ΣΠ. ΚΟΡΑΚΙΑΝΙΤΗ: Στη ζωή δεν υπάρχουν μονόδρομοι…

on .

2

• «Ζήσε Ελεύθερα Νόρα» είναι ο τίτλος του πρώτου βιβλίου της Σπυριδούλας Κορακιανίτη, εκ Ζακύνθου… ορμώμενης, το οποίο θα παρουσιαστεί και στα Γιάννενα αύριο, Σάββατο (12 μ.) στο βιβλιοπωλείο «Μωβ Κουκουβάγια». Πρόκειται για μια κοινωνική νουβέλα, με επικαίρους προβληματισμούς, η οποία καταπιάνεται με στερεότυπα που περιορίζουν τις επιλογές των ανθρώπων.

Με αφορμή την αυριανή παρουσίαση η Σπ. Κορακιανίτη μιλάει στον «Π.Λ.» για την πρώτη αυτή συγγραφική απόπειρα και πώς προέκυψε το θέμα του βιβλίου, αλλά και για τους στενούς δεσμούς που την συνδέουν με την πόλη των Ιωαννίνων και τους ανθρώπους της. 

Η συνέντευξη

• Έρχεσαι στα Γιάννενα για την παρουσίαση του βιβλίου σου «Ζήσε Ελεύθερα Νόρα». Τι σε συνδέει με την πόλη μας;

-Δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι τα Ιωάννινα. Ζείτε σε μια πολύ όμορφη πόλη που αξίζει να δει κανείς. Έχω την τύχη να με συνδέουν μακρόχρονες φιλίες, στον τόπο σας, με ανθρώπους που γνώρισα στην φοιτητική μου ζωή στην Αθήνα αλλά και με συναδέλφους από την ασφαλιστική εταιρεία που εργάζομαι. Πάντα περνώ καλά στα Ιωάννινα και θεώρησα ότι μια παρουσίαση εδώ θα έχει τη θετική σας ενέργεια και διάθεση. 

• Ανέφερες τη δουλειά σου στην ασφαλιστική εταιρεία που εργάζεσαι, καθώς είσαι οικονομολόγος. Η συγγραφή πώς προέκυψε;

-Καμιά φορά δημιουργεί εντύπωση πως κάποιος με πιο τεχνοκρατικό υπόβαθρο και με μια εντελώς διαφορετική ενασχόληση ασχολείται με τη συγγραφή. Για εμένα είναι απολύτως φυσιολογικό. Η συγγραφή έχει κανόνες και οι επιτυχημένοι συγγραφείς κατά τη γνώση μου ξέρουν να τους ακολουθούν αριστοτεχνικά. Ένας άνθρωπος που ενυπάρχει μέσα του μια αλγοριθμική λογική μπορεί να την αξιοποιήσει προς όφελος της συγγραφής, αρκεί να μη μείνει μόνο εκεί. Πρέπει να υπάρχει και το κομμάτι της φαντασίας φυσικά. Από την άλλη πλευρά, η δουλειά μου έχει να κάνει με ανάλυση αναγκών και με επικοινωνία με ανθρώπους. Νομίζω ότι η επαγγελματική μου εμπειρία είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο κατανόησης του κόσμου γύρω μου.

• Με το «Ζήσε Ελεύθερα Νόρα» συστήθηκες στο αναγνωστικό κοινό. Πώς προέκυψε η ιδέα του βιβλίου;

-Ο πυρήνας του βιβλίου αφορά στα στερεότυπα που περιορίζουν τις επιλογές μας. Συνομιλώντας με ανθρώπους διαφόρων ηλικιών διαπίστωνα μια αδυναμία σύνδεσής τους με τις επιθυμίες τους και ο άξονας της αδυναμίας ήταν κοινός σε πολλές περιπτώσεις, καθώς σχετιζόταν με στερεότυπα. Έτσι προέκυψε το «Ζήσε Ελεύθερα Νόρα», όπου τα αρχικά των λέξεων δημιουργούν το ΖΕΝ. 

• Πες μας λίγα λόγια την ιστορία του βιβλίου.

-Το βιβλίο είναι μια κοινωνική νουβέλα. Μέσα από μια γρήγορη ιστορία αναλύεται ο ιστός των περιοριστικών πεποιθήσεων των ηρώων. Τίθενται ζητήματα για τη μητρότητα, τη ζωή στην τρίτη ηλικία, τη βία, το επιθανάτιο άγχος μέσα από ένα έξυπνο, κατά τη γνώμη μου όχημα, που είναι μια εύκολα αναγνώσιμη ιστορία.

• Ζεις σε μια κλειστή κοινωνία, στη Ζάκυνθο, όπου τα στερεότυπα είναι περισσότερα. Ίσως αυτό σε επηρέασε;

-Στις μικρές κοινωνίες τα στερεότυπα είναι πιο εμφανή, όχι απαραίτητα περισσότερα. Τα στερεότυπα και οι περιοριστικές πεποιθήσεις εμφιλοχωρούν όπου απουσιάζει η επικοινωνία με το μέσα μας πρωτίστως και με τους γύρω μας δευτερευόντως. 

• Ποιες είναι οι συγγραφικές σου επιρροές;

-Αγαπώ τις ιστορίες που έχουν κάτι να πουν. Μα κυρίως εκείνες που αυτό που λένε είναι καταληπτό για μεγάλες κοινωνικές ομάδες. Δεν βάζω περιορισμούς στις αναγνωστικές μου προτιμήσεις και συχνά πειραματίζομαι με νέα αναγνώσματα πέραν των κλασσικών. 

• Τι να περιμένουμε συγγραφικά στο μέλλον;

-Η εδραίωση νέων συγγραφέων σε ένα αναγνωστικό κοινό που βαίνει συνεχώς μειούμενο είναι ένας πολύ δύσκολος και επίπονος δρόμος. Ωστόσο, επειδή ως άνθρωπος βλέπω πάντα το ποτήρι μισογεμάτο, θεωρώ ότι αξίζει να προσπαθούμε, αν έχουμε τη δυνατότητα, να προσφέρουμε ιστορίες που να απηχούν το κλίμα και τις ανάγκες της εποχής. Ό,τι γράφω έχει κοινωνικές επιρροές επομένως και οι επόμενες δουλείες μου θα είναι στην ίδια κατηγορία με διαφορετικές ιστορίες και πτυχές ασφαλώς.

• Μια φράση που θα ήθελες να αφιερώσεις στους αναγνώστες του «Π.Λ.»;

-Θα ευχόμουν να ζουν ελεύθερα. Η μοναδική υποχρέωση που οφείλει να έχει κάθε άνθρωπος είναι να αναζητήσει την απεραντοσύνη των επιλογών που του προσφέρει η ζωή. Στη ζωή δεν υπάρχουν μονόδρομοι, υπάρχουν απεριόριστες επιλογές, αρκεί να έχουμε τη διάθεση να τις εξερευνήσουμε