Τιμήθηκε η θυσία του Επισκόπου Κοζύλης και Ρωγών Ιωσήφ

on .

THYSIA EPISKOPOY KOZYLHS ROGWN ENTHETH

• Για δεύτερη συνεχή χρονιά έγινε το πρωί της Κυριακής στο κάστρο των Ρωγών, στη Νέα Κερασούντα Πρέβεζας η επετειακή εκδήλωση ιστορικής μνήμης για να τιμηθεί η θυσία του Εθνομάρτυρα Επισκόπου Κοζύλης και Ρωγών Ιωσήφ, ο οποίος έπεσε ηρωικά κατά την έξοδο του Μεσολογγίου την νύκτα της 10ης προς 11η Απριλίου 1826.

Τη εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Ζηρού, η Δημοτική Κοινότητα Νέας Κερασούντας, η Εταιρεία Βυζαντινών Μελετών Νομού Πρεβέζης και ο Ποντιακός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέας Κερασούντας και σ’ αυτήν συμμετείχαν με τις παραδοσιακές ενδυμασίες του τόπου τους πολιτιστικοί φορείς της περιοχής με τα χορευτικά τους τμήματα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στο ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου και στη συνέχεια έγινε καλωσόρισμα εκ μέρους του Προέδρου του Ποντιακού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Νέας Κερασούντας Τζίμη Καραβασιλείου και ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των διοργανωτών και των επισήμων. Παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμούς, ο Αναστάσιος Δράκος, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Εμπορίου και Απασχόλησης της Π.Ε. Πρέβεζας, ο Γεώργιος Ζυγούρης, Δήμαρχος Ζηρού, ο Σωτήριος Φαραντούρης, Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Μεσολογγίου και ο Πρόεδρος της Εταιρείας Βυζαντινών Μελετών του Ν. Πρεβέζης Ευάγγελος Κατσίμπρας.

Ακολούθησε η ομιλία για το ιστορικό της ημέρας από τον ομότιμο Καθηγητή και πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιο Καψάλη και η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς.