Να αποκτήσουν τα Γιάννενα καινούριο κλειστό θέατρο!

on .

KAPSALHS DRIMTZIA DHPETHE 14 3 24

Μπορεί η πρωτεύουσα της Ηπείρου να διαθέτει ένα από τα παλαιότερα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα της χώρας, κτίριο όμως που να καλύπτει τις ανάγκες του με μία καλή θεατρική σκηνή και όλες τις αναγκαίες υποδομές δεν υπάρχει. Γι’ αυτό και το ΔΗΠΕΘΕ χρησιμοποιεί ως έδρα το Καμπέρειο και τη μικρή αίθουσά του. 

Αυτός λοιπόν είναι ένας από τους βασικούς στόχους που έχει θέσει η νέα Διοίκηση του Θεάτρου, δηλαδή η ανέγερση ενός κτιρίου όπου το ΔΗΠΕΘΕ θα στεγαστεί μόνιμα. Στόχος φιλόδοξος, ο οποίος πάντως περιλαμβάνεται στις προεκλογικές δεσμεύσεις της νυν Δημοτικής Αρχής. 

Ο Γιώργος Καψάλης

Στο θέμα του νέου θεάτρου αναφέρθηκε χθες στην πρώτη του συνέντευξη ως Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ ο Γιώργος Καψάλης, πρ. πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. «Βασική μας επιδίωξη είναι να δρομολογήσουμε την ανέγερση κτιρίου για το Θέατρο και θα χρειαστούμε την υποστήριξη και τη συνδρομή όλων των φορέων για κάτι που χρειάζονται και δικαιούνται τα Γιάννενα και η Ήπειρος», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Καψάλης σημείωσε ότι το ζήτημα είναι προς μελέτη και το Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ θα εξετάσει τις επιλογές που υπάρχουν και τις προοπτικές χρηματοδότησης του εγχειρήματος που είναι σαφές ότι θα χρειαστεί χρόνο για να υλοποιηθεί. 

Μέχρι να γίνει αυτό, θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιεί το Καμπέρειο, στο οποίο προγραμματίζει παρεμβάσεις σε συνεργασία με τη Μητρόπολη όπως η αποκατάσταση της θέρμανσης, η πρόσβαση ΑμεΑ και η επισκευή των φθαρμένων καθισμάτων.

Καλλιτεχνικός Δ/ντής

Κατά τα άλλα, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων ετοιμάζεται για τις παραστάσεις της Κεντρικής του Σκηνής με το έργο «Οι Δούλες» του Ζαν Ζενέ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κοντού, οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 28 Μαρτίου. 

Ωστόσο, αντιμετωπίζει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που συνδέεται άμεσα με τον προγραμματισμό του. Αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει Καλλιτεχνικό Διευθυντή παρόλο που η προηγούμενη διοίκηση είχε υποβάλλει εγκαίρως σχετικό αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών. Για να προσληφθεί κάποιος, θα πρέπει το ΥΠΕΣ να αποστείλει την προκήρυξη, σημείωσε ο Πρόεδρος του Θεάτρου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αναμένουμε αλλά παράλληλα δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε τις δράσεις μας». 

Το Φεστιβάλ Δωδώνης

Στο μεταξύ, η νέα Διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ στρέφει ξανά το ενδιαφέρον της προς την Δωδώνη, όπου σχεδιάζει να επανέλθει με παραστάσεις, με τον Γ. Καψάλη να χαρακτηρίζει άμεσο στόχο τη συνεργασία του με τον Δήμο Δωδώνης, ο οποίος διεξάγει τα τελευταία χρόνια διεθνές φεστιβάλ στο αρχαίο Θέατρο. «Η δική μας πρόταση είναι η λέξη συνεργασία την οποία μπορούμε να διαμορφώσουμε από κοινού», σημείωσε με έμφαση.

Άνοιγμα στην πόλη

Ο νέος Πρόεδρος του Δημοτικού Θεάτρου αναφέρθηκε ακόμη στην επαναλειτουργία όλων των τμημάτων του, τα οποία θα παρουσιάσουν στο κοινό το έργο τους μέσα στον Μάιο, αλλά και στο άνοιγμα που θα κάνει προς τα σχολεία της Περιφέρειας προσκαλώντας τα να ανεβάσουν παραστάσεις, καθώς και στην Προγραμματική Σύμβαση που έχει υπογράψει με την Περιφέρεια Ηπείρου, εκπρόσωπος της οποίας υπάρχει στο νέο Δ.Σ..

Μία σύντομη δήλωση έκανε και η Αντιπρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Αγνή Δρίμτζια, η οποία διαβεβαίωσε ότι από όλα τα μέλη του Δ.Σ. υπάρχει διάθεση για δουλειά και προσφορά. «Θέλουμε όλους τους πολίτες κοντά στο Θέατρο και αυτό θα το πετύχουμε με παραγωγές που θα αφορούν όσο περισσότερες θεατρικές ομάδες της πόλης μας γίνεται», ανέφερε, μεταξύ άλλων. 

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