Με ομιλία του αύριο (7 μ.μ.) στο Grand Serai- Xenia

Από τα Γιάννενα ο Αντ. Σαμαράς εξειδικεύει

το Σχέδιο «Ελλάδα 2021»

Από τις πρώτες προτεραιότητες  η δημιουργία νέων θέσεων

εργασίας και η μείωση του κόστους στον αγροτικό τομέα

• H Ήπειρος και τα Γιάννενα είναι η πρώτη Περιφέρεια στην οποία ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα εξειδικεύσει, αύριο το βράδυ (ώρα 7) σε ομιλία του στο Grand Serai- Xenia,  το  Σχέδιο του Αναπτυξιακού Προγράμματος «Ελλάδα 2021», τις βασικές γραμμές του οποίου παρουσίασε χθες βράδυ στην Αθήνα.
H επιλογή   των Ιωαννίνων, ως πρώτου σταθμού παρουσίασης του νέου σχεδίου, εκτιμάται ότι έγινε εξαιτίας της μεγάλης ανεργίας που υπάρχει στην Ήπειρο, καθώς το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα έχει ως κύριο στόχο την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε χθες βράδυ στην Αθήνα ο Αντώνης Σαμαράς, υιοθετείται για πρώτη φορά εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο που αποσκοπεί να αλλάξει το παραγωγικό πρότυπο της χώρας και να δημιουργήσει 550.000 θέσεις ανεργίας τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται στα Γιάννενα αύριο το μεσημέρι. Αν και δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα το πρόγραμμά του, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να επισκεφθεί τον Αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, την Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου και να έχει συναντήσεις με εκπροσώπους τοπικών αρχών. Εξαιτίας της επίσκεψης του Πρωθυπουργού, ματαιώθηκε  η προγραμματισμένη για χθες ομιλία στα Γιάννενα του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη, που μίλησε μόνο στην Άρτα.

Τα βασικά σημεία του «Ελλάδα 2021»
Κατά τη χθεσινή ομιλία- παρουσίαση του προγράμματος «Ελλάδα 2021» ο Πρωθυπουργός   έκανε λόγο για κοσμογονικές αλλαγές στην Ελλάδα και αποκατάσταση της εικόνας στο εξωτερικό.
Αναγνωρίζουν την πρόοδο ακόμη και οι διεθνείς αγορές, οι πιο αυστηροί κριτές, τόνισε ο πρωθυπουργός, από την ομιλία του οποίου δεν έλειψαν οι αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
Πλέον -συνέχισε-  βγαίνουμε από τα μνημόνια και προχωράμε στο επόμενο βήμα, την ανάπτυξη, είπε, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα βάζαμε τα θεμέλια για αυτήν την ανάπτυξη κλείνοντας λογαριασμούς και αποκαθιστώντας λάθη του παρελθόντος.
«Προχωράμε στην ανάπτυξη», «χτίζουμε μία νέα Ελλάδα, της εξωστρέφειας και όχι του κρατισμού» τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας γυρίσει πίσω».
Η πρωτοβουλία της παραγωγής θα βρίσκεται στον ιδιωτικό τομέα, υπογράμμισε, ενώ το κράτος θα διορθώνει τις στρεβλώσεις.  
Εξηγώντας τον ρυθμιστικό ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει με αποτελεσματικότητα το κράτος, ο κ. Σαμαράς έφερε το παράδειγμα του κόστους ενέργειας. Πρέπει να δούμε από τώρα πώς θα αποκτήσουμε ανταγωνιστική ενέργεια τα επόμενα χρόνια, καθώς σχετικές επενδύσεις χρειάζονται αν μη τι άλλο χρόνο για να αποδώσουν. Ακόμη αναφέρθηκε στις αναγκαίες υποδομές, ώστε να γίνεται - σε αντίθεση με σήμερα- σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων, αλλά και στην υλοποίηση των απαραίτητων δικτύων μεταφορών. «Τι νόημα έχει να μιλάμε για υψηλής ποιότητας αλιεία, κτηνοτροφία κτλ όταν δεν υπάρχει δρόμος για να μεταφερθούν τα προϊόντα και να γίνουν εξαγωγές, όταν δεν έχει εξασφαλισθεί φθηνή ενέργεια για τις βιομηχανίες αγροτικών προϊόντων;» είπε χαρακτηριστικά.

