Η παράταξη του Ν. Γκόντα έδωσε χθες στη δημοσιότητα…

Πενταετές σχέδιο ανάπτυξης

για τα Γιάννενα του μέλλοντος

Αναλυτικές προβλέψεις για έργα - υποδομές, χωροταξία,

Παμβώτιδα, τουρισμό αλλά και για εξεύρεση πόρων

• Σαφές, με οδυνηρό μάλιστα τρόπο, έχει καταστεί πια το γεγονός ότι στην παρούσα εποχή της οικονομικής κρίσης οι Δήμοι, για να επιβιώσουν καταρχήν και στη συνέχεια για να εξασφαλίσουν μία αναπτυξιακή προοπτική για τους ίδιους και τους πολίτες τους, θα πρέπει γενικά να απεξαρτηθούν από το Κράτος και να στηριχθούν στις δικές τους δυνάμεις.
Η συνετή διαχείριση των πόρων που προέρχονται από την Πολιτεία δεν αρκεί πλέον. Απαιτείται ένα σύγχρονο μοντέλο διοίκησης των ΟΤΑ, στο πλαίσιο του οποίου ο κάθε Δήμος θα πρέπει να βρίσκει νέους πόρους, να σχεδιάζει και να υλοποιεί προγράμματα σαν μια καλά οργανωμένη εταιρεία.
Τα παραπάνω επισημαίνει η παράταξη «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» του Νίκου Γκόντα, η οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα τον πρώτο από τους πέντε πυλώνες του προεκλογικού της προγράμματος, το οποίο επεκτείνεται σε βάθος πενταετίας (2014 – 19). Μέσω αυτού στοχεύει στην επίτευξη δύο ιδιαίτερα κρίσιμων στόχων. Της ανάπτυξης και της εξεύρεσης πόρων.
Το πρώτο αυτό κομμάτι του προγράμματος του Ν. Γκόντα (ακολουθούν επιγραμματικά οι βασικές του παράμετροι) καλύπτει καίριους αναπτυξιακούς τομείς όπως τα έργα και οι υποδομές που χρειάζεται η πόλη, η χωροταξία, η διαχείριση και αξιοποίηση της Παμβώτιδας και ο τουρισμός, ενώ μεγάλο μέρος του καταλαμβάνουν οι προτάσεις που αφορούν την τακτοποίηση των οικονομικών του Δήμου και την εξεύρεση κονδυλίων.

Έργα και υποδομές
«Ανάπτυξη χωρίς έργα και υποδομές, δεν μπορεί να αποτελεί ορθολογικό σχέδιο δράσης. Τα μεγάλα έργα και οι σοβαρές υποδομές αποτελούν την εγγύηση επιτυχίας κάθε αναπτυξιακού σχεδίου», τονίζεται στην ανακοίνωση της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας», ενώ επισημαίνεται ότι πρωταρχικός στόχος είναι η συντήρηση και η βελτίωση των υποδομών που υπάρχουν.
Το πρόγραμμά της περιλαμβάνει στα κύρια σημεία του την διεκδίκηση της κατασκευής του στρατηγικής επιλογής οδικού άξονα που θα ενώνει τα Γιάννενα με τα Τίρανα, την ολοκλήρωση της οδού Γεννηματά, την ενοποίηση της Κεντρικής Πλατείας με την παραλίμνιο Περιοχή, την κατασκευή της οδού Νιάρχου, τη μελέτη σύνδεσης της Κενάν Μεσαρέ με την Παράκαμψη των Ιωαννίνων που προβλέπεται από το παλαιό Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το έργο ενοποίησης της Άνω Πλατείας με την Κάτω Πλατεία (Ρολόι), το Πάρκο στα Λιθαρίτσια και την επικοινωνία της μέσω των οδών Μητροπόλεως και Μετσόβου με το Πάρκο Κατσάρη και τον ευρύτερο χώρο της παραλιμνίου περιοχής.
Παράλληλα, γίνεται λόγος για συνέχιση του διακοπέντος έργου για την συνολική ανάπλαση του Κάστρου και της περιβάλλουσας εξωτερικής περιοχής, ενώ προτείνεται η ανεύρεση ικανής έκτασης εντός των ορίων του Δήμου για την κατασκευή εκθετηρίου μόνιμης προβολής των τοπικών προϊόντων της πόλης και του Νομού γενικότερα. Τέλος, γίνεται αναφορά στην κατασκευή κόμβων σε κεντρικά σημεία της πόλης (Πολυκλαδικό – Παπανδρέου – Εφύρας – Άλσους – Γεννηματά – Μακαρίου) και στη διάνοιξη δρόμων του παλαιού Σχεδίου Πόλεως (Δοσιθέου Φιλίττου, Σιωμοπούλου, υπόλοιπο Ρώμα, κλπ).

Πολεοδομία-χωροταξία
Η ορθολογική και ισόρροπη ανάπτυξη κάθε πόλης απαιτεί ένα ενιαίο σχεδιασμό σε ότι αφορά την πολεοδόμηση και την χωροταξία, επισημαίνεται στο πρόγραμμα της παράταξης Γκόντα, η οποία σημειώνει ότι ο καθορισμός χρήσεων γης και η ισόρροπη και αλληλένδετη ανάπτυξη της πόλης με τα δημοτικά διαμερίσματα, είναι για την επόμενη πενταετία, προτεραιότητες καθοριστικής σημασίας.
Κάνει λοιπόν λόγο για συνέχιση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων και του Γενικού Πολεοδομικού, σε συνάρτηση με τα γενικά πολεοδομικά των Δήμων που συνενώθηκαν με το σχέδιο «Καλλικράτης», για έγκριση του Πολεοδομικού σχεδίου των Κάτω Μαρμάρων, της Β’ επέκτασης Σταυρακίου και του σχεδίου Ολυμπιάδος Μαρμάρων, για συνέχιση της διαδικασίας παραχώρησης του Στρατοπέδου Βελισσαρίου προς όφελος των δημοτών και των οικογενειών των αξιωματικών και για εκτέλεση της Πράξης Εφαρμογής του σχεδίου Δροσιά-Πεντέλη-Τσιφλικόπουλο-Ζευγάρια και του Σχεδίου των Σεισμοπλήκτων. Τέλος, προτείνεται μεμονωμένη πολεοδόμηση της περιοχής Μάτσικα και διόρθωση του ΣΧΟΑΠ Μπιζανίου.

Για την Παμβώτιδα
Σημαντικό κομμάτι στο πρόγραμμα του Νίκου Γκόντα περιλαμβάνει η διαχείριση της λίμνης Παμβώτιδας, για την οποία τονίζεται ότι αποτελεί κορυφαία στρατηγική επιλογή της παράταξης για την ανάπτυξη της πόλης και για την ευημερία των κατοίκων της.
Οι δράσεις που περιλαμβάνει έχουν να κάνουν με την εκπόνηση και άμεση εφαρμογή ενιαίας μελέτης ανάπλασης και ανάδειξης του Μόλου και του Νησιού στα πρότυπα όλων των άλλων πόλεων στον κόσμο, με λίμνη εντός πολεοδομικού ιστού, δημιουργία περιμετρικά της λίμνης σύγχρονου δρόμου χαμηλής όχλησης με συγκεκριμένους κανόνες, όπου θα τηρούνται συγκεκριμένα αρχιτεκτονικά πρότυπα, ολοκλήρωση της παραλιμνίου οδού από Μάτσικα έως Πέραμα, ανάπλαση της Ακτής Μιαούλη, οριοθέτηση της λίμνης όπου αυτή δεν έχει γίνει και εντατικοποίηση υλοποίησης των διαδικασιών για την ανταλλαγή εκτάσεων σε Λογγάδες, Βασιλική, Καστρίτσα, Πέραμα, Αμφιθέα κλπ.
Παράλληλα, προτείνεται η δημιουργία θεματικών πάρκων σε δημοτικές εκτάσεις περιμετρικά της λίμνης, όπως λιμναίο αλιευτικό πάρκο, πάρκο γλυπτών, πάρκο υδραυλικής μηχανικής, με σύγχρονη λογική και διαδραστικά μέσα, δημιουργία χώρων στάθμευσης στην περίμετρο, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να χρησιμοποιούν τα πλωτά μέσα μεταφοράς για την πρόσβαση στο κέντρο της πόλης, σύνδεση του Νησιού με την πόλη 24 ώρες την ημέρα, δημιουργία διαφορετικών τουριστικών διαδρομών με πολλαπλές αφετηρίες, αξιοποίηση της ερασιτεχνικής αλιείας στη λίμνη και περαιτέρω ανάπτυξη των ναυταθλητικών δραστηριοτήτων στην Παμβώτιδα, με διάθεση πόρων από το Δήμο για το σκοπό αυτό, αλλά και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων στη λήψη των αποφάσεων για το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Περί τουρισμού
Την ανάγκη τα Γιάννενα να συνεχίσουν ένα έργο που τα είχε φέρει να φιγουράρουν στους πέντε καλύτερους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα με κεντρικό άξονα την ανάπτυξη της Παμβώτιδας και του Νησιού επισημαίνει η παράταξη του Ν. Γκόντα στη συνέχεια του προγράμματός της.
Προαναγγέλλει λοιπόν την εκπόνηση διεθνούς διαγωνισμού μελέτης διευρυμένης διαφημιστικής προβολής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την λίμνη, το νησί, την πόλη και τις γειτονικές περιοχές που διαθέτουν αξιοθέατα και ομορφιές και σημειώνει ότι στόχος είναι η πόλη μας να λειτουργήσει ως Μητροπολιτική πρωτεύουσα για τον τουρισμό όλης της Ηπείρου, αλλά και κέντρο παραμονής τουριστών που θα επισκέπτονται όλες αυτές τις περιοχές.
Κάνει λόγο επίσης για επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του έργου στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων και ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να γίνει διεθνές, για σχεδιασμό και υλοποίηση ξεχωριστών προγραμμάτων ενίσχυσης του αθλητικού, ιστορικού, κλαδικού, μοναστηριακού, ιατρικού, συνεδριακού τουρισμού και για ανάδειξη της πόλης ως πρότυπου διαμονής – δια­βίωσης στο πρότυπο της Θεσ/νίκης.
Προτείνει δε την δημιουργία γραφείου τουρισμού του Δήμου στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας που έχει περισσότερες από 300.000 αφίξεις, για την προσέλκυση τουριστών αλλά και τη δημιουργία εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα, ώστε κάθε κάτοικος και επισκέπτης εύκολα να λαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τα Γιάννενα.

