Οι ενέργειές της δείχνουν απώλεια ψυχραιμίας

Χάνει το «τραίνο» της Κυριακής η…

τριαρχία Φίλιου-Μπέγκα-Κολόκα

Αυθαίρετα θεωρούν δεδομένη τη στήριξη των άλλων

παρατάξεων στο Β’ γύρο

Σήμερα 8.30 μ. μ. η κεντρική ομιλία του Νίκου Γκόντα

• Την ώρα που ο Νίκος Γκόντας  μπαίνει  στην τελική ευθεία για την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής με αυξανόμενη δυναμική (και  απόψε ώρα 8.30 πίσω από το Διοικητήριο της Περιφέρειας πραγματοποιεί την κεντρική προεκλογική ομιλία του),  τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από το Δημαρχείο Ιωαννίνων.
Για την ακρίβεια πάνω από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή και την παράταξη της «Ενότητας Πολιτών- Νέα Γιάννενα» που με τη σύμπραξη της  «Κοινωνίας Πολιτών» διεκδικεί την ψήφο των δημοτών για συνέχιση της θητείας της.
Τα μηνύματα που φθάνουν στο «επιτελείο» της κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι.  Και όσοι ήλπιζαν ότι με την πάροδο του χρόνου θα «γεφυρωνόταν» οι εσωπαραταξιακές διαφορές, θα επουλώνονταν οι πληγές από τα «συντροφικά μαχαιρώματα», θα ξεχνιόταν οι μέρες και τα έργα της Δημοτικής Αρχής Φ. Φίλιου- Θ. Μπέγκα, με αποκορύφωμα το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης του 1,5 εκ. ευρώ, διαψεύδονται.

Τριχοτομημένη η «Ενότητα»…
Η παράταξη αντί να συγκολληθεί, αποσυγκολλήθηκε και πλέον είναι φανερό ότι είναι τριχοτομημένη:  Ο  νυν Δήμαρχος Φ. Φίλιος,  εξακολουθεί να αμφισβητεί τις ικανότητες του διαδόχου του στην παράταξη Θ. Μπέγκα και παράλληλα επιχειρεί να εμφανιστεί «εγγυητής» της ενότητας! Με τις συχνές εμφανίσεις του επαναφέρει στη μνήμη των δημοτών την αποτυχία της θητείας του, αλλά και «ξύνει πληγές» για τα τεράστια προβλήματα που αφήνει …παρακαταθήκη στο νέο Δήμαρχο. Ο Θωμάς Μπέγκας, ανεπιτυχώς πασχίζει να δείξει   ότι έχει τον έλεγχο της παράταξης, ενώ ο «σώγαμπρος» - όπως τον χαρακτηρίζουν  στο χώρο της Δημοτικής Αρχής – Παντελής Κολόκας, μπροστά στις αντιδράσεις που συναντά για τη συνεργασία μαζί της, προσπαθεί να πείσει ότι ο ίδιος, με την «Κοινωνία Πολιτών»  αποτελεί «ανεξάρτητο πόλο» στην «Ενότητα Πολιτών», κάτι αντίστοιχο δηλαδή με τις συνιστώσες του … ΣΥΡΙΖΑ! Κοινώς μύλος.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις
Οι προβλέψεις για την τύχη που θα επιφυλάξουν οι δημότες στην «Ενότητας Πολιτών κλπ» την ερχόμενη Κυριακή είναι δυσοίωνες. Ακόμη και στην περίπτωση που τελικά η παράταξη του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, με επικεφαλής τον Λάζαρο Νάτση - κάτω από τις σωρηδόν υποσχέσεις που μοιράζονται από στελέχη προσκείμενα στη σημερινή Δημοτική Αρχή- δεν μπορέσει να κρατήσει τη β’ θέση, (την οποία πάντως «παλεύει» με ιδιαίτερες αξιώσεις), δεν παύει η παράταξη Μπέγκα να περάσει στον επαναληπτικό γύρο με  θρυμματισμένη  εικόνα.

