Στα Γιάννενα χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την

εκλογή νέου Μητροπολίτη

Προβληματισμός στην Ιεραρχία από τα προβλήματα

που υπάρχουν στην

ιστορική Μητρόπολη • Φαβορί ο π. Δ. Αργυρός, αν

δεν επιλεγεί το «μεταθετό»…

• Σε λίγες ημέρες συμπληρώνεται ένας μήνας από την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητου και σιγά-σιγά αρχίζουν οι διεργασίες στην Ιεραρχία της Ελλάδος για τον διάδοχό του.
Η απόφαση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου να αναλάβει ο ίδιος τοποτηρητής, δείχνει αφενός μεν τη σημασία που έχει για την Εκκλησία της Ελλάδος η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων και αφετέρου, το εύρος των προβλημάτων που  αντιμετωπίζει αυτή και τα οποία είναι γνωστά πλέον στους κόλπους της Ιεραρχίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
Χθες μάλιστα ο Αρχιεπίσκοπος βρέθηκε στα Γιάννενα για να διευθετήσει τρέχοντα λειτουργικά ζητήματα, ενώ ταυτόχρονα – σύμφωνα με πληροφορίες του «Π.Λ.»-  είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί ενδελεχώς για την γενικότερη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Μητρόπολη.
Από τα σημαντικότερα θέματα  είναι η λειτουργία των Ιδρυμάτων   και τα οικονομικά τους, τα οποία τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι  επιδεινώθηκαν, καθώς εκτός των άλλων, έπαψε να χορηγεί μέρισμα η Εθνική Τράπεζα, μέσω του οποίου  αντιμετωπίζονταν σε μεγάλο βαθμό οι λειτουργικές δαπάνες της Μητρόπολης.
Με δεδομένα τα προβλήματα που διαπιστώνονται, υπάρχει έντονος προβληματισμός στην Ιεραρχία για τον Μητροπολίτη εκείνο που θα κληθεί να σηκώσει το βάρος της ανασυγκρότησης της τοπικής εκκλησίας.
Η επιλογή ούτως ή άλλως θα ήταν δύσκολη και χωρίς να υπάρχουν τα σημερινά προβλήματα, καθώς πρόκειται για ιστορική Μητρόπολη, που μετά την απελευθέρωση της Ηπείρου έπαιζε πάντα καθοριστικό ρόλο στα θρησκευτικά δρώμενα (και όχι μόνο) της Ελλάδος, έχοντας αναδείξει μάλιστα δύο Αρχιεπισκόπους, από τους δυναμικότερους που έχουν υπηρετήσει την Εκκλησία της Ελλάδος: Τον Σπυρίδωνα και τον Σεραφείμ.
Η εκλογή του νέου Μητροπολίτη, αν εξαντληθεί ο χρόνος, θα γίνει το ερχόμενο Φθινόπωρο, στην πρώτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας. Ωστόσο είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος της Ιεραρχίας τον άλλο μήνα ή και τον Ιούλιο, προκειμένου να πληρωθεί τόσο η κενή θέση στη Μητρόπολη Ιωαννίνων, όσο και μια δεύτερη που έχει κενωθεί από την παραίτηση για λόγους υγείας του μητροπολίτη Φωκίδας Αθηναγόρα (που κατάγεται μάλιστα από τον Αμάραντο Κόνιτσας).

Μετάθεση ή εκλογή;
Ο σκεπτικισμός που υπάρχει για την Μητρόπολη Ιωαννίνων είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους σε πρώτη φάση και υπό το βάρος των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Μητρόπολη, φαίνεται να εξετάζεται από τον Αρχιεπίσκοπο,  η δυνατότητα κάλυψης της θέσης με μεταθετό, ώστε ο νέος μητροπολίτης να διαθέτει μεγάλη εκκλησιαστική και κυρίως διοικητική εμπειρία.
Στη λύση αυτή θα πρέπει να υπάρξει – τυπικά τουλάχιστον – η συγκατάθεση του  Οικουμενικού  Πατριάρχη που γενικά είναι αρνητικός σε τέτοιες αποφάσεις, με μοναδική εξαίρεση τα τελευταία χρόνια την περίπτωση του Άνθιμου Θεσσαλονίκης,  σε Μητρόπολη που είχε παρόμοια χαρακτηριστικά και προβλήματα με αυτή των Ιωαννίνων.
Ο δεύτερος σκόπελος που πρέπει να ξεπεραστεί είναι η αυξημένη πλειοψηφία που απαιτείται στην Ιεραρχία για να περάσει το μεταθετό και ο τρίτος,  το πρόσωπο που θα προταθεί για τη Μητρόπολη Ιωαννίνων.
Σήμερα στην Εκκλησία της Ελλάδος, υπηρετούν δύο λαμπροί μητροπολίτες: Ο Ιερόθεος (Βλάχος)  στη Μητρόπολη Ναυπάκτου και ο Βασίλειος (Κολόκας) στη Μητρόπολη Ελασσώνος, για τους οποίους οι άλλοι μητροπολίτες ίσως θα συγκατένευαν για μετάθεσή τους.
Ωστόσο και οι  δύο φέρονται αρνητικοί  μετακόμισής τους στα Γιάννενα, με τον πρώτο πάντως να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες στην περίπτωση που κληθεί να αποφασίσει η Ιεραρχία.

Ο π. Δημήτριος Αργυρός
Παρά τις σκέψεις για μετάθεση έμπειρου Μητροπολίτη, το σενάριο που εξακολουθεί να δείχνει επικρατέστερο θέλει το διάδοχο του μακαριστού Θεόκλητου, να προέρχεται από τη Μητρόπολη Ιωαννίνων. Εκείνος που συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά (σπουδαία ακαδημαϊκά προσόντα, θρησκευτική, αλλά και διοικητική κατάρτιση) είναι ο Αρχιμανδρίτης π. Δημήτριος Αργυρός που σήμερα είναι Διευθυντής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Σχολής Βελλά.
Ο π. Δημήτριος έχει δώσει ώθηση στη Βελλά, είναι ιδιαίτερα χαμηλών τόνων, αγαπητός στο πλήρωμα της Εκκλησίας και εκτός των άλλων, χαίρει της εκτίμησης και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Υπέρ του εκφράζονται με θετικά λόγια πανεπιστημιακοί- εκκλησιαστικοί δάσκαλοι, κληρικοί, αλλά και εκπρόσωποι τοπικών φορέων. Βέβαια όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν αυτά δεν αρκούν για να εκλεγεί κάποιος Μητροπολίτης, καθώς η Ιεραρχία αποφασίζει με δικά της κριτήρια και ελάχιστες φορές λαμβάνει υπόψη την θέληση των τοπικών κοινωνιών.
Σε κάθε περίπτωση, η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων έχει ξεκινήσει και εκείνο που οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, αλλά και η τοπική κοινωνία επιθυμούν είναι όποιος εκλεγεί ή τοποθετηθεί να δώσει νέα πνοή και αίγλη στην ιστορική Μητρόπολη.