίας, με κατοίκους να ζητούν – και μέσω «Π.Λ.»- μια απάντηση γιατί έπαυσε να εορτάζεται ως Πολιούχος ο Άγιος Νικόλαος.