Με μηνύματα ενότητας και ομοψυχίας εορτάστηκε η επέτειος της 25ης Μαρτίου

on .

parelash

• Με λαμπρότητα και παρουσία πλήθους κόσμου, κορυφώθηκαν το Σάββατο οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου στα Γιάννενα, αλλά και σε ολόκληρη την Ήπειρο. 

Ο ανοιξιάτικος καιρός έβγαλε πολύ κόσμο στην κεντρική πλατεία για να παρακολουθήσει την καθιερωμένη παρέλαση μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού, αναπήρων πολέμου, πολιτιστικών συλλόγων, αλλά και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι απέσπασαν το πιο θερμό χειροκρότημα των θεατών. 

Το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μαξίμου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων.

Μηνύματα

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ενώ στις εκδηλώσεις έδωσαν το «παρών» οι βουλευτές Μ. Κεφάλα και Στ. Καλογιάννης, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημ. Παπαγεωργίου, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, ο Διοικητής της 8ης Ταξιαρχίας Ηπείρου Γιώργος Παππάς, η ηγεσία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και των Αστυνομικών αρχών και πολλοί αυτοδιοικητικοί.

• Σε μήνυμά του ο Υφυπ. Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς ανέφερε, μεταξύ άλλων: «τιμούμε τον αγώνα των προγόνων μας, οι οποίοι πριν από δυο αιώνες έδωσαν και τη ζωή τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Η ελευθερία όμως δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, είναι κάτι χειροπιαστό, θέλει φροντίδα καθημερινή και έχει μία βασική προϋπόθεση, την ενότητα λαού. Γι’ αυτό, το δικό μας χρέος είναι να είμαστε ενωμένοι, γιατί όταν είμαστε ενωμένοι εμείς οι Έλληνες, κάνουμε θαύματα».

• Ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες εντός κι εκτός Ελλάδος και αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της ημέρας της 25ης Μαρτίου που, όπως είπε, είναι «η μέρα που το ελληνορθόδοξο πνεύμα έδειξε ότι άντεξε όλα τα χρόνια της τουρκοκρατίας και ξανάδωσε το νέο ελληνικό κράτος».

• Ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Στ. Καλογιάννης αναφέρθηκε στη διπλή γιορτή, για την Ορθοδοξία, αλλά και το Έθνος μας, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να υπάρχει ομόνοια, ομοψυχία, σχέδιο και σκληρή δουλειά για να ξεπεράσουμε όλα τα προβλήματα. 

• Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στο νόημα του εθνικού αγώνα τονίζοντας ότι «χρέος τιμής προς τους προγόνους μας που αγωνίστηκαν για την ελευθερία είναι με διάλογο, ενότητα και ανιδιοτελή προσφορά να δικαιώσουμε τον αγώνα τους για την Ελλάδα».

• Σε γραπτή δήλωσή της η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Τζούφη έκανε αναφορά στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι «το μήνυμα της ημέρας προς τη νέα γενιά συμπυκνώνεται στο πρόταγμα του μεγάλου εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά: “αυτό το λόγο θα σας πω, δεν έχω άλλο κανένα: μεθύστε με τ’ αθάνατο κρασί του Εικοσιένα”».

 

Στην Κόνιτσα…

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της εθνικής επετείου και στην Κόνιτσα. Την Παρασκευή 24 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν επετειακές εκδηλώσεις σε όλα τα σχολεία της ακριτικής κωμόπολης και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων από τους μαθητές. 

Το πρωί της 25ης Μαρτίου τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού χοροστατούντος του Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέα και στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων έξω από το Δημαρχείο, κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση Εθνικού Ύμνου από τμήμα των ενόπλων δυνάμεων. 

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Φιλόλογος του Γενικού Λυκείου Κόνιτσας κ. Χριστίνα Σεμερτζίδου με θέμα: «Το διαχρονικό μήνυμα της 25ης Μαρτίου», ενώ στη συνέχεια παρατέθηκε δεξίωση στον χώρο του Δημαρχείου. 

Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση από τμήμα του 583 Τ.Π. και τμήμα της Εθνοφυλακής, καθώς και με παραδοσιακούς χορούς στην κεντρική πλατεία από τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με χοροδιδάσκαλο τον κ. Γιάννη Κατσίλη. 

