Τα Γιάννενα και η Ήπειρος τιμούν την Εθνική Επέτειο

on .

MERARXIA DROMOS SHMAIA

• Με δοξολογίες, ομιλίες, καταθέσεις στεφάνων και παρελάσεις μαθητών, στρατιωτικών τμημάτων και σωμάτων ασφαλείας θα τιμηθεί η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου τόσο στα Γιάννενα όσο και στον υπόλοιπο Νομό, αλλά και σ’ ολόκληρη την Ήπειρο.  

Στα Γιάννενα

Στα Γιάννενα το εορταστικό πρωινό της Δευτέρας περιλαμβάνει κωδωνοκρουσίες εκκλησιών και παιάνες από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ιωαννιτών και τη Στρατιωτική Μουσική στους δρόμους της πόλης. Στις 10.30 π.μ. θα τελεστεί Επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου και θα ακολουθήσει ομιλία από την Διευθύντρια του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων Ελευθερία Τσιούρη. Στις 11.15 π.μ. θα γίνει η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων και οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 12 μ. με την καθιερωμένη παρέλαση τμημάτων μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών, αναπήρων πολέμου, αντιστασιακών, ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας. Την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στις εκδηλώσεις η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα. 

Ας σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας δεν θα παραβρεθεί στις εκδηλώσεις των Ιωαννίνων, αφού λόγω του θεσμικού του ρόλου, θα παραστεί στη δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατ. Σακελλαροπούλου.

Στον Δήμο Ζίτσας

Εκδηλώσεις στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου της 25ης Μαρτίου διοργανώνει ο Δήμος Ζίτσας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει στις 10 π.μ. επίσημη Δοξολογία στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ελεούσας. Η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας θα γίνει από το Δ/ντη του Γυμνασίου Ελεούσας Κων/νο Πλακαλή. Στις 10:45 π.μ., θα γίνει Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο Ηρώων στην πλατεία παλαιού Δημαρχείου, στις 11 π.μ. κατάθεση στεφάνων και στις 11:45 π.μ. θα ακολουθήσει παρέλαση στην πλατεία Δημαρχείου.

Στην Κόνιτσα 

Στην Κόνιτσα το πρόγραμμα της επετείου ξεκινάει στις 7:30 π.μ. με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες από τις καμπάνες των εκκλησιών, ενώ θα τελεστούν Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Στις 8 π.μ. θα γίνει έπαρση της Σημαίας στη ΛΑΦΚ και στις 10 π.μ. θα ακολουθήσει επίσημη Δοξολογία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέα. Στις 10:30 π.μ. θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφάνων, ενώ στις 10:50 π.μ. θα ακολουθήσει η εκφώνηση πανηγυρικού της ημέρας από την Καλλιόπη Στυλίδου, εκπαιδευτικό του ΕΠΑΛ Κόνιτσας με θέμα «Διπλή Γιορτή για το Έθνος μας». Η συνέχεια έχει επετειακό μουσικό πρόγραμμα από τη Μικτή Χορωδία του Δήμου Κόνιτσας, δεξίωση στο Δημαρχείο και στις 11:20 π.μ. θα γίνει η καθιερωμένη παρέλαση μαθητών και μαθητριών και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα ακολουθήσει στις 11:50 δεξίωση για τις Αρχές στη ΛΑΦ Κόνιτσας και στις 12 μ. θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί στην κεντρική πλατεία.

…Και στα Πράμαντα

Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου διοργανώνει και ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων. Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα θα ηχήσουν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών και στις 10.30 π.μ. θα τελεστεί επίσημη Δοξολογία, μετά το τέλος της οποίας θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από εκπαιδευτικό του Γυμνασίου – Λυκείου Πραμάντων. Θα ακολουθήσουν στις 11 π.μ. επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ηρώων και κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων, τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Πραμάντων και εκπροσώπους του Αστυνομικού Τμήματος και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου του Δήμου Β. Τζουμέρκων, καθώς και των σχολικών μονάδων των Πραμάντων.

Μερίμνη του Δημοτικού Σχολείου Πραμάντων θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και έπειτα θα ψαλεί ο Εθνικός Ύμνος από χορωδία του σχολείου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει παρέλαση των μαθητών των σχολείων. 

Στην υπόλοιπη Ήπειρο

- Με σειρά εκδηλώσεων θα τιμηθεί η Εθνική Επέτειος στην Άρτα. Λόγω εργασιών στην πλατεία Αγίου Δημητρίου, η μαθητική παρέλαση θα γίνει κατά μήκος της περιφερειακής οδού, με την εξέδρα των επισήμων να τοποθετείται έξω από το Δημαρχείο. 

- Στην Πρέβεζα το πρόγραμμα των επετειακών εορτασμών περιλαμβάνει επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους, εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας, επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Πεσόντων της πόλης και παρέλαση μαθητών, αντιπροσωπειών πολιτιστικών συλλόγων, κ.α. στην Πλατεία Ανδρούτσου.

- Στην Ηγουμενίτσα, το πρόγραμμα των επετειακών εορτασμών περιλαμβάνει κατάθεση στεφάνου και απαγγελία ποιημάτων στον Ανδριάντα του Οδυσσέα Ανδρούτσου, παραδοσιακούς χορούς από τμήματα του Δήμου Πρέβεζας και Πολιτιστικών Συλλόγων και μαθητική παρέλαση επί της οδού Σπηλιάδου.