Χαμηλή η επισκεψιμότητα στα Μουσεία της Ηπείρου

on .

ARXAIOLOGIKO MOYSEIO

• Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει η επισκεψιμότητα στα Μουσεία της Ηπείρου, παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνουν μοναδικούς και σπάνιους πολιτιστικούς θησαυρούς, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι τα τέσσερα Αρχαιολογικά Μουσεία της περιοχής μας έλαβαν ήδη κρατική πιστοποίηση από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, τα Αρχαιολογικά Μουσεία Ιωαννίνων, Άρτας, Ηγουμενίτσας και Νικόπολης, είναι τα πρώτα πανελλαδικά που έλαβαν πιστοποίηση από το Υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο του του νέου, μεταρρυθμιστικού του προγράμματος με τίτλο «Ελληνικό Σύστημα Αναγνώρισης και Πιστοποίησης Μουσείων». 

Η πιστοποίηση των μουσειακών αυτών δομών της Ηπείρου ήρθε ως απόρροια της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών στο κοινό, αλλά και της τήρησης του πρόσφατου εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας τους.

Χαμηλή επισκεψιμότητα

Όμως, όπως προαναφέρθηκε, η επισκεψιμότητα στα αρχαιολογικά και όχι μόνο Μουσεία της Ηπείρου παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τη σπουδαιότητα και τον πλούτο των μόνιμων συλλογών που φιλοξενούν, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν τα δεδομένα αυτά είναι ενδεχομένως το ωράριο λειτουργίας, το οποίο στα περισσότερα μουσεία ολοκληρώνεται το μεσημέρι. 

Ανεξάρτητα πάντως από την αλλαγή του ωραρίου, απαιτούνται περισσότερες δράσεις ανάδειξης και προβολής των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων από τους τοπικούς φορείς, οι οποίοι μπορούν να συνεργαστούν πιο στενά με το Πανεπιστήμιο, τις σχολικές μονάδες, τους πολιτιστικούς συλλόγους και διάφορες ομάδες με σκοπό να αυξηθεί η επισκεψιμότητα. 

Αναμφίβολα, ποικίλες και ενδιαφέρουσες δράσεις λαμβάνουν χώρα ειδικά τους θερινούς μήνες στα μουσεία της περιοχής, ωστόσο πρέπει να προβληματίσει το γεγονός ότι η προσέλευση των πολιτών δεν είναι ικανοποιητική.

Να αναδειχτούν…

Είναι σαφές ότι για να επιτευχθεί ο στόχος, να φτάσει δηλαδή η επισκεψιμότητα σε ικανοποιητικό επίπεδο θα πρέπει και τα ίδια τα σχολεία να κάνουν πιο συχνές επισκέψεις στα Μουσεία και η συμμετοχή των μαθητών να είναι υποχρεωτική ώστε να έρχονται σε επαφή με τον κόσμο του πολιτισμού. Για παράδειγμα, στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας θα μπορούσαν οι καθηγητές να αναθέσουν εργασίες στους μαθητές για τα μουσεία της περιοχής, ώστε να αποκτήσουν μια έφεση με το αντικείμενο. 

Παράλληλα, οι Δήμοι οφείλουν να αναδείξουν τους μουσειακούς χώρους που λειτουργούν εντός των ορίων τους σε προγράμματα τουριστικής προβολής, μιας και στα Γιάννενα ανέκαθεν το Αρχαιολογικό Μουσείο ήταν αδικημένο προς αυτό, ενώ δεν υπάρχει και η κατάλληλη σήμανση να ενημερωθούν οι επισκέπτες. 

Ενδεικτικά, θα μπορούσε ο Δήμος να αξιοποιήσει τα κλειστά περίπτερα στα Γιάννενα ως τουριστικά περίπτερα όπου θα γίνεται ενημερωση για τους αρχαιλογικούς χώρους της περιοχής, τα λαογραφικά, τα βυζαντινά μουσεία αλλά και τα αξιοθέατα.

Αναβάθμιση των Μουσείων…

Όσο για τη διαδικασία Πιστοποίησης Μουσείων, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανέφερε ότι πρόκειται για μία ολιστική προσπάθεια αναβάθμισης των μουσειακών δομών της χώρας με στόχο την ανταποδοτικότητά τους προς τον επισκέπτη, αλλά και την ενδυνάμωσή τους ως φορέων πολιτισμού, δια βίου μάθησης και κοινωνικής συνοχής, στη βάση της νέας οργανωτικής δομής και φιλοσοφίας διαχείρισης. 

Όπως τόνισε στόχος παραμένει η προσέλκυση, κυρίως, των νεανικών κοινών αλλά και περισσότερων και πολυποίκιλων κοινών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Η πιστοποίηση των τεσσάρων Αρχαιολογικών Μουσείων της Ηπείρου ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2021, με τη διενέργεια αυτοψίας από κλιμάκιο των αρμόδιων κεντρικών υπηρεσιών, στην Ήπειρο. Τον Σεπτέμβριο 2023, σε συνέχεια του καθορισμού, από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, σειράς των, κατ’ ελάχιστον, οριζόντιων προαπαιτούμενων για την απόδοση του Σήματος Πιστοποίησης, οι Εφορείες Αρχαιοτήτων Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Πρέβεζας εργάστηκαν συστηματικά για την πλήρωση των κριτηρίων για τα μουσεία αρμοδιότητάς τους.