Ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλάει αποκλειστικά στον «Π.Λ.»

Οι πολίτες τελικά επιλέγουν

σταθερότητα και σιγουριά…

Ο Υπουργός Δ/κής Μεταρρύθμισης τονίζει ότι οι

τοπικές κοινωνίες κρίνουν πρόσωπα

και όχι κόμματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές και

πλέκει το εγκώμιο του Αλ. Καχριμάνη

• Οι πολίτες διέψευσαν τις προσδοκίες του ΣΥΡΙΖΑ και δεν προσχώρησαν στην ψήφο της οργής, ώστε να γίνει το πρώτο βήμα για πολιτική ανατροπή, όπως προσδοκούσε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Αντίθετα, ψήφισαν ώριμα, πρωτίστως με αυτοδιοικητικά κριτήρια και επέλεξαν ανθρώπους που ξέρουν ότι δίνουν λύση στα προβλήματα, με κορυφαίο παράδειγμα τον Αλέκο Καχριμάνη, ο οποίος ήταν ο μοναδικός στις 13 Περιφέρειες που κατάφερε να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή.
Τα παραπάνω υπογραμμίζει ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία πολύ ενδιαφέρουσα αποκλειστική συνέντευξή του στον «Π.Λ.». Ο κ. Μητσοτάκης, συντονιστής του προεκλογικού αγώνα στην Ήπειρο ενόψει ευρωεκλογών, με αφορμή την επίσκεψή του σήμερα στα Γιάννενα, εκφράζει την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κερδίσει ούτε μία Περιφέρεια την ερχόμενη Κυριακή, γεγονός που θα αποτελεί πολιτική αποτυχία γι’ αυτόν, τονίζει ότι στις 25 Μαΐου η πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα επιλέξει την σταθερότητα και την σιγουριά, ενώ αναφέρει ότι το μεγάλο στοίχημα της Κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Παράλληλα, τοποθετείται υπέρ του να δρομολογηθεί το συντομότερο δυνατό η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

Η συνέντευξη
• Κύριε Υπουργέ, θα θέλαμε να ξεκινήσουμε από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ποιο είναι το δικό σας πολιτικό συμπέρασμα;
- Οι πολίτες δεν προσχώρησαν στην ψήφο της οργής. Δεν έγινε το πρώτο βήμα για πολιτική ανατροπή, όπως ήθελε και ζητούσε επίμονα ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι  πολίτες ψήφισαν ώριμα, πρωτίστως με αυτοδιοικητικά κριτήρια και σε καμία περίπτωση δεν βλέπω σύνδεση των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών με την ευρύτερη πολιτική κατάσταση. Κορυφαίο παράδειγμα αυτής μου της επισήμανσης είναι η Περιφέρεια Ηπείρου. Ο Αλέκος Καχριμάνης, ένας επιτυχημένος Περιφερειάρχης κατάφερε να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή και μάλιστα ο μοναδικός στις 13 Περιφέρειες. Τι δείχνει αυτό; Ότι οι πολίτες στις τοπικές κοινωνίες κρίνουν με γνώμονα τα πρόσωπα και τις πολιτικές τους, αν δηλαδή δίνουν λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Αφήνουν στην άκρη τα κόμματα. Και δεν σας κρύβω ότι αυτό με ικανοποιεί απόλυτα καθώς σε ανύποπτη χρονική στιγμή και ουδέτερο πολιτικό χρόνο είχα μιλήσει για την ανάγκη μιας ανεξάρτητης και ακηδεμόνευτης Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, λοιπόν.

• Δηλαδή μας λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκόμισε πολιτικά οφέλη; Δεν είναι ο νικητής των εκλογών;
- Ξεκάθαρα όχι. Και ξέρετε γιατί; Διότι, όπως εκτιμώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κερδίσει ούτε μία περιφέρεια, κάτι που εφόσον συμβεί θα πρόκειται για πολιτική αποτυχία ενός κόμματος που δεν μπορεί να αντιστοιχίσει τα εκλογικά του ποσοστά στις εθνικές εκλογές με αξιόλογα στελέχη που να λένε κάτι στις τοπικές κοινωνίες. Επιπλέον, θα πρόκειται για αποτυχία καθώς η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είχε επενδύσει πολιτικά στις αυτοδιοικητικές εκλογές ζητώντας από τους πολίτες την ανατροπή της κυβέρνησης. Το μεγάλο ζητούμενο την Κυριακή είναι η πολιτική σταθερότητα. Γι’ αυτό πιστεύω ότι η ΝΔ δεν πρέπει να ακολουθήσει τον ρυθμό του «σκληρού ροκ» που θέλει να επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε η ΝΔ διαχρονικά, η ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ευάγγελου Αβέρωφ – Τοσίτσα ήταν η ήρεμη πολιτική δύναμη, η δύναμη της ευθύνης που έβαζε πάντα τη σωτηρία της χώρας πάνω από το δικό της κομματικό όφελος.

