Μια άκρως επίκαιρη εκδήλωση για την αιθαλομίχλη στα Γιάννενα

on .

AITHALOMIXLH ROLIO SKITSO

• Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι η αιθαλομίχλη τα τελευταία χρόνια αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα για το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, δημιουργώντας αρκετές μέρες μέσα στον χειμώνα αποπνικτική κατάσταση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των κατοίκων. Η περιοχή μας, δυστυχώς, έχει την πιο επιβαρυμένη ατμόσφαιρα σε όλη τη χώρα, ενώ και διεθνείς μετρήσεις δείχνουν  ότι στην πόλη των Ιωαννίνων καταγράφονται υψηλά επίπεδα ρύπανσης!

Και είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι ενώ όλοι αναγνωρίζουν και επισημαίνουν το πρόβλημα, η Πολιτεία δεν φαίνεται διατεθειμένη να λάβει δραστικά μέτρα για να περιοριστεί αυτό το φαινόμενο. Ερωτήσεις στη Βουλή έχουν κατατεθεί, παρεμβάσεις από τοπικούς φορείς έχουν γίνει, με τελευταία επιστολή του ΤΕΕ Ηπείρου, ενημερωτικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται. 

Ανοιχτή εκδήλωση στη ΖΠΑ

Μια τέτοια με θέμα «Αιθαλομίχλη: Μία πληγή για το λεκανοπέδιο και την πόλη των Ιωαννίνων» θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 27 Μαρτίου και ώρα 6 μ.μ. στην αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Θα συμμετάσχουν ειδικοί σε θέματα περιβάλλοντος, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και ευρωβουλευτές. Την εκδήλωση διοργανώνουν το 4ο ΓΕΛ Ιωαννίνων «Ακαδημία» και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Ηπείρου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς από την Δ/ντρια του 4ου ΓΕΛ Ιωαννίνων «Ακαδημία» Αναστασία Γιαννάκου, τον Επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Ηπείρου Europe Direct Δημ. Γκόλα, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη, τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Θ. Μπέγκα και την Δ/ντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων Σταματία Λογοθέτη.

Η παρουσίαση θα αρχίσει με τους μαθητές – υποψήφιους Junior Ambassadors Ηλία Τζιάκο και Δήμητρα Ρήτα (Α’ Τάξη) και Υπαπαντή-Ναταλία Παπαγεωργίου (τάξη B). 

Και ευρωβουλευτές…

Για τον θεσμικό ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα μιλήσει ο Φίλιππος Καμάρης από το Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ενώ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις θα γίνουν από τους ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, Πέτρο Κόκκαλη και Έλενα Κουντουρά. 

Για το πρόβλημα της αιθαλομίχλης στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων θα μιλήσει ο Ιωάννης Λυκοτραφίτης, αναπληρωτής Προϊστάμενος Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Ηπείρου, για την περιβαλλοντική ρύπανση και τις επιπτώσεις στην υγεία ο Κων/νος Κωστίκας, Καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπ. Ιωαννίνων, Δ/ντής Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΓΝΙ, ενώ προτάσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος θα παρουσιάσει ο Γιώργος Αντωνίου, Ειδικός συνεργάτης Δήμου Ιωαννιτών, Περιβαλλοντολόγος.