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Κόνιτσας Ν. Εξάρχου, η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Τζούφη, ο Διοικητής του Τάγματος Προκαλύψεως Κόνιτσας Αντισυνταγματάρχης Χαλάστρας Περικλής, ο Διοικητής του Τάγματος Εθνοφυλακής Αντισυνταγματάρχης Τεθωρακισμένων Ζιώγας Ιωάννης, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Υπαστυνόμος  Α΄ Νάκος Παναγιώτης, ο Διοικητής του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Αστυνόμος Α΄ Φερεντίνος Ιωάννης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Κόνιτσας Αντιπύραρχος Παύλου Βασίλειος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Πρόδρομος Γαϊτανίδης, οι Αντιδήμαρχοι Κόνιτσας Νικόλαος Τσιαλιαμάνης, Δημήτριος Χήρας και Αριστείδης Λαζογιάννης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γεώργιος Σπανός, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ανδρέας Παπασπύρου, Βασίλειος Σπανός, Κατερίνα Δημάρατου, Γεώργιος Ρόμπολος, Ελένη Νίνου, Νικόλαος Καλτσούνης, Μιχάλης Μιχαλόπουλος, Δήμητρα Λάκκα, Παναγιώτης Τσιγκούλης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πωγωνίου Βασίλειος Μάτσιας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κόνιτσας Πρόδρομος Χατζηεφραιμίδης και Πρόεδροι των λοιπών Κοινοτήτων του Δήμου, ο Κωνσταντίνος Παγανιάς ως εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Ιωαννίνων, οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων μας, εκπρόσωποι κομμάτων, τοπικών φορέων, οργανώσεων και πλήθος κόσμου. 

Στη Ζίτσα 

Με τη μαθητική παρέλαση που οργανώθηκε για πρώτη φορά στην έδρα του Δήμου, την Ελεούσα, κορυφώθηκαν φέτος οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής επετείου  της 25ης Μαρτίου 1821, στο Δήμο Ζίτσας. Με υπερηφάνεια μαθήτριες και μαθητές παιδικών σταθμών, Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων, των Λυκείων καθώς και  παιδικών τμημάτων χορευτικών Συλλόγων του Δήμου παρέλασαν, τιμώντας τους ήρωες της Επανάστασης του 1821.

«Για πρώτη φορά φέτος είχαμε την ευκαιρία να καμαρώσουμε τη νεολαία μας στην έδρα του Δήμου να παρελαύνει με λεβεντιά και υπερηφάνεια, τιμώντας τους ήρωες της Εθνικής μας Επανάστασης, το νόημα και τα ιδανικά που εκπέμπει διαχρονικά η θυσία τους» ανέφερε ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος μετά τη λήξη της παρέλασης.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Ελεούσα. Ακολούθως πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ηρώων και κατάθεση στεφάνων από το Δήμαρχο, τον εκπρόσωπο της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας αντισυνταγματάρχη Ιωάννη Παπαγεωργίου, τον εκπρόσωπο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων Κώστα Γεωργίου, τον Εκπρόσωπο της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου Αντιπύραρχο Σωτήριο Λύχνο, τον Πρόεδρο της κοινότητας Ελεούσας Λάμπρο Γκούντα, τον επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» Βασίλη Γαρδίκο, τον εκπρόσωπο της Εθνικής Αντίστασης Δημοσθένη Πανταζή, καθώς και εκπρόσωπους τοπικών συλλόγων, φορέων αθλητικών σωματείων και οργανώσεων κομμάτων.

Στο Δήμο Ζηρού…

Με κάθε επισημότητα, συγκίνηση και υπερηφάνεια και με σύμμαχο τον καλό καιρό, γιορτάστηκε η εθνική επέτειος και στο Δήμο Ζηρού. Στην πόλη της Φιλιππιάδας και στο Θεσπρωτικό μετά τις πανηγυρικές δοξολογίες έγιναν καταθέσεις στεφάνων και ακολούθησαν οι μαθητικές παρελάσεις. 

Στο Θεσπρωτικό τον ρυθμό της παρέλασης έδωσαν τα μέλη του φιλαρμονικού συλλόγου «Απόλλων», ενώ με το πέρας της μαθητικής παρέλασης, ο Μορφωτικός Σύλλογος Θεσπρωτικού παρουσίασε χορευτικό πρόγραμμα με παραδοσιακά τραγούδια. 

Σε μήνυμά του για την 25η Μαρτίου ο Δήμαρχος Ζηρού Ν. Καλαντζής, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Διατηρούμε ζωντανή την ιστορική μνήμη κι έχοντας ως οδηγό τον αγώνα των προγόνων για τα ύψιστα ιδανικά της Ελευθερίας και της Ανεξαρτησίας διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον…».