Καρναβάλια και τζαμάλες στα Γιάννενα και σε χωριά

on .

APOKRIES TZAMALA 1

• Με ποικίλες εκδηλώσεις και έθιμα για μικρούς και μεγάλους θα γιορταστεί η Αποκριά σ’ ολόκληρη την Ήπειρο. Στα Γιάννενα το αποκορύφωμα των αποκριάτικών εκδηλώσεων θα είναι αύριο, Κυριακή, αρχικά με το Καρναβάλι του Κατσικά (ώρα έναρξης 12 μ.), που διοργανώνει ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος, με συνδιοργανωτές τη Δ.Ε. Κατσικά και το Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων. Η παρέλαση θα περιλαμβάνει οχήματα και πεζούς καρναβαλιστές, ενώ το γλέντι θα συνεχιστεί γύρω από τη Τζαμάλα που θ’ ανάψει στην πλατεία του Κατσικά. Το απόγευμα (4 μ.μ.) θα ξεκινήσει και το Καρναβάλι των Λογγάδων, που διοργανώνουν ο τοπικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος και η Κοινότητα.

Εξάλλου, από νωρίς αύριο το απόγευμα θα ανάψουν στις γειτονιές των Ιωαννίνων οι πατροπαράδοτες τζαμάλες, γύρω από τις οποίες θα στηθούν χοροί, ενώ αργά το βράδυ, θα προσφερθεί και παραδοσιακή φασολάδα. Σύμφωνα με τον Δήμο φέτος σε όλο το Λεκανοπέδιο θ’ ανάψουν 72 τζαμάλες.

 Ξεχωριστές εκδηλώσεις και δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλλιθέας αύριο στην πλατεία Χατζή στους Αμπελόκηπους, ενώ στο Κουτσελιό ο τοπικός Σύλλογος από τις 7 μ.μ. θα ανάψει τη φωτιά στη πλατεία του χωριού, όπου θα γίνουν διάφορα λαϊκά δρώμενα.

Τα Κούλουμα

Όσο για τα Κούλουμα, αυτά θα γιορταστούν από το Δήμο Ιωαννιτών στο Πάρκο Λιθαρίτσια την Καθαρά Δευτέρα. Από τις 12 μ. ο Δήμος θα προσφέρει παραδοσιακά εδέσματα της ημέρας, όπως φασολάδα, λαγάνα, χαλβά, ελιές, τουρσί και άφθονο κρασί.

Στον Δήμο Ζίτσας

Με παρέλαση καρναβαλιστών, αποκριάτικα δρώμενα και τις καθιερωμένες τζαμάλες θα διασκεδάσουν τις φετινές Απόκριες και όσοι βρεθούν στο Δήμο Ζίτσας. Ειδικότερα, στην Ελεούσα αύριο το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί παρέλαση καρναβαλιστών. Η έναρξη θα δοθεί στις 5 μ.μ. από την πλατεία στο παλιό Δημαρχείο με γαϊτανάκι από τους μαθητές του 2ου Δημοτικού σχολείου. Θα ακολουθήσει παρέλαση με προορισμό τη «Τζαμάλα» στον προαύλιο χώρο του Λυκείου όπου θα στηθεί αποκριάτικο γλέντι με γαϊτανάκι από τους μαθητές του 1ου Δημοτικού σχολείου, χορούς και δρώμενα. Παράλληλα, πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς σε 25 χωριά του Δήμου θα ανάψουν τζαμάλες και προσκαλούν μικρούς και μεγάλους να ξεφαντώσουν όπως προστάζουν τα έθιμα της Αποκριάς. 

Πραμαντιώτικο καρναβάλι

Έτοιμος να υποδεχτεί ντόπιους και επισκέπτες είναι ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, όπου θ’ ανάψει η παραδοσιακή τζαμάλα ή Δέπω, όπως ονομάζεται σε πολλά χωριά των Κατσανοχωρίων. Το πραμαντιώτικο καρναβάλι θα γίνει αύριο, Κυριακή με την παρέλαση να ξεκινάει στις 3 μ.μ. από τη συνοικία «Μπούγα» για να καταλήξει μία ώρα αργότερα στην κεντρική πλατεία των Πραμάντων, όπου θα αναβιώσουν παραδοσιακά δρώμενα, όπως το γαϊτανάκι και ο «καλατζής». Θα υπάρχει και μουσικό πρόγραμμα με Dj, ενώ παράλληλα θα προσφερθούν παραδοσιακά κεράσματα. Στις 7 μ.μ. θα ανάψει στην πλατεία η τζαμάλα και τη σκυτάλη θα πάρει η «The Band Instrument» με latin και ελληνικά τραγούδια και μετά παραδοσιακή δημοτική ορχήστρα. Ο Σύλλογος Γυναικών Πραμάντων θα ετοιμάσει μπουφέ με παραδοσιακές πίτες. Το γλέντι θα συνεχιστεί την Καθαρά Δευτέρα, με τα Κούλουμα να γιορτάζονται στην κεντρική πλατεία των Πραμάντων. Την ίδια μέρα, ώρα 11 π.μ., στους Καλαρρύτες, θα γίνει αναβίωση του «Τέγου» (Καρνάβαλος), με περιφορά στα καλντερίμια του χωριού. Θα ακολουθήσει το κάψιμο του καρνάβαλου στην πλατεία του χωριού.

Τέλος, η Αδελφότητα Σκλιβανιτών του Δήμου Δωδώνης θα ανάψει και φέτος την αποκριάτικη φωτιά της Σκλίβανης. Η εκδήλωση θα γίνει αύριο, ώρα 8 μ.μ. στη πλατεία του χωριού.