Ο  υποψ. ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Κ. Μουσουρούλης τονίζει

«Ανάγκη η αποτελεσματική προστασία των συνόρων μας…»

Μιλάει στον «Π.Λ.» για την περιφερειακή ανάπτυξη, για τη συμμετοχή

της Ελλάδας στην Ε.Ε., ενώ δηλώνει ότι δεν έγινε πολιτικός για την «καρέκλα»

• Μόνιμο πρόβλημα για την Ήπειρο έχει καταστεί η ανεξέλεγκτη είσοδος  παρανόμων μέσω των ελληνο – αλβανικών συνόρων, όπως επανειλημμένα έχουν επισημάνει φορείς και ακριτικοί Δήμοι, ζητώντας επιτακτικά τη λήψη μέτρων από την Πολιτεία.
Για να αντιμετωπιστεί η «μάστιγα» αυτή, απαιτείται, όπως τονίζει ο υποψ. ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Μουσουρούλης, καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών από πλευράς της ΕΕ, ούτως ώστε να μην επωμίζονται όλο το φορτίο λίγες χώρες όπως η Ελλάδα, ενώ θα πρέπει επίσης να εφαρμοστούν πιο αποτελεσματικοί τρόποι προστασίας των συνόρων, ειδικά σε περιοχές όπως η Ήπειρος, για να μην πέφτει όλο το βάρος στην ελληνική αστυνομία. Κάτι που αποτελεί βασική προτεραιότητα και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος!
Μιλώντας στον «Π.Λ.» με αφορμή την επίσκεψή του σήμερα στα Γιάννενα, ο πρ. Υπουργός και πρ. πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Παρακολούθησης του ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ, εξηγεί πώς θα επιτευχθεί η ανάπτυξη σε περιφέρειες που υστερούν όπως η  δική μας, με «εργαλείο» τους πόρους που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το σκοπό αυτό, μιλάει για τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ και δηλώνει σίγουρος ότι η Ν.Δ., που αποκατέστησε την αξιοπιστία της χώρας μας στο εξωτερικό, θα κερδίσει τις ευρωεκλογές.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

• Κύριε Μουσουρούλη, πώς νομίζετε ότι θα τα πάει η Νέα Δημοκρατία στις επικείμενες ευρωεκλογές;
-Η Νέα Δημοκρατία, όχι μόνο μπορεί και πρέπει να κερδίσει τις εκλογές, αλλά θα τις κερδίσει. Γιατί καταφέραμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας. Κάναμε σταθερά βήματα εξόδου από την κρίση. Επιτύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα και ανοίξαμε τον δρόμο για την οριστική λύση στο πρόβλημα του δημοσίου χρέους. Η χώρα βγήκε στις αγορές για πρώτη φορά από το 2010. Η υποδοχή του 5ετούς ελληνικού ομολόγου ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ζητήσαμε 2,5 δισεκατομμύρια, μας προσέφεραν πάνω από 20, με επιτόκιο κάτω από 5%.

• Καλά όλα τα παραπάνω, αλλά δεν εγγυώνται με σιγουριά το αποτέλεσμα της κάλπης στις 25 Μαΐου…
-Εγώ πάντως δεν μπορώ να φανταστώ τη χώρα μου να κυβερνάται από ένα συνονθύλευμα ανθρώπων, που δεν μπορούν να εκφέρουν μια σταθερή άποψη και που αδυνατούν να παρουσιάσουν μια ολοκληρωμένη πρόταση στα προβλήματα που καλούμαστε να επιλύσουμε καθημερινά. Δεν μπορούμε να πιστεύουμε στον άκρατο λαϊκισμό του διλλήματος «μνημόνιο – αντιμνημόνιο». Το ζήτημα είναι πώς βγάζεις τη χώρα από τα μνημόνια χωρίς να τη ρίξεις στο γκρεμό. Και τη χώρα θα τη βγάλουμε από τα μνημόνια εμείς. Η δική μας παράταξη και ο Αντώνης Σαμαράς.
Η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει πρώτα από όλα για το καλό του τόπου. Και κάτι ακόμα. Στις 25 Μαΐου ψηφίζουμε όχι μόνο για την Ελλάδα στην Ευρώπη αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης. Γιατί η Ελλάδα και η Ευρώπη είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Και χρειαζόμαστε τα κατάλληλα άτομα για να κρατήσουν σταθερό το τιμόνι.

• Ας πάρουμε πρώτα το αρνητικό αποτέλεσμα: Πώς θα πορευθείτε αν δεν εκλεγείτε ευρωβουλευτής;
-Όπως έχω δηλώσει επανειλημμένως, δεν είμαι «επαγγελματίας πολιτικός». Δεν ξεκίνησα από πολιτικό «τζάκι», δεν έγινα πολιτικός επειδή ήμουν διάσημος, ούτε γεννήθηκα με αυτοσκοπό να γίνω. Έγινα πολιτικός για να βοηθήσω τη χώρα μου με τις γνώσεις μου και την εμπειρία που απέκτησα.  Εάν δεν καταφέρω να εκλεγώ θα δουλέψω και θα βοηθήσω τη χώρα μου με άλλο τρόπο. Δεν γεννήθηκα και δεν ζω για την «καρέκλα». Μπορώ να δουλέψω σκληρά και να προσφέρω ακόμα και εκτός πολιτικής.

