«Σάρκα και οστά» λαμβάνει το Μνημείο Πεσόντων του ‘40

on .

KALPAKI MNHMEIO PESONTON ERGA 11 4 24

• Φόρο τιμής στους πεσόντες ήρωες του Έπους του ’40, οι λαμπρότερες σελίδες του οποίου γράφτηκαν στην Ήπειρο, θα αποτελέσει το Μνημείο που άρχισε ήδη να κατασκευάζεται στο Καλπάκι από τον Δήμο Πωγωνίου.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 1.25 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότησή του προέρχεται κατά ένα μέρος από την Βουλή των Ελλήνων (793.600 ευρώ) και τα υπόλοιπα από ιδίους πόρους του Δήμου Πωγωνίου. 

Η κατασκευή του αποτελούσε ηθική δέσμευση του Δήμου Πωγωνίου, το έδαφος του οποίου δέχτηκε το κύριο βάρος της Ιταλικής επίθεσης μετά το «όχι» που σύσσωμος ο λαός και η ελληνική κυβέρνηση είπαν στο τελεσίγραφο του Μουσολίνι. 

Φιλόδοξος σχεδιασμός

Το Μνημείο Πεσόντων κατασκευάζεται στη θέση «Βουρλιάσος», στην αρχή του μονοπατιού προς την κορυφή του Λόφου του Μαχητή και αποτελεί μέρος ενός φιλόδοξου σχεδιασμού του Δήμου για την κατασκευή «Πάρκου Ιστορίας» ως δείγμα τιμής σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την πατρίδα.  

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης αναφέρει πως «ο ελληνικός λαός κι ιδιαίτερα εμείς που κατοικούμε σ’ αυτό τον τόπο αναλάβαμε τη βαριά κληρονομιά και την ιερή παρακαταθήκη, ως ελάχιστο χρέος, να τιμούμε τη μνήμη της γενιάς εκείνης του 40’ και μαζί τους τα υψηλά ιδανικά που σημάδεψαν τον Αγώνα τους. Αυτό το Μνημείο έρχεται να εκπληρώσει την ηθική δέσμευση που έχουμε αναλάβει απέναντι στους Ήρωες της πατρίδας μας».