«Ξεπαγώνουν» τα βοηθήματα της Λαμπριαδείου Σχολής!

on .

MAKSIMOS

• Δύο πράγματα ενόχλησαν τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο από το πρόσφατο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του «Π.Λ.» αναφορικά με τα φοιτητικά βοηθήματα της Λαμπριαδείου Σχολής Άνω Πεδινών. 

Πρώτον, ότι χαρακτηρίζονταν αυτά «άφαντα», καθώς δεν έχουν δοθεί σε δικαιούχους φοιτητές εδώ και μία εξαετία. Απαντώντας, ωστόσο, με επιστολή του για το συγκεκριμένο θέμα, ουσιαστικά επιβεβαιώνει του… λόγου το αληθές, κάνοντας γνωστό πως μόλις πριν από μία εβδομάδα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Λαμπριαδείου για το 2024 με πρόβλεψη για τις υποτροφίες και όλων των προηγούμενων ετών.

Ο κ. Μάξιμος μας… επιπλήττει παράλληλα και για το γεγονός ότι δεν βάζουμε στην προσφώνηση προς το πρόσωπό του τον χαρακτηρισμό «Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων, Κύριος Μάξιμος». Πράγματι… πολύ σοβαρή παράλειψή μας αυτό το τελευταίο, το οποίο υποσχόμαστε ότι θα διορθωθεί. Βέβαια, θεωρούμε ότι η προσφώνηση «Σεβασμιώτατε»

δεν πρέπει να συνοδεύει… κληρονομικώ δικαίω έναν τίτλο, αλλά να κερδίζεται!

H επιστολή

Στην επιστολή του ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος αναφέρει τα ακόλουθα αναφορικά με τις «παγωμένες» εδώ και μία εξαετία υποτροφίες της Λαμπριαδείου Σχολής, η απονομή των οποίων στους δικαιούχους εγκρίθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες:

Αγαπητοί υπεύθυνοι του «Πρωινού Λόγου» και Ερίτιμη Κυρία Οικονομίδου Δούβλη

Σε πρωτοσέλιδο άρθρο σας αναφέρεστε στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων και στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιωαννίνων απαξιωτικά και αφήνοντας υπονοούμενα με την λέξη «άφαντα», ότι δήθεν η Μητρόπολη και ο Μητροπολίτης διαχειρίζονται χρήματα της «Λαμπριαδείου» με λάθος τρόπο. Όπως συγκεκριμένα γράφετε, «Ανάμεσα στα άλλα τα μεγάλα της πόλης, συνεχίζουν να είναι άφαντα επί 6 χρόνια τώρα τα φοιτητικά βοηθήματα της Λαμπριαδείου Σχολής Άνω Πεδινών. Η Μητρόπολη τα καθυστερεί περιφέροντάς τα από τον Άννα στον Καϊάφα». Και πιο κάτω, «Τα Αγαθοεργά όμως έχουν δικό τους νόμο! Όμως αυτό δεν είναι πατρικό ενδιαφέρον προς το “ανθρώπινο ποίμνιο”! Όσο για τους υποψήφιους διαθέτες, καλό θα ήταν τα βοηθήματά τους να τα δώσουν “δι’ άλλης οδού” για να είναι σίγουροι ότι “δεν θα χάσουν το δρόμο ή και να μη τυχόν παραστρατήσουν”. Μήπως η Μητρόπολη περιμένει την αποφοίτηση και το πτυχίο για να τα δώσει;».

Πρώτον, για μια ακόμη φορά ο Πρωινός Λόγος αναφέρεται στον Μητροπολίτη και τη Μητρόπολη χωρίς να ρωτήσει για την υπόθεση ούτε τον Μητροπολίτη ούτε τη Μητρόπολη. Η Μητρόπολη λοιπόν δεν έχει σχέση με τη Λαμπριάδειο Σχολή. Ούτε επίσης τα Αγαθοεργά. Ο Μητροπολίτης Μάξιμος, που θα έπρεπε να αναγράφεται «Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων, Κύριος Μάξιμος», είναι Πρόεδρος του Ιδρύματος ή Κληροδοτήματος «Λαμπριάδειος Οικοκυρική Σχολή».

Προσπαθεί επί χρόνια να βάλει τάξη στη διαχείριση και τις διαδικασίες λειτουργίας του Κληροδοτήματος αυτού και γενικότερα των περίπου τριάντα Κληροδοτημάτων στα οποία προεδρεύει. Ομολογουμένως με αρκετά μεγάλη επιτυχία, εφόσον τα περισσότερα ενεργοποιήθηκαν και λειτουργούν κανονικά. Στο συγκεκριμένο Κληροδότημα τα τελευταία χρόνια δεν εγκρίθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση διαδικασίες που έγιναν για την απόδοση των υποτροφιών, διαδικασίες για τις οποίες δεν φέρει ευθύνη ο Μητροπολίτης, ο οποίος στο μεταξύ έκανε ότι ήταν δυνατόν για να αποκατασταθεί η τάξη.

Μόλις στις 20 Μαρτίου 2024 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ενέκρινε τον προϋπολογισμό για το 2024, ο οποίος κατατέθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2023, ώστε να μπορούν να γίνουν οι διαδικασίες που προβλέπονται, ώστε να μπορεί η Λαμπριάδειος νόμιμα και νομότυπα να προχωρήσει στην προκήρυξη υποτροφιών.

 Ο Μητροπολίτης λοιπόν έκανε ότι είναι δυνατό ώστε να νοικοκυρευτεί η διοίκηση και διαχείριση της «Λαμπριαδείου Οικοκυρικής Σχολής» μαζί με τις αρμόδιες αρχές, με τη βεβαιότητα πώς όταν όλα είναι σωστά, θα αποδοθούν και οι υποτροφίες. Στον μόλις 20 Μαρτίου 2024 εγκεκριμένο προϋπολογισμό υπάρχει πρόβλεψη για διαδικασίες απόδοσης υποτροφιών για τα έτη 2019-2020, 2020-2021, 2021-2022, 2022-2023. Το ίδιο ισχύει και για τις υποτροφίες Αθανασίου Φωτιάδη και Ερμηνείας Φωτιάδη. Με ευχές για καλή Σαρακοστή προτρέπω πατρικώς να φροντίζετε για καλύτερη πληροφόρηση, να μην κατακρίνετε αδίκως ούτε τη Μητρόπολη ούτε τον Μητροπολίτη, ούτε τα Αγαθοεργά και να απονέμετε τον απαιτούμενο σεβασμό στους ανθρώπους που μοχθούν να βάλουν τάξη, νοικοκυριό και να βοηθήσουν με κάθε τρόπο, όπου και όπως είναι δυνατόν την κοινωνία και τους νέους του τόπου μας.

Μετά πατρικών ευχών για καλή Σαρακοστή, μετάνοια και πνευματική ανάταση εν Χριστώ.

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος

Υ.Γ. Εννοείται ότι το παρόν θα δημοσιευτεί στις ίδιες σελίδες και με την ίδια γραμματοσειρά με το δικό σας δημοσίευμα.