Δεν βολεύουν οι Εσπερινοί στην εκκλησία Αγ. Παϊσίου!

on .

AGIOS PAISIOS KIAFA

• Στον Ναό του Αγίου Παϊσίου στην περιοχή της Κιάφας τελούνται για δεύτερη χρονιά φέτος οι Κατανυκτικοί Εσπερινοί της Τεσσαρακοστής με απόφαση της Μητρόπολης Ιωαννίνων. Ωστόσο, πολλοί πιστοί δυσκολεύονται να τους παρακολουθήσουν, αφενός επειδή ο συγκεκριμένος ναός είναι μικρός και δεν χωράει πολύ κόσμο και αφετέρου επειδή βρίσκεται εκτός κέντρου της πόλης, οπότε δεν είναι εύκολη η πρόσβαση για όλους όσοι ενδιαφέρονται.

Αυτοί είναι οι λόγοι που αναγνώστρια του «Π.Λ.» με επιστολή της ζητάει από τη Μητρόπολη να αναθεωρήσει την απόφασή της και να επαναφέρει την τέλεση των Εσπερινών στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, στον οποίο και τελούνταν μέχρι πέρυσι, με βάση την τοπική εκκλησιαστική παράδοση. 

Η επιστολή

Η αναγνώστριά μας, τα προσωπικά στοιχεία της οποίας είναι στη διάθεση της εφημερίδας, αναφέρει στην επιστολή της τα ακόλουθα σχετικά με την τέλεση των εσπερινών στον Ναό του Αγίου Παϊσίου: 

«Αξιότιμε κύριε Διευθυντά,

Για δεύτερη χρονιά, έγινε ο πρώτος Κατανυκτικός Εσπερινός της Μεγάλης Τεσσαρακοστής στον Ιερό Ναό του Αγίου Παϊσίου. Πρόκειται για ένα σχετικά μικρό Ναό, κάπως μακριά από την κυρίως πόλη. Ακόμη και όσοι Χριστιανοί μπόρεσαν να μεταβούν εκεί, αισθάνθηκαν το αδιαχώρητο. Ηλικιωμένοι και όχι μόνο, αναγκάστηκαν να μείνουν στον προαύλιο χώρο ή να φύγουν. Παιδιά και έφηβοι που έκαναν την επιλογή να εκκλησιαστούν την ημέρα αυτή δεν κατάφεραν να δουν, ίσως και να ζήσουν κάτι από την Ιερή Ακολουθία.

Σύμφωνα με την Τοπική Εκκλησιαστική Παράδοση, για πολλές δεκαετίες, οι Κατανυκτικοί Εσπερινοί συντελούνταν στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου. Είναι ο πλέον κατανυκτικός Ιερός Ναός της πόλης μας. Είναι ο ιερός τόπος που από τα παιδικά μας χρόνια, φέρουμε μέσα μας. Μπορεί τότε να μην καταλαβαίναμε τα Ιερά Γράμματα, όμως μας άγγιζε ο χώρος και ό,τι βιώναμε σε αυτόν.

Θα ήταν ευχή μας να δοθεί ευκαιρία και για τους Χριστιανούς που μένουν στην κυρίως πόλη, ώστε να βιώσουν αυτούς τους πολύτιμους Κατανυκτικούς Εσπερινούς. Αυτό που συμβαίνει τώρα, ίσως να μην το ήθελε ούτε ο Άγιος Παΐσιος.

Σας ευχαριστώ πολύ

για τη φιλοξενία

Με τιμή, Ε.Ε.»