Ευρωεκλογές ήταν και όχι δημοψήφισμα!

Ο «υπέρ πάντων» αγώνας ΣΥΡΙΖΑ δεν

κλόνισε καν την συγκυβέρνηση...

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ: Παραμένει εγγυητής της σταθερότητας...

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Απορρίφθηκε ο εκβιασμός του Αλ. Τσίπρα…

• Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και την τελευταία στιγμή έδινε τον «υπερ πάντων» αγώνα και μιλούσε για μεγάλες ανατροπές, με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές και με συνθήματα του τύπου: «25 ψηφίζουμε, 26 φεύγουν», ο ελληνικός λαός τελικά με την ψήφο του δεν ενέκρινε τους μεγαλεπήβολους στόχους του.
Ωστόσο με την ψήφο του έδωσε το δικό του μήνυμα προς τους συγκυβερνώντες, γεγονός που μπορεί να ερμηνευθεί ότι ίσως ο Πρωθυπουργός προχωρήσει σε κάποιον ανασχηματισμό.
Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών στο 64,93% της ενσωμάτωσης, έδειχναν μια διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ. των 3,5 περίπου μονάδων (ΣΥΡΙΖΑ: 26,48%, Ν.Δ. 23,10%, Χρ. Αυγή: 9,43%, Ελιά: 8,05%, Ποτάμι: 6,54%, ΚΚΕ: 6,03%, ΑΝΕΛ: 3,39%, ΔΗΜΑΡ: 1,23%).
Σε συνδυασμό πάντως με το γεγονός ότι κρατήθηκε σε ικανοποιητικά ποσοστά η δύναμη του ΠΑΣΟΚ, συμπεραίνεται ότι η συγκυβέρνηση παραμένει ακλόνητη, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ χθες βράδυ επέμενε σε εθνικές εκλογές το συντομότερο δυνατό, υποστηρίζοντας ότι η Κυβέρνηση «δεν έχει πλέον την ηθική και πολιτική νομιμοποίηση»!

Δηλώσεις Σαμαρά
Η κυβέρνηση άντεξε στις ακραίες επιθέσεις, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα για αλλαγές, ωστόσο η κοινωνία απέρριψε την ανατροπή που προωθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Έχω γυρίσει όλη την χώρα, γνωρίζω τι πρέπει να αλλάξει, και θα αλλάξει γρήγορα» σημείωσε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι απέτυχε ο χαρακτήρας δημοψηφίσματος που επιχείρησε να δώσει η αξιωματική αντιπολίτευση στις ευρωεκλογές.
«Το σύνθημα 'σήμερα ψηφίζουμε, αύριο φεύγουν' έπεσε στο κενό» πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι «μέσα στην τρικυμία της κρίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να αυξήσει καν τα ποσοστά του από τις τελευταίες εθνικές εκλογές. Και μετά ήθελαν και πρόωρες εκλογές;».
Συνέχισε λέγοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «παίρνει το πολύ δύο μόνο από τις 13 περιφέρειες, ελάχιστες από τις 52 πρωτεύουσες νομών, όπως και ελάχιστους από τους 66 Δήμους του λεκανοπεδίου».
«Η κυβέρνηση παραμένει εγγυητής για τη σταθερότητα και την ομαλή πορεία της χώρας, και συνεχίζει με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς, για να βγάλει τη χώρα από την κρίση και από τα μνημόνια» σημείωσε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα απέτρεψε τον εφιάλτη, να γυρίσει η χώρα πίσω στην περιπέτεια.

Δηλώσεις Βενιζέλου
Από το συνδυαστικό αποτέλεσμα των τριπλών εκλογών «προκύπτει η απόρριψη του εκβιασμού του κ. Τσίπρα» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, παραδεχόμενος ωστόσο ότι «η κοινωνία έστειλε ισχυρά μηνύματα». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι από το αποτέλεσμα καθίσταται επιβεβλημένη η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης «στο φως των νέων δεδομένων».
«Η βάση της παράταξης έστειλε καθαρό μήνυμα ότι εμείς είμαστε ο εγγυητής της σταθερότητας» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε επίσης ότι το αποτέλεσμα καθιστά επιτακτική την «ενότητα της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης» -κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθεί «με άμεσες πρωτοβουλίες, που θα ολοκληρωθούν με ιδρυτικό συνέδριο τον Οκτώβριο».