Εξ αιτίας της αλόγιστης ανθρώπινης δραστηριότητας Εμφανής η υποβάθμιση του ποταμού Καλαμά

on .

KALAMAS2

• Οικολογικά υποβαθμισμένος ο Καλαμάς, τονίστηκε σε εκδήλωση, που οργάνωσαν η Κίνηση Ενεργών Πολιτών «Καθαρός Καλαμάς» και η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Καλαμά το Σάββατο στην Αθήνα. Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Γιάννης Παπαδημητρίου, που μίλησε για τις παραλείψεις στη διαχείριση του Καλαμά και ο Στάθης Αβραμιώτης, που πρότεινε να διευρυνθείτο σύστημα παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων του Καλαμά. 

Όπως επισημάνθηκε από τους οργανωτές, τις τελευταίες δεκαετίες είναι εμφανής η υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος του Καλαμά, εξ αιτίας της αλόγιστης ανθρώπινης δραστηριότητας.
Στραγγίσματα λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, ζωικών αποβλήτων και κτηνιατρικών φαρμάκων από τις γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες, αστικά, υγειονομικά και βιομηχανικά λύματα.
Το καμπανάκι χτύπησε αρκετές φορές, επιλήφθηκαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και οι αρμόδιες υπηρεσίες, επιβλήθηκαν πρόστιμα, δόθηκαν υποσχέσεις με ελάχιστο όμως αντίκρισμα.
Η μόλυνση – ρύπανση του ποταμού παραμένει και συνεχώς χειροτερεύει. Το διαχειριστικό σχέδιο δεν εφαρμόζεται. Ο συντονισμός των αρμόδιων φορέων είναι προβληματικός.
Το Συμβούλιο Υδάτων, που έτσι κι αλλιώς δεν έχει αποφασιστική αρμοδιότητα, δεν έχει συνεδριάσει καν από τη σύστασή του το 2014.
Η μεγαλύτερη εστία ρύπανσης – μόλυνσης παραμένει η Τάφρος της Λαψίστας.
Οι έλεγχοι είναι ανεπαρκείς και υποτυπώδεις έως ανύπαρκτοι τόσο στην τάφρο, όσο και σε όλο το ποτάμι, με αποτέλεσμα να γίνονται κάθε λογής παράνομες απορρίψεις. Δεκάδες καταγγελίες μένουν αναπάντητες…
Η.Μ.