Περί ευρωεκλογών
• Την Κυριακή εκτός από το δεύτερο γύρο των εκλογών για Δήμους και Περιφέρειες θα διεξαχθούν και οι ευρωεκλογές. Εάν το αποτέλεσμα δεν είναι καλό ούτε για τη ΝΔ ούτε για τη Ελιά, κατά πόσο πιστεύετε ότι θα τεθεί ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας την επομένη των εκλογών;
- Γιατί προεξοφλείτε ένα κακό αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία; Ελάχιστες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει εγκλωβισμένος στα διλήμματα που έχει θέσει και στα οποία δεν ανταποκρίνεται η κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ψηφίζουμε για δήμαρχους, περιφερειάρχες και ευρωβουλευτές και όχι για κυβέρνηση. Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2016, όταν λήξει η συνταγματική θητεία της κυβέρνησης. Ελπίζω ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος θα μας επιτρέψει να εισάγουμε την έννοια των σταθερών εκλογικών κύκλων, ώστε να ξεφύγουμε από την διαρκή συζήτηση για πρόωρες εκλογές, που τόσο επιζήμια είναι για την πολιτική σταθερότητα.
Σε κάθε περίπτωση, κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει σαφώς πολιτικό χαρακτήρα και κάθε κάλπη οδηγεί σε πολιτικά συμπεράσματα. Εκτιμώ ότι την 26η Μαΐου το κεντρικό συμπέρασμα θα είναι ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού προτιμά τη σταθερότητα και τη σιγουριά και όχι το ρίσκο και το άλμα σε ένα αβέβαιο μέλλον.

• Ποια κατά τη γνώμη σας πρέπει να είναι τα βασικά χαρακτηριστικά ενός Δημάρχου ή ενός Περιφερειάρχη στη σημερινή εποχή;
- Η επόμενη πενταετία θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τη χώρα, γεγονός που πολλαπλασιάζει και τις ευθύνες των δημάρχων και των περιφερειαρχών οι οποίοι θα εκλεγούν την προσεχή Κυριακή. Κατά την άποψή μου, εκτός από τα αυτονόητα χαρακτηριστικά όπως ρεαλισμός και υπευθυνότητα εκείνο που χρειάζεται, ειδικά στις σημερινές συνθήκες, είναι οι «τοπικοί άρχοντες» να προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιοχών τους και να αναδείξουν τις δυνατότητες των τοπικών οικονομιών τους. Οι τοπικές κοινωνίες δεν χρειάζονται πλέον δημάρχους και περιφερειάρχες που «πετροβολούν» την κεντρική κυβέρνηση για όλα, χωρίς οι ίδιοι να προσπαθούν με τις δικές τους δυνάμεις να κάνουν το καλύτερο για τον τόπο τους.   

Ελπίδα για τους νέους
• Η οικονομική κρίση έχει πλήξει όλες σχεδόν τις επαγγελματικές τάξεις της χώρας, αλλά κυρίως τους μικρομεσαίους και τους νέους. Υπάρχει ελπίδα;
- Η οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας έχουν επηρεάσει αναμφισβήτητα όλους τους επαγγελματικούς κλάδους. Αυτό είναι ορατό σε όλη τη χώρα μας. Στην Ήπειρο, είναι ίσως πιο έντονο καθώς ο κόσμος είχε εγκαταλείψει την παραγωγή, στρεφόμενος προς υπηρεσίες. Σήμερα που κατέρρευσε το μοντέλο αυτό, η κρίση συμπαρασύρει όλους. Γνωρίζω, όμως, ότι ο κ. Καχριμάνης πέτυχε να λειτουργήσει το πρόγραμμα Ενίσχυσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, δίνοντας τη δυνατότητα σε περίπου 1.000 Ηπειρώτικες επιχειρήσεις να το αξιοποιήσουν και να ανταπεξέλθουν στις σημερινές δύσκολες περιόδους. Η ανεργία των νέων είναι επίσης μεγάλο πρόβλημα και αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της Κυβέρνησης. Οι νέοι πρέπει να στραφούν στην παραγωγή και κυρίως στον πρωτογενή τομέα. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι προτιμότερο από το να στρέφονται προς το εξωτερικό.