Οι δέκα κλάδοι της ανάπτυξης
Στους 10 κλάδους που μπορούν να παράξουν άμεσα εισόδημα, θέσεις εργασίας και κατ' επέκταση κρατικά έσοδα αναφέρθηκε συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός. Οι κλάδοι αυτοί μέσα στην επόμενη επταετία σύμφωνα με τις μελέτες θα παράξουν πάνω από 50 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσουν περισσότερες από 770.000 θέσεις εργασίας.
Τουρισμός, πρωτογενής τομέας, ενέργεια-περιβάλλον, έρευνα-τεχνολογία, logistics, φαρμακοβιομηχανία, ναυτιλία, βρίσκονται εντός της λίστας αυτής.
Και φυσικά υπάρχουν και άλλοι κλάδοι που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την αποκατάσταση της ευημερίας των Ελλήνων, όπως είναι η βιομηχανία ορυκτού πλούτου και μετάλλων, ο πολιτισμός, είπε ο κ. Σαμαράς, κάνοντας λόγο για συντηρητικές εκτιμήσεις αφού σε αυτές δεν υπολογίζονται οι αναμενόμενοι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα ενεργειακά αποθέματα της χώρας, τονίζοντας ότι ο ένας μετά τον άλλον ενεργειακοί κολοσσοί εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα, με διεθνείς οργανισμούς να υπολογίζουν ότι τα ελληνικά ενεργειακά αποθέματα μπορούν να αποδώσουν στα επόμενα 30 έτη, 300 δισ. ευρώ.
Στις παραπάνω εκτιμήσεις, τις οποίες χαρακτήρισε συγκρατημένες, ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά τομείς που δεν περιλαμβάνονται και μπορούν να δώσουν περαιτέρω και ισχυρή ώθηση στην οικονομία.
Ως τέτοιους ανέφερε τoν αγωγό TAP, τις νεοφυείς επιχειρήσεις -στις οποίες έδωσε ιδιαίτερη σημασία- τα ναυπηγία («σε 7 χρόνια η χώρα θα έχει 200 μαρίνες»), η προώθηση του πολιτισμού με πώληση π.χ. πιστοποιημένων ομοιωμάτων αγαλμάτων, καθώς και επέκταση μουσείων.
«Πιστεύω πραγματικά ότι αν μείνουμε στο σωστό δρόμο, και δεν επιστρέψουμε στα παλαιά λάθη, η Ελλάδα σε 6-7 χρόνια δεν θα θυμίζει σε τίποτα η κρίση», πρόσθεσε.

Πέντε προτεραιότητες
Ο πρωθυπουργός έθεσε πέντε προτεραιότητες:
1. Μείωση ανεργίας. Ήδη, όπως είπε, έχουν γίνει μειώσεις στο ποσοστό της ανεργίας και σε τέσσερα χρόνια θα έχουν δημιουργηθεί 550.000 θέσεις εργασίας. Όπως εκτίμησε ο κ. Σαμαράς, έως το 2020 η ανεργία στην Ελλάδα θα έχει πέσει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Παράλληλα, με την ανάπτυξη, θα ανέβει με υγιή τρόπο ο κατώτατος μισθός.  
2. Μείωση φορολογίας. «Θα μειώσουμε παντού τους φορολογικούς συντελεστές με σχέδιο» είπε ο πρωθυπουργός. Η μείωση αυτή «θα προχωρήσει βήμα-βήμα παντού, θα γίνει όμως σταδιακά για να μην τεθούν σε κίνδυνο τα πλεονάσματα και να μην ξαναμπούμε σε μνημόνια».  
3. Μείωση του κόστους, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα. «Όλοι οι συντελεστές πρέπει να αντιμετωπιστούν ένας-ένας» και ανέφερε ως παράδειγμα την κάρτα πετρελαίου στους αγρότες που θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά.  
4. Εξασφάλιση ρευστότητας. Το τραπεζικό σύστημα -δήλωσε- είναι πλέον αξιόπιστο και οι καταθέσεις είναι απολύτως ασφαλείς.  
5. Συνεχής προώθηση μεταρρυθμίσεων: Μείωσης γραφειοκρατίας («τον επενδυτή τον διευκολύνουμε δεν τον διώχνουμε»), πάταξη φοροδιαφυγής, επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, συνταγματική αλλαγή («περιορισμένη θητεία ακόμη και για τον ίδιο τον πρωθυπουργός της χώρας»).