• Και αν εκλεγείτε, σε ποιον τομέα θα επιδιώξετε να εργαστείτε ως ευρωβουλευτής;
-Ξέρετε, στο παρελθόν θήτευσα πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Παρακολούθησης του ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ και γνωρίζω το αντικείμενο. Αν εκλεγώ, θα επιδιώξω να ενταχθώ στην Επιτροπή για την Οικονομική και Νομισματική Πολιτική, στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού  και στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης,  από τις οποίες θεωρώ ότι χάρη στις αρμοδιότητες που έχουν και στους τομείς στους οποίους επικεντρώνονται, θα μπορέσω να επηρεάσω όσο το δυνατόν περισσότερο για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη. Και βοηθώντας την Ελλάδα να αναπτυχθεί, θα αναπτυχθεί μαζί της και η περιφέρεια. Γιατί το δένδρο δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς το δάσος.     

Περί ανάπτυξης...
• Δηλαδή πώς ακριβώς θα γίνει πράξη αυτή η περιβόητη περιφερειακή ανάπτυξη;
-Μέσω της περιφερειακής της πολιτικής, η ΕΕ μεταφέρει πόρους από τις πλουσιότερες στις φτωχότερες περιφέρειες. Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός των αναπτυξιακά καθυστερημένων περιφερειών, έτσι ώστε να μπορέσουν να φθάσουν το επίπεδο των υπολοίπων περιφερειών της Ένωσης. Ο στόχος είναι η περιφερειακή πολιτική να συνάδει πλήρως με τη λεγόμενη ατζέντα της Λισαβόνας για την προώθηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, επιδιώκοντας τρία βασικά σημεία: 1) Να γίνουν οι χώρες και οι περιφέρειες ελκυστικότερες για επενδύσεις μέσω της βελτίωσης της προσβασιμότητας, της παροχής υπηρεσιών υψηλού επιπέδου και της διατήρησης του περιβαλλοντικού δυναμικού τους, 2) να προωθηθούν η καινοτομία, η επιχειρηματικότητα και η οικονομία της γνώσης μέσω της ανάπτυξης των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών και 3) να δημιουργηθούν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας μέσω της προσέλκυσης περισσοτέρων ατόμων στην απασχόληση, της καλύτερης προσαρμοστικότητας των εργαζομένων και της αύξησης των επενδύσεων στο ανθρώπινο δυναμικό.

• Έχετε πάντως εμπειρία από Ευρώπη, κάτι που αποτελεί σημαντικό προσόν για έναν υποψήφιο ευρωβουλευτή…
-Έχω εργασθεί 17 χρόνια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήμουν εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Συμμετείχα στο Συμβούλιο της ΕΕ ως Υπουργός. Και ήμουν για δύο χρόνια στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Θα κάνω αυτά που πρέπει να γίνουν για το καλό της χώρας και της Ένωσης, επειδή γνωρίζω την ΕΕ εκ των έσω αλλά και απέναντι.

Ελλάδα και Ε.Ε.
• Τελικά, γιατί η Ελλάδα πρέπει να ανήκει στην ΕΕ;
-Γιατί εκτός ΕΕ δεν θα είχαμε τα οικονομικά προγράμματα που έδωσαν στη χώρα εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ, την οδήγησαν σε ανάπτυξη τις προηγούμενες δεκαετίες, χρηματοδότησαν τα μεγάλα έργα της χώρας και συγκράτησαν την Ελλάδα όταν έφτασε στο χείλος του γκρεμού τα προηγούμενα χρόνια.
Οικονομικά προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ, που βοήθησα προσωπικά στην συγγραφή τους και στη σχετική διαπραγμάτευση, αλλά και το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, οι Κοινοτικές Πρωτοβουλίες και το Ταμείο Συνοχής. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, οι συνολικοί χρηματοδοτικοί πόροι του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και του Ταμείου Συνοχής ανέρχονται σε 48,30 δις ευρώ, ενώ στη νέα προγραμματική περίοδο αναμένεται να μας δώσουν άλλα 20 δις. Ευρώ.  Η Ιόνια οδός, για παράδειγμα, ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην περιοχή σας έχει συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

• Δεν είναι όμως μόνο οι κοινοτικοί πόροι που διοχετεύονται στη χώρα μας το μόνο όφελος από την συμμετοχή στην ΕΕ…
-Και βέβαια δεν είναι μόνο οι κοινοτικοί πόροι. Ευρώπη σημαίνει διασφάλιση της Ειρήνης και της Δημοκρατίας. Σημαίνει στήριξη στα εθνικά μας ζητήματα. Γιατί εκτός ΕΕ δεν θα ανήκαμε στο «κλαμπ των αναπτυγμένων χωρών» και θα ήμασταν σε απομόνωση, αλλά και σε διαρκή κίνδυνο. Θα γυρνούσαμε 40 χρόνια πίσω. Εμείς με ηγέτη τον Κωνσταντίνο Καραμανλή βάλαμε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια και με ηγέτη τον Αντώνη Σαμαρά την κρατήσαμε στους κόλπους της την ώρα που κινδύνευε να καταρρεύσει.

Για τα σύνορα
• Πάμε και στα της Ηπείρου. Ποια είναι η άποψή σας για το πρόβλημα της μαζικής εισόδου παρανόμων από τα ελληνο – αλβανικά σύνορα και τι μπορεί να γίνει για την αντιμετώπιση του;
-Το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης είναι πραγματικά πολύ μεγάλο. Ειδικά όταν πρόκειται για εγκληματίες και παρανομούντες. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι είναι από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης Σαμαρά. Είναι όμως και μια από τις βασικές προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο θα ενταχθώ εφόσον εκλεγώ. Όπως αναφέρεται και στους βασικούς στόχους του ΕΛΚ, θα πρέπει να γίνει καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, ούτως ώστε να μην επωμίζονται όλο το φορτίο λίγες χώρες όπως η Ελλάδα και να υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών. Θα πρέπει επίσης να βρούμε πιο αποτελεσματικούς τρόπους προστασίας των συνόρων για να μην πέφτει όλο το βάρος στην ελληνική αστυνομία.