Περιστολή δαπανών
Για να επιτευχθεί η ανάπτυξη χρειάζονται πόροι και η «Ανεξάρτητη Δημ. Πρωτοπορία» στο πρόγραμμά της επισημαίνει ότι σε αυτή την οικονομική συγκυρία τα κονδύλια καλείται να βρει και να αξιοποιήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι το Κράτος. Η στρατηγική της βασίζεται σε δύο άξονες. Κατ’ αρχήν στην εξοικονόμηση πόρων από την περιστολή δαπανών και την ορθολογική οικονομική διαχείριση και στη συνέχεια στην εξεύρεση και αξιοποίηση νέων πόρων.
Όσον αφορά το στόχο της περιστολής των δαπανών, η παράταξη κάνει λόγο για εγκατάσταση ολοκληρωμένου λογισμικού συστήματος αυτοματισμού, σχεδιασμού και διοίκησης - προγραμματισμού που θα ενοποιήσει όλες τις διαδικασίες όλων των υπηρεσιών και οργανισμών – επιχειρήσεων, για εφαρμογή διεθνών λογιστικών προτύπων στην οικονομική διαχείριση του Δήμου και για αξιολόγηση του προσωπικού, της λειτουργίας και των υπηρεσιών του Δήμου με επιλογή διεθνούς οίκου αξιολόγησης μετά από διαγωνισμό.
Προτείνει επίσης ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών ιδιωτών και επιχειρήσεων, με τη λογική της εξυπηρέτησης των οφειλετών που αδυνατούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους και την εφαρμογή ενός μοντέλου ελέγχου και εξορθολογισμού κάθε είδους δαπάνης με εφαρμογή πλαφόν δαπανών ανά τομέα ή δράση, με σκοπό την επιπλέον εξοικονόμηση πόρων.
Παράλληλα, τονίζεται η ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, ενώ επισημαίνεται ότι όλα τα ακίνητα που είναι στην ιδιοκτησία του αξιοποιούνται πρώτα για τη στέγαση των υπηρεσιών του και τα υπόλοιπα για κοινωνικές δομές. Στόχος είναι ο Δήμος Ιωαννιτών να μην πληρώνει πλέον ούτε ένα ευρώ για ενοίκια και μέσα στα τέσσερα  πρώτα χρόνια κανένα ακίνητο του Δήμου οπουδήποτε στην Ελλάδα να μην παραμένει αναξιοποίητο και να μην προσφέρει σ’ αυτόν οικονομικά ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Ακόμη γίνεται λόγος για επαναλειτουργία και επέκταση της ελεγχόμενης στάθμευσης και για αλλαγή στον τρόπο προμήθειας οχημάτων του Δήμου που πλέον θα γίνεται με χρονομίσθωση, για ενεργειακή αναβάθμιση  σχολείων και δημοτ. κτιρίων μέσω των διαθέσιμων προγραμμάτων και για δημιουργία μεγάλου πάρκου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με χρηματοδοτικό πρόγραμμα ή ΣΔΙΤ.

…Και εξεύρεση πόρων
Για την εξεύρεση νέων πόρων το πρόγραμμα του Νίκου Γκόντα περιλαμβάνει προσέλκυση νέων επενδύσεων μέσω της προσφοράς σημαντικών κινήτρων και ανταποδοτικών οφελών σε νέες μεγάλες επενδύσεις, που δεσμεύονται για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, για πλήρη αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου Ευρωπαϊκού ή άλλου, με δημιουργία ξεχωριστού γραφείου με μοναδική αρμοδιότητα αυτές τις χρηματοδοτήσεις και για αξιοποίηση του πολλαπλού οικονομικού οφέλους από τα σκουπίδια και την ανακύκλωση.  Τέλος, προτείνεται η εξεύρεση νέων χώρων parking σε οικόπεδα ιδιοκτησίας του Δήμου, η υλοποίηση μελέτης για την εξεύρεση νέων θέσεων για διαφημιστική προβολή σε ολόκληρο τον Καλλικρατικό Δήμο, η στήριξη της επιχειρηματικότητας και ο χωρισμός της Αντιδημαρχίας Οικονομικών σε δύο, με τις αντίστοιχες αρμοδιότητες.