«Σφάξιμο με το βαμβάκι…»
Το ενδεχόμενο αυτό, προκαλεί εκνευρισμό και απώλεια ψυχραιμίας. «Σωσίβιο» στην παράταξη Μπέγκα, προσπάθησε για άλλη μια φορά, «σφάζοντας τον όμως με το βαμβάκι», να ρίξει ο απερχόμενος Δήμαρχος Φ. Φίλιος, ο οποίος και μετά την άσκηση διώξεων για το θέμα της υπεξαίρεσης του 1,5 εκ. ευρώ από τα ταμεία του Δήμου,  αισθάνεται όλο και πιο βαρύ το κλίμα για τον ίδιο. Έτσι σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ τηλεόραση, προσπάθησε να «εμψυχώσει» τα στελέχη της παράταξης Μπέγκα, λέγοντας ότι αυτή θα έχει το προβάδισμα την πρώτη Κυριακή.
Παράλληλα όμως έσπευσε να   «κοντύνει» τον διάδοχό του στην ηγεσία της παράταξης. Αφενός υποστήριξε ότι το έργο της δικής του Δημοτικής Αρχής, θα δώσει τη νίκη στον Θ. Μπέγκα, αφετέρου όμως αμφισβήτησε τις ικανότητές του να νικήσει στο β’ γύρο  χωρίς… βοήθεια, την οποία βρήκε στο πρόσωπο του βασικού του αντιπάλου, του Νίκου Γκόντα. Και αυτό γιατί όπως άφησε να εννοηθεί η επικράτηση της «Ενότητας Πολιτών» - αν θα γίνει-  θα οφείλεται στην αδυναμία του Ν. Γκόντα να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις στις επαναληπτικές εκλογές! «Δεν θα έχει δεξαμενή να πάρει ψήφους τη δεύτερη Κυριακή», όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, προεξοφλώντας έτσι έμμεσα ότι ο Θ. Μπέγκας έχει εξασφαλισμένη τη στήριξη στο β’ γύρο, τόσο από το Λ. Νάτση, όσο και από τις άλλες παρατάξεις της Αριστεράς. Το μόνο που ακόμη δεν είπε ο Φ. Φίλιος είναι ότι έχουν υπογράψει και… προσύμφωνο μεταφοράς ψηφοφόρων στον Μπέγκα. Βέβαια αυτά και σε ο, τι αφορά την παράταξη Φίλιου – Μπέγκα – Κολόκα, όχι μόνο εκ των πραγμάτων δεν γίνονται, αλλά ούτε για αστεία δεν λέγονται. Η Αριστερά, ειδικά μετά τη σύμπραξη Μπέγκα- Κολόκα αλλά και με κάποιες άλλες υποψηφιότητες με ακροδεξιές ρίζες (πρώην Χρυσαυγίτες, ΛΑΟΣ κλπ) σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να στηρίξει το συνδυασμό της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής, αν περάσει στο β’ γύρο. Πώς λοιπόν ο Φ. Φίλιος θεωρεί βεβαία τη στήριξή τους;

Έχασαν την ψυχραιμία τους
Η τοποθέτηση αυτή του Φ. Φίλιου, πέραν της σκοπιμότητας που εξυπηρετεί, δείχνει έλλειψη ψυχραιμίας. Κατά βάση όμως  είναι προσβλητική για τους ψηφοφόρους των άλλων παρατάξεων, καθώς ο απερχόμενος Δήμαρχος επιχειρεί, ερμηνεύοντας αυθαίρετα την άποψη τους, τεχνηέντως να τους εγκλωβίσει - κοινώς να τους «τσουβαλιάσει»-  στην προοπτική στήριξης στο Β’ γύρο την παράταξη του Θ. Μπέγκα. Εκείνο που ξεχνά – όπως έλεγαν χαρακτηριστικά χθες αναγνώστες του Π.Λ.- είναι ότι όσοι την ερχόμενη Κυριακή δεν ψηφίσουν τον εκλεκτό της Δημοτικής Αρχής, το κάνουν ενσυνείδητα γιατί έχουν πειστεί ότι η παράταξη τα 3,5 χρόνια τα έχει κάνει «μπάχαλο».  Γιατί τώρα θα είναι ικανή με συνεργασίες «τσόντες» να εκτελέσει έργο, όταν μάλιστα  έχουν φύγει βασικά στελέχη (Μωϋσής, Θεμελής, Μασσαλάς, Σκοπούλης) κ.α., ενώ και  άλλοι έχουν… μεταναστεύσει προς το ψηφοδέλτιο Νάτση; . Μέχρι σήμερα, πρόσθεταν,  ο κ. Μπέγκας και η περί αυτόν ηγετική ομάδα- που συνδιοικούσε το Δήμο- δεν έδωσε ούτε πειστικές εξηγήσεις, ούτε και προοπτική για κάτι καινούργιο στο Δήμο, πλην Κολόκα!  Οπότε ποιος είναι ο λόγος να τον εμπιστευθούν;  Η απάντηση θα δοθεί την μεθεπόμενη Κυριακή, αν εν τω μεταξύ ο κ. Μπέγκας καταφέρει να  μπει στο β’ γύρο.

Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Εν τω μεταξύ συνεχίστηκε και χθες η προεκλογική κίνηση των παρατάξεων σε Περιφέρεια και Δήμους, η οποία κορυφώνεται σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο. Αναλυτικά:

Στο Δήμο Ιωαννιτών:
• Ο υποψήφιος Δήμαρχος Ν. Γκόντας επισκέφθηκε χθες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου, ενώ παράλληλα είχε συνάντηση με την Αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων Τ. Καλογιάννη, η οποία αναπλήρωνε τον απουσιάζοντα σε περιοδεία στη Θεσπρωτία Περιφερειάρχη. Επίσης ο κ. Γκόντας επισκέφθηκε τις τοπικές κοινότητες Κόντσικα, Ασβεστοχώρι, Κοσμηρά, Αμπελιά και Πεδινή, όπου το κύριο αίτημα των κατοίκων ήταν η αλλαγή του ΣΧΟΑΠ.
• Με κατοίκους των Τοπικών Κοινοτήτων Μπάφρας και Νεοκαισάρειας συναντήθηκε το βράδυ της Τρίτης ο υποψήφιος δήμαρχος Ιωαννίνων Λάζαρος Νάτσης.  Επίσης επισκέφθηκε τις Τεχνικές Υπηρεσίες και την Πολεοδομία του Δήμου, ενώ είχε συνάντηση με τον Σύνδεσμο Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής. Σήμερα ο κ. Νάτσης θα συναντηθεί με την  Ένωση Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων.
• Τις υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών και το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων «Σχεδία» επισκέφθηκε χθες ο υποψήφιος Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας. Επίσης επισκέφτηκε τις Τ.Κ. Μανωλιάσσας, Αμπελιάς, Μπιζανίου και Πεδινής, με τον κ. Μπέγκα να αναφέρεται στη λειτουργία του ΧΥΤΑ και το κλείσιμο της χωματερής στη Δουρούτη.
• Ο υποψήφιος Δήμαρχος, με τη ΔΡΑΣΥ, Στέφανος Σκοπούλης, επισκέφτηκε τα Καρδαμίτσια, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους των πολιτιστικών συλλόγων Καρδαμιτσίων – Άμμου και Ολυμπιάδας.
Στην Περιφέρεια Ηπείρου:
• Ο νυν και εκ νέου υποψήφιος Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε περιοδεία του στα Γραμμενοχώρια αναφέρθηκε στη συμβολή που θα έχει στην ανάπτυξη της περιοχής η ολοκλήρωση της 13ης επαρχιακής οδού,  καθώς επίσης σε άλλες περιοχές οι  κατασκευαζόμενοι οδικοί άξονες, όπως Αμφιθέα – Κρανούλα, Τύρια – Σιστρούνι, Ελληνικό – Καλέντζι. Από το πρωϊ σήμερα ο κ. Καχριμάνης θα περιοδεύει σε χωριά της Άρτας.    
• Στα μείζονα θέματα που απασχολούν την Π.Ε Θεσπρωτίας όπως αυτά των υποδομών αλλά και περιβαλλοντικά αναφέρθηκε ο επικεφαλής της «Συμμαχίας Ηπειρωτών» και υποψήφιος Περιφερειάρχης, Γιώργος Ζάψας, στην ομιλία που πραγματοποίησε το βράδυ της Τρίτης στην Ηγουμενίτσα.
• Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης με την Αριστερή Παρέμβαση Νίκος Ζήκος στην ομιλία του στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων, επιτέθηκε κατά της πολιτικής που ακολουθείται σήμερα στην Ελλάδα, ενώ επέκρινε την νυν Περιφερειακή Αρχή και τις άλλες παρατάξεις για την ιδιωτικοποίηση της «ΔΩΔΩ­ΝΗΣ».
• Η υποψήφια Περιφερειάρχης, με την παράταξη «Ήπειρος Ανατροπής» Όλγα Γεροβασίλη, απόψε ώρα 8.30 στο Du Lac θα πραγματοποιήσει την κεντρική της ομιλία, κατά την οποία θα χαιρετήσει ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης. Χθες ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων Β. Τσίκαρης, επισκέφτηκε τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας στην περιοχή του Αεροδρομίου και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Στους άλλους Δήμους:
• Απολογισμό του έργου του για το πρόγραμμα της επόμενης πενταετίας έκανε στο Καλπάκι ο υποψήφιος Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης. Απόψε (6.30 ) θα μιλήσει στη Σιταριά και (8.30) στον Παρακάλαμο. Εν τω μεταξύ διαμάχη ξέσπασε μεταξύ της παράταξης του Κ. Καψάλη και αυτής του Ι. Ντόντη για τις προεκλογικές συγκεντρώσεις που έγιναν στην Αθήνα. Με ανακοίνωσή του ο Ι. Ντόντης, αναφέρει ότι ο Ι. Δόσης παραβρέθηκε στην εκδήλωση του Κ. Καψάλη, ως ιδιώτης και όχι ως εκπρόσωπος της Πανηπειρωτικής. Με αριθμούς για τον αριθμό των παρόντων αποδήμων απάντησε η παράταξη Κ. Καψάλη, αναφέροντας ότι στην ομιλία Ι. Ντόντη παραβρέθηκαν 83 άτομα, στη δε αυτή του Κ. Καψάλη 285!
• Η δημοτική παράταξη «Το Κοινόν των Ζαγορισίων» χαρακτηρίζει «μέγιστη απειλή για την τοπική οικονομία, την υγεία, την ασφάλεια, το περιβάλλον κλπ» την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο οικόπεδο των Ιωαννίνων.
• Ο υποψήφιος Δήμαρχος Κόνιτσας Νίκος Εξάρχου πραγματοποιεί απόψε (7.30) στην Κόνιτσα την κεντρική του ομιλία.
• Ο  υποψήφιος  Δήμαρχος  του Δήμου Ζίτσας  Βασίλης  Γαρδίκος πραγματοποιεί την κεντρική  του ομιλία στην Ελεούσα αύριο   Παρασκευή ώρα 8.30 μ.μ.