Ο υπ. Δήμαρχος διακήρυξε χθες βράδυ στην καρδιά της πόλης

ΝΙΚ. ΓΚΟΝΤΑΣ: ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΕΙΣ,

ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ!

Πλήθος συμπολιτών εκδήλωσε με θέρμη τη στήριξή του

στην «Ανεξάρτητη Δημ. Πρωτοπορία» και στον αυριανό

Δήμαρχο της Ηπειρωτικής πρωτεύουσας

• Στο Νίκο Γκόντα και στην «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» έδωσαν χθες βράδυ οι δημότες του Δήμου Ιωαννιτών την «εντολή» για την πρόοδο της πόλης και την ισόρροπη ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου.
Με μια ομιλία εκ βαθέων, ο επί οκτώ χρόνια δήμαρχος και αναμορφωτής της πόλης των Ιωαννίνων, έδωσε το δικό του στίγμα,  για τη νέα θητεία του, που έχει ως βασική αρχή την ενότητα των δυνάμεων για την ανάπτυξη του Δήμου, για την βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων, για την ανάπτυξη της πόλης,  της ευρύτερης περιοχής, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη στήριξη κοινωνικά ευάλωτων συμπολιτών μας. «Τώρα το μεγαλύτερο, το πιο σπουδαίο έργο που μπορεί να προσφέρει ο νέος Δήμαρχος στην πόλη είναι να ενώσει. Να συνθέσει», τόνισε ο Ν. Γκόντας καταχειροκροτούμενος.
Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η παρουσία κόσμου και ιδιαίτερα νέων ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή στην κεντρική ομιλία του Ν. Γκόντα, οι οποίοι με θερμές εκδηλώσεις εκδήλωσαν τη στήριξη στον αυριανό Δήμαρχο, στέλνοντας το μήνυμα ότι η απερχόμενη Δημοτική Αρχή των Φ. Φίλιου – Θ. Μπέγκα είναι απλά μια θλιβερή  παρένθεση στη σύγχρονη ιστορία του Δήμου.

Εγκατέλειψαν την πόλη…
Ο Νίκος Γκόντας  καταλόγισε ανικανότητα στην απερχόμενη Δημοτική Αρχή, κάνοντας λόγο για πράξεις και παραλείψεις, για εγκατάλειψη της πόλης και αδυναμία να διεκδικήσουν για τα Γιάννενα. Για την αδυναμία τους, να τελειώσουν τα έργα που σχεδόν βρήκαν έτοιμα.
Ιδιαίτερα δηκτικός ήταν όμως και για τις σχέσεις Φίλιου – Μπέγκα, χωρίς να τους κατονομάσει:
«Συμφωνούσαν σε όλα. Μαζί τα κάνανε.  Η μόνη τους ουσιαστική διαφωνία είναι η σειρά των ονομάτων στην ταμπέλα του Δήμου. Τι να πει κανείς;  Έχουν απαξιώσει σε τέτοιο βαθμό ο ένας τον άλλο, που είναι σαν να παραβιάζω ανοιχτές πόρτες! Δε θα το κάνω».
Δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τις συμφωνίες της τελευταίας στιγμής, «φωτογραφίζοντας» και τον Π. Κολόκα:  «Και την χαμένη ψυχραιμία για τις φιλοδοξίες που δεν «βγαίνουν», όσων τελευταία στιγμή συμμαχούν μαζί τους. Δεν είναι ζήτημα θέσεων, συμφωνίας αρχών. Δεν είναι συμφωνία για τα Γιάννινα. Είναι μόνο ζήτημα θέσης για τον εαυτό τους.  Να έχουν κάποιο τίτλο, κάποια θέση. Με όποιον τους την υπόσχεται.  Για την καρέκλα και μόνον. Αυτή είναι η αλήθεια και οι Γιαννιώτες τη γνωρίζουν.

Έργο και ευθύνες
Ο Ν. Γκόντας αναφέρθηκε και στο έργο της δικής του Δημοτικής Αρχής, κατά την οποία προχώρησαν όπως είπε μπροστά τα πράγματα:  «Ξέρουμε πότε προχωρήσανε μπροστά τα πράγματα. Και πότε μείναμε πίσω. Ξέρουμε ποιά έργα έφτιαξαν γερές βάσεις. Πότε ξεκίνησαν και από ποιούς. Γιατί δεν ολοκληρώθηκαν, ποιος έχει την ευθύνη για τα έργα που μείνανε μισά. Ξέρουμε τι χρειάζεται να γίνει ακόμη. Όπως ξέρουμε πολύ καλά, ότι δεν έφταιξε η κρίση στην απερχόμενη δημοτική αρχή.  Είχαν δοκιμαστεί, είχαν την εμπιστοσύνη της πόλης και παλιότερα. Και τότε δεν άφησαν έργο. Που τα πράγματα ήταν ευκολότερα.