• Βρίσκεστε σε ένα νευραλγικό Υπουργείο το οποίο έχει ως αντικείμενό του την μεταρρύθμιση του Κράτους. Μπορείτε να μας πείτε τι έχει αλλάξει στο Δημόσιο τους τελευταίους μήνες που είστε Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης;
- Θεσμοθετήσαμε ρυθμίσεις οι οποίες παρεμβαίνουν «χειρουργικά» στη γραφειοκρατία και αλλάζουν σε πολλά σημεία την καθημερινότητά μας. Ένα παράδειγμα είναι η κατάργηση της υποχρέωση υποβολής επικυρωμένων αντιγράφων. Αναβαθμίσαμε τα ΚΕΠ, τα οποία προσφέρουν από τις αρχές Μαρτίου μια σειρά νέων υπηρεσιών, όπως φορολογική ενημερότητα. Ολοκληρώσαμε τη σύνταξη των Προεδρικών Διαταγμάτων με τους νέους οργανισμούς των Υπουργείων. Υλοποιούμε έτσι ένα διαχρονικό αίτημα για τον εξορθολογισμό του Δημοσίου, που πλέον αποκτά μια ενιαία συνεκτική δομή. Επιταχύναμε την απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης. Κάνουμε σταθερά και ουσιαστικά βήματα για τη δημιουργία μιας λειτουργικής και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης, φιλικής προς τον πολίτη και τις επιχειρήσεις.

• Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η χώρα αρχίζει να βγαίνει από την κρίση, οι πολίτες δεν το έχουν νιώσει ακόμα αυτό. Τι διαφορετικό υπόσχεται σήμερα η Νέα Δημοκρατία σε σχέση με το 2012 που θα μπορέσει να τους πείσει να την εμπιστευθούν;
- Την τελευταία διετία αντιμετωπίστηκαν σε μεγάλο βαθμό δύο από τα τρία προβλήματα που μας έβαλαν στη δίνη της κρίσης – το αρνητικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και το δημοσιονομικό έλλειμμα. Η Νέα Δημοκρατία ζητά τη στήριξη και την εμπιστοσύνη των πολιτών για να διαπραγματευτεί με τους εταίρους μας την επίλυση του τρίτου προβλήματος, με την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Επίσης, για να προχωρήσει με τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα διασφαλίσουν ότι η χώρα μας δεν θα γνωρίσει ποτέ ξανά ανάλογη κρίση.

Αναθεώρηση συντάγματος
• Μήπως είναι τώρα η ευκαιρία να προωθηθούν εκείνες οι θεσμικές αλλαγές που θα πείσουν τους πολίτες ότι το πολιτικό σύστημα έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει;
- Θα συμφωνήσω απολύτως μαζί σας. Σας θυμίζω ότι έχω υποβάλει εγγράφως και δημοσίως εδώ και αρκετά χρόνια συγκεκριμένες προτάσεις για αποφασιστικές τομές στο πολιτικό μας σύστημα, με αυτές που εξαρτιόταν αποκλειστικά από εμένα να τις έχω κάνει πράξη. Χαρακτηριστικά αναφέρω τη μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200, την κατάργηση του επιδόματος για συμμετοχή των βουλευτών σε Επιτροπές της Βουλής, την κατάργηση στην πράξη της βουλευτικής ασυλίας και τη διαχρονική ανάρτηση του «πόθεν έσχες» των βουλευτών στο διαδίκτυο. Θεωρώ ότι οι συνθήκες πλέον είναι ώριμες ώστε πολλές από αυτές τις αλλαγές να γίνουν πράξη. Αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό.
Επιβάλλεται να ανοίξει το συντομότερο δυνατόν η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να δρομολογηθούν αυτονόητες αλλαγές όπως η τροποποίηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών, κάτι για το οποίο είχα αναλάβει πρωτοβουλία το 2006. Και επειδή οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές απαιτούν και ευρύτερες συναινέσεις, η συζήτηση για την αναθεώρηση είναι μια ευκαιρία να βρεθούν κοινοί τόποι και να ξεφύγουμε, έστω και μερικώς, από το κλίμα της πόλωσης που δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια για συντεταγμένο και οργανωμένο διάλογο.