Οι εξετάσεις ξεκινούν με Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας

«Αυλαία» σήμερα στις Πανελλαδικές με

1.475 υποψηφίους στην Π.Ε. Ιωαννίνων

Όλα είναι έτοιμα, τονίζει η Διευθύντρια Δ/θμιας Εκπαίδευσης

Ερ. Ζαβιτσάνου • Ποια είναι τα εξεταστικά κέντρα στην περιοχή μας…

• Στη μάχη των Πανελλαδικών Εξετάσεων, που ξεκινούν σήμερα με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας, ρίχνονται 105.000 μαθητές της Γ’ Λυκείου και των ΕΠΑ.Λ, διεκδικώντας μία από τις 70.305 θέσεις των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας μας.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων ο «μηχανισμός» των Εξετάσεων είναι σε ετοιμότητα, προκειμένου αυτές να διεξαχθούν ομαλά, όπως ανέφερε χθες η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ερασμία Ζαβιτσάνου. Συνολικά 1.475 υποψήφιοι θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για να εξασφαλίσουν συνέχεια σπουδών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Σε όλη την Π.Ε. Ιωαννίνων έχουν ετοιμαστεί και θα λειτουργήσουν 16 εξεταστικά κέντρα για τις Πανελλαδικές.
Οι Εξετάσεις αρχίζουν λοιπόν σήμερα παραδοσιακά, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας (Γενικής Παιδείας), στο οποίο θα διαγωνιστούν οι υποψήφιοι των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων  (ΓΕΛ)  και  των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ - Ομάδα Β'). Οι Πανελλαδικές για τους υποψηφίους των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-Ομάδα Α') θα αρχίσουν αύριο, Πέμπτη με το ίδιο μάθημα. Το ενδιαφέρον όλων στρέφεται φυσικά στο θέμα της έκθεσης που θα κληθούν να αναπτύξουν οι υποψήφιοι.
Η ώρα έναρξης της εξέτασης ορίστηκε στις 8.30 το πρωί και είναι κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων, οι οποίοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 8 το πρωί.

Πόσοι υποψήφιοι...
Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων οι υποψήφιοι μαθητές των Γενικών Λυκείων για τις Πανελλαδικές ανέρχονται σε 1.265, ενώ εκείνοι των ΕΠΑ.Λ σε 210. Τα παιδιά αυτά θα προσέλθουν για να διαγωνιστούν σε 15 εξεταστικά κέντρα των ΓΕΛ και σε ένα των ΕΠΑ.Λ.

Εξεταστικά κέντρα
Αναλυτικά, οι απόφοιτοι Γενικών Λυκείων θα εξεταστούν στα εξής σχολεία: 1ο ΓΕΛ Ιωαννίνων, 2ο ΓΕΛ «Γεωργίου Σταύρου», 3ο ΓΕΛ «Επιφάνειος», 4ο ΓΕΛ Ακαδημίας, στο οποίο θα εξεταστούν επίσης οι απόφοιτοι του Εσπερινού ΓΕΛ Ιωαννίνων και του 2ου Εσπερινού ΕΠΑ.Λ, 5ο ΓΕΛ Ιωαννίνων, στο οποίο θα προσέλθουν και οι υποψήφιοι του 9ου ΓΕΛ Καρδαμιτσίων και του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων, 7ο ΓΕΛ, 8ο ΓΕΛ, στο οποίοι θα προσέλθουν και οι απόφοιτοι του ΓΕΛ Πεδινής, ΓΕΛ Ζωσιμαίας Σχολής, ΓΕΛ Ανατολής, στο οποίο θα εξεταστούν και οι υποψήφιοι των Λυκειακών Τάξεων Πραμάντων και του Ιδιωτικού ΓΕΛ «Γένεσις», ΓΕΛ Κατσικά «Μαρούλειο», ΓΕΛ Ελεούσας, στο οποίο θα προσέλθουν και απόφοιτοι των Λυκειακών Τάξεων Ζίτσας, ΓΕΛ Δολιανών, όπου θα εξεταστούν και οι υποψήφιοι του ΓΕΕΛ Βελλάς, ΓΕΛ Κόνιτσας, 1ο ΓΕΛ Μετσόβου, όπου θα εξεταστούν και οι απόφοιτοι Λυκειακών Τάξεων Χρυσοβίτσας και Ιδιωτικό ΓΕΛ «Δωδωναία».
Τέλος, ως εξεταστικό κέντρο για τους αποφοίτους ΕΠΑ.Λ έχει οριστεί το 1ο ΕΠΑ.Λ Ιωαννίνων – τέρμα Λεωφόρου Δωδώνης. Σ’ αυτό θα εξεταστούν οι απόφοιτοι όλων των ΕΠΑ.Λ Ιωαννίνων και των ΕΠΑ.Λ Κόνιτσας και Μετσόβου.

Η Διευθύντρια Εκπαίδευσης
Όλα είναι έτοιμα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις τόνισε η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων Ερασμία Ζαβιτσάνου, προσθέτοντας πως έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα ώστε η διαδικασία να είναι αδιάβλητη. Παράλληλα, κάλεσε τους υποψηφίους να είναι ψύχραιμοι στις εξετάσεις και να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, με βάση την προετοιμασία που έχουν κάνει.

Το πρόγραμμα
Για τα βασικά μαθήματα των Γενικών Λυκείων οι εξετάσεις ολοκληρώνονται την Πέμπτη, 12 Ιουνίου με Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Το Σάββατο, 21 Ιουνίου θα αρχίσουν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων. Η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα διεξαχθεί από τις 23 Ιουνίου έως και τις 4 Ιουλίου. Οι επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις των Γενικών Λυκείων θα αρχίσουν την Πέμπτη, 19 Ιουνίου.

Απολυτήριες Εξετάσεις
Οι Απολυτήριες Εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας για την Γ' τάξη των ημερήσιων και τη Δ' τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων θα αρχίσουν την Παρασκευή, 13 Ιουνίου για όσους θα έχουν συμμετάσχει στις Πανελλαδικές με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε Λύκειο χωριστά.
Σημειώνεται ότι οι Απολυτήριες και Πτυχιακές Εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑ.Λ (Ομάδα Α' και Β') σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα αρχίσουν στις 20 Ιουνίου.

Και στην Α’ Λυκείου!
Φέτος, για πρώτη φορά, θα δώσουν εξετάσεις και οι μαθητές που ολοκληρώνουν την Α’ Λυκείου, διαδικασία που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα είναι μεν ενδοσχολικές οι εξετάσεις, όμως το 50% των ερωτήσεων που θα χρησιμοποιηθεί σ’ αυτές θα αντληθεί από τη νεοσύστατη Τράπεζα Θεμάτων. Για πρώτη φορά μάλιστα ο βαθμός της τάξης θα συνυπολογιστεί, σε μικρό πάντως ποσοστό, για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Το Μηχανογραφικό
Όσον αφορά τώρα την συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, στα μέσα Ιουνίου όλοι οι υποψήφιοι (ΓΕΛ ή ΕΠΑ.Λ) θα πρέπει να πάνε στο Λύκειο στο οποίο υπέβαλαν την Αίτηση - Δήλωση του Φεβρουαρίου, προκειμένου να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) για να τον χρησιμοποιήσουν κατά την ηλεκτρονική υποβολή του Μηχανογραφικού τους Δελτίου. Οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση) θα μπορούν να αποκτούν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) σε όποιο Λύκειο τους εξυπηρετεί.