Καθαρίστε ΤΩΡΑ οικόπεδα και εκτάσεις εντός οικισμών!

on .

XORTA KOPSIMO

• Νωρίτερα από τις προηγούμενες χρονιές θα ξεκινήσει φέτος, όπως όλα δείχνουν, η «μάχη» με τη βλάστηση, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών έχουν ως αποτέλεσμα το πράσινο να φουντώνει πρόωρα.

Αυτό σημαίνει ότι φορείς και πολίτες πρέπει να ξεκινήσουν εγκαίρως καθαρισμούς, λαμβάνοντας έτσι προληπτικά μέτρα για την αποτροπή πυρκαγιών ενόψει της θερινής περιόδου. Ειδικά οι καθαρισμοί οικοπέδων σε κατοικημένες περιοχές ώστε να μην αποτελούν πιθανές εστίες φωτιάς, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για ένα ήρεμο και χωρίς απρόοπτα καλοκαίρι. 

Κάλεσμα Δήμου

Στο πλαίσιο αυτό και εν όψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου που ξεκινάει την 1η Μαΐου, ο Δήμος Ιωαννιτών καλεί όλους τους ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων ή εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, καθώς και εκτάσεων που βρίσκονται σε ακτίνα 100 μ. από τα όρια των οικισμών να προβούν σε καθαρισμό των χώρων αυτών. Ο Δήμος συστήνει να τους καθαρίσουν μέχρι τις 30 Απριλίου και να τους διατηρήσουν έτσι καθ' όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Οι αναγκαίες εργασίες

Σε χθεσινή ενημερωτική του ανακοίνωση κάνει γνωστό πως ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα, απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα ξερά κλαδιά, αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους και απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

Παράλληλα, επισημαίνει πως οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους.

Υπάρχουν κυρώσεις

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί, σύμφωνα με τον Δήμο, στην κοπή των χόρτων και γενικά στον καθαρισμό στις ιδιοκτησίες που βρίσκονται κοντά στο αισθητικό δάσος των Ιωαννίνων, καθώς και στα υπόλοιπα δασύλλια και δασικές εκτάσεις του Δήμου. Προειδοποιεί, δε ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού και συντήρησης, καθώς και σε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τον Δήμο, οι υπηρεσίες του θα προβούν στις προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις. Συγκεκριμένα, προβλέπεται πρόστιμο 50 λεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα διακόσια 200 ευρώ και βεβαίωση εις βάρος των υπόχρεων της ισόποσης σχετικής δαπάνης καθαρισμού του χώρου τους και απομάκρυνσης των υλικών.