Περί κακοδιαχείρισης
Ο Ν. Γκόντας ανέβασε τους τόνους όταν αναφέρθηκε στα περί  υπερχρέωσης του Δήμου, τονίζοντας ότι άλλοι είναι πλέον εκείνοι που πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για τη «ληστεία του αιώνα»
«Αυτοί- τόνισε-  που κατηγορούσαν εμάς για δήθεν υπερχρέωση του Δήμου καλούνται να δώσουν λόγο στους Γιαννιώτες για την απίστευτη κακοδιαχείριση τους. Εμείς ότι χρήματα πήραμε από όποια πηγή χρηματοδότησης και αν ήταν τα δώσαμε στους Γιαννιώτες. Αυτοί καλούνται να δώσουν λόγο που πήγαν τα κλεμμένα, σε ποιες τσέπες κατέληξαν. Αυτοί καλούνται να εξηγήσουν τη ληστεία του αιώνα στα ταμεία του Δήμου. Καλούνται να απαντήσουν στην κοινή γνώμη τα τραγικά γεγονότα που την συνόδευσαν. Και για να τελειώνουμε μια και έξω. Το παραμύθι για υπερχρέωση του Δήμου κατέρρευσε από μόνο του.
Όταν ενοποιούσαμε τις υποχρεώσεις όλων των εποχών και κυρίως των δικών τους, το μόνο που κάναμε ήταν νοικοκύρεμα του Δήμου και ανοίγαμε τον δρόμο για μεγάλα έργα εξοφλώντας παράλληλα τις υποχρεώσεις από απαλλοτριώσεις της δεκαετίας του 50 ακόμα που οι συμπολίτες το περίμεναν γενιές ολόκληρες. Οι Γιαννιώτες  μπορούν να συγκρίνουν».

«Γνωρίζω τα λάθη…»
Ο υποψήφιος Δήμαρχος δεν παρέλειψε να κάνει και αυτοκριτική για λάθη του παρελθόντος, λέγοντας ότι τα γνωρίζει πλέον και δεν θα επιτρέψει να ξανασυμβούν ξανά.
«Δεν θέλει κανείς, ούτε εγώ, «μία από τα ίδια. Κάνουμε μια πραγματικά νέα αρχή», τόνισε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Ξέρουμε ότι ένας κύκλος έκλεισε και ένας νέος κύκλος ανοίγει».

Οι νέοι στόχοι
Αναφερόμενος στους στόχους που έχει θέσει για τη νέα θητεία του, ο Ν. Γκόντας, υπογράμμισε ότι επιδιώκει να κάνει τα Γιάννενα μια πόλη που να μπορούμε να ζήσουμε και να προκόψουμε:.   Αναφερόμενος στις βασικές κατευθύνσεις της παράταξής του, είπε, μεταξύ άλλων:
• Τελειώνουμε, επιτέλους, τα έργα που ενώνουν τις γειτονιές, τα έργα που ενώνουν τα Γιάννινα, ως Μητρόπολη, με όλη την Ήπειρο.
• Προχωράμε στην πράξη την ενοποίηση για τα μεγάλα Γιάννινα που έμεινε μόνο στα χαρτιά και στις υποσχέσεις.
• Βάζουμε την λίμνη Παμβώτιδα στην καρδιά της προόδου μας και της τουριστικής ανάπτυξης. Προχωράμε προς την κατεύθυνση της ανάδειξης και ανάπλασης όλης της περιοχής γύρω από την λίμνη μας.

«Δεν θα ξεχάσω την εντολή…»
Συνεχίζοντας, εμφανώς συγκινημένος, είπε ότι δεν πρόκειται να ξεχάσει την εντολή που θα του δώσουν οι δημότες την Κυριακή.
«Είναι ο στόχος ζωής για μένα: Να είμαι ο Δήμαρχος που θα δικαιώσει αυτή την εντολή προόδου των Ιωαννίνων του σήμερα. Που θα παραδώσει μια ευρωπαϊκή πόλη με την πιο θρυλική και μαγευτική λίμνη», τόνισε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι μεθαύριο «ξεκινάνε οι νίκες, για την ανάπτυξη, νίκες για την πρόοδο, νίκες για την κοινωνική μέριμνα».
Καταλήγοντας προσκάλεσε τους δημότες να γυρίσουν όλοι μαζί σελίδα την Κυριακή: «Δεν μένουμε στα ίδια. Δεν γυρνάμε πίσω. Είμαστε πάρα πολλοί. Και γινόμαστε ακόμη περισσότεροι. Την Κυριακή βάζουμε πάνω από όλα τα Γιάννινα. Όχι 5 χρόνια πειραματισμών, αλλά 5 χρόνια σκληρής δουλειάς. Καμιά άλλη χαμένη ευκαιρία για τα Γιάννενα. Ενώνουμε δυνάμεις, κερδίζουμε το μέλλον».